用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 窮鬼學樂器...
go

<討論> 窮鬼學樂器...   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-8-30 13:27
如題, 最緊要價格相宜...
小一開始, HEA學, 算心有我有... 易D 有聲有畫面...
古箏協會學古箏都係幾十蚊一堂, 一次交8堂, 古箏$3500左右, 都易學, 又優雅。阿女本來學嚟想取代鋼琴, 但點知港鐵唔俾入, 年年考試要同佢托兩次返學校, 諗過唔制, 停咗。

IloveJJ 發表於 16-8-30 13:53
樂器唔係一定要有,唔需要人有我有。如果真係窮,更加唔需要去學,留返啲錢學有興趣有需要既,咪仲好?

...
阿仔係咪真係停咗二胡? 會唔會學返? 二胡好呀, 學返啦, C6話想像到你阿仔好似華英雄咁。BTW, 你知唔知邊個係華英雄?

IloveJJ 發表於 16-8-30 15:40
哈哈,華英雄係咪漫畫嗰個?識二胡既咩?唔學啦!佢自己而家清醒咗,都話覺得二胡難,因為要音準。我話如果 ...
就係果個。就係因為二胡難學, 所以學得好, 好殺食。好嘥啊。

IloveJJ  佢先唔會學得好!  發表於 16-8-30 15:52

retriever 發表於 16-8-30 16:47
HEA 唔考或唔進取考, 有無問題?
我女學鋼琴為應付學校要求, 我哋好hea, 只學歌仔為考兩次學校試, 但鋼琴老師不厭其煩咁成日問阿女考唔考試, 參唔參加校際, 搞到老師咁積極, 我咁hea, 非常唔好意思。

老師話考試/比賽, 小朋友練習會積極D, 阿女係少練習, 所以彈得唔好, 如果有練習果排(例如暑假)就可以彈得好好。但佢已經好忙, 無辦法。

不過如果決定考試, 都建議唔好hea考, 始終攞個pass同攞個丁唔一樣, 又要俾考試費。

IloveJJ 發表於 16-8-31 13:59
「little_yolky  其實大部份人都只練考試歌」乜而家啲人係咁既咩?我當年自己學,係一堂入面,又學考試歌, ...
依家...........好多家長係目標為本丫嘛, 考試考高級, 比賽比低級................

MrBeast 發表於 16-9-1 09:02
冇conflict的,要成才就要苦練,但目的只是陶冶性情,是否有需要呢?至少係應該自發而不是迫,虎或苦只是一 ...
要成才就要苦練,但目的只是陶冶性情,是否有需要呢 <===== 其實, 我都有諗過叫阿女唔好花咁多時間唱戲, 興趣班啫 ...........不過, 我講唔出口................

佢成唔成才我唔知, 不過, 真係勤力練。上次表演前佢有一段戲係俾馬鞭打中跌地, 然後再起身追住個老公, 因為跌得唔靚, 我哋等出場前响後台練咗幾十次, 佢係咁撻地撻咗幾十次。其他小朋友有D玩機, 有D玩追跑, 所以點解老師教佢特別俾心機, 真係有原因, 其他人就只會話老師偏心。如果佢用唱戲既克苦精神去讀書, 我諗, 考級十以內都絕對唔係幻想, 不過佢嘥咗時間去其他地方啫。

魚兒小寶貝 發表於 16-9-1 12:33
港鐵唔系有樂器登記計劃既咩?冇了解詳情添!我仔仲啱啱報左音統,不過唔知收唔收,我諗住學一排ok先買琴。 ...
登記計劃唔俾古箏, 話太長。因為學校個古箏走音, 老師又懶唔tune, 要考就要自己帶喎。所以咪考返鋼琴囉。個古箏都唔太重, 有個袋揹住, 我160都輕易handle到。

魚兒小寶貝    發表於 16-9-1 22:35
‹ 上一主題|下一主題