用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校內排名次高,對升中有幫助?
go

校內排名次高,對升中有幫助? [複製鏈接]

wittymom 發表於 16-10-12 11:42
同意,同意, 小朋友在小學階段最能適應同吸收,到中學後可能有更多事情要兼顧和學習,所以希望佢能夠善用l ...
如果小朋友仍是初小, 自己學術水平又可以, 咁可以留校然後自己提升學術水平。
以英文為例, 你囝囝依家响學校名次可以, 但只及正常學校的合格水平, 咁如果你轉校, 就算轉到, 都只會係合格或稍高水平。只是合格, 在傳統學校只怕連B2也保不住了。不過, 當然小朋友是有進步空間的。

傳統學校課程緊迫, 迫得透不過氣來, 你要追上也花了全部力氣了。但如果小朋友仍是初小, 那麼, 學校輕鬆, 但自己提升水平, 那麼就可以將名次再拉前, 如果呈分時能保住三甲, 有望可以自己時入到好學校, 大抽獎也很穩陣。只是, 保住級頭名次不易。不過, 就算如此, 留校是B2, 轉了校跟不上也是B2, 你要看看小朋友的整體能力是否受谷, 而且你自己是否能承受壓力。轉去傳統學校的好處可能就是一班同學都很上進, 氣氛不一樣吧。

最重要是提升學術水平, 最後就算真是B2, 也可以選擇好的B2校, 而且中學課程也跟得比較從容。

wittymom  agree  發表於 16-10-12 16:13

mcl203 發表於 16-10-12 14:23
想去插班既小學理應比現讀學校條件好,你去申請插班而佢又接受你插班,又理應程度已符一定要求,成績係中下 ...
所以你之前講, 申請插班收咗先算。

樓主小朋友學校做其他傳統英文卷只有合格水平, 咁, 可能係二線以下, 佢名次高, 考二線都應該有機掛。但如果係我, 考二線不如留校, 二線一般1/3或以下B1, 入到去未必keep到前列水平, 咁不如留校keep住top 5, 自己補學術, 咁仲可能好D。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-13 00:31
學校課程淺又不太重視英文,如果小朋友能力夠,比我會嘗試插班其他較好學校,雖然插班後未必一定能做到前列 ...
良好師資,有鬥心/有競爭,孩子亦有可能會進步得更快,而且小朋友同班同學都比較叻/求知欲強,同學間都容易互相影響令小朋友變得積極 <=====  這些絕對係重中之重, 絕對認同。

之但係, 遊戲玩法係, 你响弱校做top 5, 升中派位一定好過响地區一線做中游。皆因大部份地區一線學校, 升中B1率都係4成左右, 個別地區名校就可以再高D。真係要睇下樓主既學術底(係樓主, 唔係樓主小朋友喎), 如果自己提升到, 不如自己搞好學術, 然後keep top 5好過。不過, 同其他JM咁講, 試下考插班, 無壞既, 睇下小朋友實力都好。

mcl203 發表於 16-10-13 11:05
但最好都係要評估吓升中後能力...始終升中後就真係講底子...要定個平衡點:

2個分享:
所以咪話樓主自己有無能力提升小朋友學術水平囉。真係架, 我女女學校都出名hea, 出名淺啦, 暑假時收到補習社傳單, 係住址區既, 傳單夾咗份中英數升小六既練習, 阿女中文基本識, 只錯兩題, 其中一題仲要只係寫錯字, 英文就識7成, 其他唔識既係因為未教而已。所以, 唔同地區hea學校同hea學校, 都可以差好遠, 我阿女當時只係升小四而已, 佢仲要唔係叻過人果隻添。

TwinWong 發表於 16-10-13 12:21
我fd 話你女的校以前d数好鬼谷, 可能係拔数班,
次次放完長假返泥, 人未回魂就即刻要評估/測驗
小d準備都 ...
依家都係咁喎, 佢哋無乜拔東拔西的, 總之功課少測考多, 以前數學6測2考, 今年好咗, 改4測2考。我阿女無乜準備, 不過佢放完暑假都好少要回魂, 家長唔緊張, 小朋友都好輕鬆的。

IloveJJ 發表於 16-10-13 13:43
我見你女學校間中學啲英文成績無文科咁亮麗喎! 會唔會就係英文唔夠人哋深?

我都好喜歡睇下人哋學校啲功課 ...
其實, 我哋中學部主要係收B2生, 所以, 有咁既成績都真係好驕人了, 真係校長、老師、同學仔付出既努力汗水。始終我哋係中文中學, 我哋同九真唔一樣, 高中轉返晒英書中教, 所以英文一定無人哋好, 我哋要兼顧跟唔上既同學仔, 老師要以英文換取其他科目既好成績, 真係用心良苦的。要由大部份b2生, 教到六年之後33222有八成水平, 談何容易, 我諗香港唔係好多學校可以做到。

IloveJJ 發表於 16-10-13 13:43
我見你女學校間中學啲英文成績無文科咁亮麗喎! 會唔會就係英文唔夠人哋深?

我都好喜歡睇下人哋學校啲功課 ...
我又無比較阿女學校同其他學校程度喎, 我係見佢D卷淺, 所以覺得淺咋。總之我見佢中英水平我唔滿意, 我咪覺得佢唔夠班囉, 我唔理人哋架。

IloveJJ 發表於 16-10-13 14:01
我識好少人,不過兩間都係英文私小,咁我發現我哋中文深過人哋,但英文就人哋深啲。無架,我純粹想知道佢 ...
我成日都覺得阿女讀唔掂英中咁, 雖然佢校內成績除咗聖經英文係最好。

TwinWong 發表於 16-10-13 12:21
我fd 話你女的校以前d数好鬼谷, 可能係拔数班,
次次放完長假返泥, 人未回魂就即刻要評估/測驗
小d準備都 ...
雖然話科數谷, 但舊年學校派問卷俾班學生, 數學科居然係繼視藝科第二受歡迎科目, 真係唔到你唔信。最勁係, 數學科老師見到個結果好不滿, 因為佢哋一直認為自己科係最受歡迎的。

IloveJJ 發表於 16-10-13 16:54
學你話齋,剩睇校內成績唔係幾作得準,因為可能校內淺。
我呢排開始有信心阿仔可以讀英中,因為:
1)同朋友 ...
HKAT練習係咪同年級既? 佢有做過, 快就唔快, 但準都幾準。

英文佢係聽得明但唔敢講。佢位外籍老師同家長講嘢好快, 但位家長D英文又唔係真係咁好, 我心諗, 阿sir你講咁快做乜, 係咪叫我哋唔好問嘢呀。

睇書真係無辦法, 佢唔鐘意Roald Dahl, 不過, 佢肯定唔方好, 同中文書比一定係淺好多, 我試緊新既一套書, 月底amazon寄到。希望佢慢慢可以睇多D。

Yanamami  試下Jacqueline Wilsons既書  發表於 16-10-13 18:08

IloveJJ 發表於 16-10-13 17:17
你唔好同中文書比,你女中文咁強,我只比英文,因為中文應已去到初中閱讀能力,所以不用比較。
...
所以見佢中文咁差就幾把火。

IloveJJ 發表於 16-10-14 10:58
little_yolky  一般語文卷有得9字頭果D,都係級10內學生了。  發表於 1 小時前
我哋作文有一個9字頭,我仔 ...
佢哋作得好既作文, 老師一般會俾85分, 絕頂好的好少見, 間中會有90出現, 但唔多見。阿女可以作文幾百字, 寫錯十幾個字。

但佢最大問題係內容貧乏, 但講佢佢係唔會聽的, 好喇, 近排中英都有咁既情況, 佢發現自己有問題了, 我終於係時候出手了。

chocolatebean 發表於 16-10-14 12:12
你女小學係地區2線? 唔係呱?

你地中學係唔係剛轉左女校長個間? 仲有靚裝?
係, 學校靚裝, 校長都好靚, 上次個又靚, 今次個又靚。
你唔好傷我心話係三線喎, 你心裡面諗好啦, 唔好同我講呀。

chocolatebean 發表於 16-10-14 12:53
哈哈! 點會係3線呀!

你地小學都好受歡迎架! 而家係唔係有一半B1, 不是1線嗎?
有乜可能有一半, 自蠻荒年開始計都未有過一半B1啦, 真B1校今年只有27.X%, 計埋B1C-B2A至好少少有四成。
我唔會吹咁多中學部D嘢既, 吹太多大家注意咗, 咁阿女咪機會細咗, 我仲有個唔生性既阿細等住入既。

chocolatebean 發表於 16-10-14 13:04
我知唔少區外人都會來考你地KINDER/PS, 所以以為拍得住全港唯一B1A中中囉! D 人通常都係考你地2間KINDER
...
响我心目中, B1A中中只有一間, 就係培正, My dream school

IloveJJ 發表於 16-10-14 15:26
但培正入大學率唔係好高喳噃!

都唔低了。但無諗過入到, 我哋呢D外校人, 根本無可能入到, 只能靠大抽獎。
‹ 上一主題|下一主題