用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?
go

五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?   [複製鏈接]

littlelamlam 發表於 18-3-2 17:25
話咁快到呀女了, 佢成績都ok, 係數弱少少, 上次考試11/160人, 我覺得收貨, 但老師話如果想入心儀b1頭最好級 ...
你哋上學期有名次咁好既, 我哋無, 連全級人數都唔寫, 所以我好迷茫..........

除咗數其他科都平均? 如果係就按自己步伐啦, 我阿女都係數弱, 都只係補數, 叫好咗少少。

熱媽 發表於 18-3-2 17:32
我呀猪囡都係,見佢幾hea , 但又唔敢迫得太緊,但眼見D同學個個補到頭頂出煙咁!唯一好彩係佢有中學部可上 ...
我哋學校D小朋友又未見補到頭頂出煙喎, 都同平時差唔多咁補, 未見加補。

阿女一開學已經開行個turbo, 我反而要叫佢適當既時候要熄熄個engine, 唔可以chur得太行, 最後考試時中文同數學兩科都跌咗D, 好彩兩次測驗拉得返。

littlelamlam 發表於 18-3-3 08:48
呈一呈二都緊要, 不過呈一最辛苦, 考試範圍大, 常識都有十幾課 今次考中國歴史果課, 都讀左好耐 ...
點解你一年四考都要考1X課咁多?

littlelamlam 發表於 18-3-5 09:46
因為學期試要考埋中期試既野, 加埋常識要考11課囉, 今年中期試考中國歴史呢課, 已經讀到暈暈地啦 ...
真係各人喜好唔一樣................

littlelamlam 發表於 18-3-2 18:49
其實成績表無再寫級名次, 不過問老師會知個range, 今次話係11-20既最前
...
你就好, 即係估到大約係11。我哋班主任乜都唔講, 剩係話:好好, 係前列。咁即係點呢? 我話:阿老師, 你既前列定義同我既前列定義好唔一樣喎。佢話, 無辦法, 學校規定唔講得。

gigayan 發表於 18-3-5 10:59
一般有中學聯繫/直屬, 間中學又唔係「必揀」熱門心水, 小學部都係出呢d法寶留人。當年升小學我就係怕今時今 ...
咁又唔係喎, 我哋反而呈分就會俾個名次你, 真係俾佢吹到啤一聲。即係, 全個小學六年, 就只有五年級上學期係無名次................真心玩嘢。

littlelamlam 發表於 18-3-5 10:47
學校吾肯講都無法
不過我地呈分就真係吾會講名次架, 但會比個九工格你, 剔你小朋友係咩位置, 如b1-  ...
好彩我哋呈分又反而會俾名次喎。仲要係次次係累積既名次嚟, 唔駛靠估。

littlelamlam 發表於 18-3-5 11:51
係丫! 最緊要係呈分既名次啫, 駛乜愁啫
因為:
1. 我唔知按現在出力方法是否已能達目標, 不知是要維持定加強, 完全無指標。我要有資料才可以modified個plan, 乜資料都無令我好不安。

2. 因為自行時未必可以全in, 有D三月初就in, 所以學校未必等到教育局個模擬次第, 咁張成績表乜都無, 名次又無, 擔心俾人第一 round 就 out 咗出嚟。 佢張成績表係衰到中英兩科個總grade都無, 得個細項break down, 要我問佢至講。阿女中文5項有3個B, 要問佢至講俾我知總分係A, 中學見到成績表會以為佢低分。

家長日前, 班主任逐個同學打電話俾家長。佢只係講:前列、有驚喜、放心。但係, 收到張成績表, 我真係唔識驚喜, 驚就有份, 因為連全級人數都無, 中英總分又無, 喜就無乜。我忍唔住問班住任:其實你知唔知阿女過往既成績? 點解你話有驚喜既?

總之, 我依家好煩惱。

b3410 發表於 18-3-5 11:58
咁其實學校都算好透明。不過點解次次俾,呈分亦有,偏偏要skip一次。如果我係學校高層,呢一次豪 ...
咪係!仲要知道人哋間間都有, 咁先氣頂!即唔係教育局規定啦。

gigayan 發表於 18-3-5 12:04
咁已經無問題啦, 最重要呈分名次, p5上學期個一次都無咩代表性, 就算你考得頭、中、尾, 正常呈分試都會落足 ...
仲要加WD 40?! 咁即係要爸爸加碼喇, 要佢常識同聖經兩科目標要溫到有100分!數學真係無得救喎, 已經去補數研了, 真係唔明點解佢科數硬係唔可以高分D。死啦, 駛唔駛呈分時我請假, 煲D湯同煮好D過佢食呀。

b3410 發表於 18-3-5 12:22
我哋一樣,只有grade, 冇總人數,名次等等。我自己畫個table ,列出分數,人數,名次(老師家長會show one  ...
我哋班主任第一次教呈分班, 呈分制度真係乜都唔識, 我仲熟過佢, 問所有問題都話唔知, 要等等去問負責老師, 真係氣死我。

IloveJJ 發表於 18-3-5 13:14
點解你唔直接問校長/副校長呢?我哋以前幼稚園,有關升學既野,都係直接問校長主任,老師真係一個個,始終 ...
校長顧住起樓, 副校潛咗水。

熱媽 發表於 18-3-5 14:14
呢個態度先正確,凡事都盡力做,唔會抱住下次先勤力啦!人地先知你真正的實力。有些人呈分先操,成績唔錯, ...
但係我哋學校情況係, 有D好頭既同學, 佢係考試特別高分, 因為佢考試先發力(家長先發力), 但人哋唔發力, 都仍然係好叻果種。

不過, 我就同阿女講, 同人唔同命, 你無人哋咁叻, 就要anytime都發力, 咁响人哋唔發力既時候, 就可以趁機追過少少, 用嚟填補人哋發力時拋離你既分數。不過, 全年係咁開住 turbo, 又真係好攰既。

熱媽 發表於 18-3-5 14:14
呢個態度先正確,凡事都盡力做,唔會抱住下次先勤力啦!人地先知你真正的實力。有些人呈分先操,成績唔錯, ...
另外, 正常中一二係適應期喎, 到中三先發力, 因為中四要選科。正常學生, 係唔會中一操到中六既, 咁唔係幾好。

littlelamlam 發表於 18-3-5 15:03
自行interview時已考左呈一, 二, 教育局會夠晒時間比中學個次第, 而中學會用呢D排名來揀學生既, 所以呈一 ...
教育局三月初至俾模擬次第資料學校, 但有D學校三月初已經面試了, 所以screen既時候只係睇校內成績表。所以點解有部份學校要睇P4-P6成績表。點解差一個學期都唔俾埋家長。

littlelamlam 發表於 18-3-5 14:58
完全認同呀! 呀哥就正正係呢種人激到我死! 中二但平時堂課吾做, 功課欠交, 要知道中學吾同小學, 中學平時 ...

有D小朋友天生就係咁, 遊戲人間, 無辦法的, 我家阿妹都係咁。但佢有興趣果D就會做得好好, 好投入, 不過佢興趣唔係讀書啫。

asweetmom 發表於 18-3-5 23:43
將勤補拙也有極限,但是又不能在重要關頭告訴她,否則甚麼動力也没有了。
...
反正我哋唔要求做第一, 唔考神校, 將勤補拙既程度已經滿足到需要就夠了, 都係供求問題。

mirchan2005 發表於 18-3-9 13:25
其實點知幾時開始計呈分?
學校家長會無講嗎? 仲唔快D打電話問清楚。

mirchan2005 發表於 18-3-9 15:54
無印象學校有家長講座,講有關呈分的情況
一般五年級上學期一定有喎。快D打電話問下啦, 測驗計唔計, 定只計考試, 差好遠架。仲有到底學校呈乜科, 係咪只呈中英數常音視, 中英兩科細科點計, 都要知下好喎。

IloveJJ 發表於 18-3-13 12:27
問你女學習上既問題,就1梗係問該科老師。
但問升中問題,如幾多名B幾?去到咩中學,校長清楚啲
...
我哋校長好行咁答:大概每個band 1/3啦。
‹ 上一主題|下一主題