用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次同呈分試名次有咩分別?
go

級名次同呈分試名次有咩分別? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-7-18 10:15
校內排名有兩種,第一種係用實際分數計平均分,然後排名;第二係用實際分數計加權分,然後排名。計法視乎學 ...
我哋學校到小五開始, 個級排名=呈分次弟, 仲要呈一呈二呈三累積計, 第家長清楚D, 唔駛又級名次又呈分名次咁, 一目瞭然, 真係好。

王家爸爸  比較少學校咁好   發表於 16-7-18 11:23

hkpapa852 發表於 16-7-18 11:35
或者大家要參考吓呢個帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032886
反正睇100次都唔會明白, 咁問實際D, 如果好似IloveJJ仔仔個例子, 視藝音樂分5分一跳, 大家一般都係B, 佢仔仔攞C, under average, 就算中英常三科好top, 係咪都可以好大鑊?

Eat_Sleep_Play  "反正睇100次都唔會明白",你好坦白  發表於 16-7-19 19:02

IloveJJ 發表於 16-7-18 12:14
我都唔明,咁如果去到中學,都係讀書啫,有好多都唔著重視藝架,咁收生點解又要睇視藝音樂呢?咁如果兩個學 ...
咁如果只係音樂視藝好就緊係唔會收, 但如果人哋中英數常音樂視藝都好, 又無理由唔收啫。學術藝術都好, 表示全人發展平均嘛。不過, 如果你中英數常高分過同學B好多, 又無理由只係佢科視藝音樂有A, 呈分次弟會高過你喎。

IloveJJ 發表於 16-7-18 13:04
即係如果A:中英數常90以上,音視75;另一個中英數常80-85,音視90,咁?邊個名次高呢?

...

我覺得自行會收A, 因為同學A成績表係4A2C, 但同學B係4B2A。不過你想考果間就麻煩D, 自行成績表見到C真係唔多好。

BTW, 其實你哋幾多分有B? 我哋75係B。

kkhon 發表於 16-7-18 14:07
我覺得中学收生主要先看4科主科,吾系点解咁多中学講明要主科有A/B grade或以上先有得in。那當然如果兩位同 ...
係囉, 我見D自行表, 好多時都係填中英數常四科成績。

IloveJJ 發表於 16-7-18 15:32
我哋有兩張成績表,一張寫分,一張寫grade。7x是C,8x是B,9x是A
咁考自行時俾張寫分既。

IloveJJ 發表於 16-7-18 16:24
我真係咁諗架!
75分點都好睇過C既。不過放心, 都係差5分, 一級啫, 要突破都唔係咁難既, 努力!

IloveJJ 發表於 16-7-18 22:13
好多謝你呀!你好有心機! 我唔識呢啲數學野,我信你架啦!其實「加權」即係咩?即係x幾嗰啲嗎?

...
好似係細個時學咗都唔知為乜既standard deviation嚟。所以除咗分數又一定要知道每科平均分, 同埋最高最低分先計到。我哋學校中文平均分一般唔會咁高, 大概係7X, 高既有90, 低既可以唔合格。

hkpapa852 發表於 16-7-19 10:50
記住呢幾個目標:

1. 所有呈分科目盡量攞高分, 至少成績不要和B1大隊差太多

吓, 個調整分可以差咁遠, 咁即係成日有家長話, 同學仔X級排名後過佢, 但人哋入B1校, 佢仔女入B2校, 可能就係咁原因吧。就算老師實牙實齒話係B1, 但如果唔係頭果浸, 係有機會入咗B2頭都唔出奇喎。即係學校係排累積呈分次弟為級名次, 但都係要斷估無痛苦喎。

hkpapa852  睇埋我#58個例子, 你會更明白  發表於 16-7-19 12:11

hkpapa852 發表於 16-7-19 13:24
又分享吓呢樣嘢:

迷思: 如果學校有50%學生升讀B1中學, 係咪就代表學校有50%B1學生呢?
咁得出既結論, 係咪就算老師話係B1, 都最好乙三之後填B2補下底。除非三次呈分都好穩定就可以全選B1? 阿女可以上學期級15, 下學期級23, 好唔穩定既!佢從來無試過兩個學期都好成績, 總有一科衰俾你睇。上學期中文, 下學期常識。

papa71 發表於 16-7-19 16:17
咁首先你要問清楚:

1) 級名次是否呈分次弟?還只是總分/平均分(有沒有經過standard deviation去計算)
1) 小五開始名次是呈分次弟2) 說小六上學期是呈一+呈二, 所以都唔係好明
3) 家長會時再問校長
4) 水份係定好多, 因為年年1/3人入直資, 都唔係好出名既直資, 所以唔一定係B1生。

papa71 發表於 16-7-19 16:21
回覆 little_yolky 的帖子

例如老師答你:
其實2)就算老師係呈一+呈二/2, 問返老師每次個別次弟就得。4) 40是百份比? 批咗個頭都無咁多啦。

IloveJJ 發表於 16-7-19 17:47
我打算到時報啲揀人in既學校,嚟測試下水溫先,咁就知自己去唔去到b1頭。

...
我果個100%去唔到B1頭, 佢咁飄忽, 睇埋D大大既例子, 我擔心佢保唔保到B1都成問題。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-19+18:32+

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-07-19 發表
級23都唔係B1,唔會吧!
級名次唔等如呈分名次丫嘛。

Eat_Sleep_Play  都唔會差咁遠掛  發表於 16-7-19 21:03

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-19+發

原帖由 IloveJJ 於 16-07-19 發表
你而家已b1中,點會去唔到b1頭呀?咩叫大大既例子?
大大咪係一班耐心解析D統計學難題俾我地一班C9聽既EK 爸爸囉。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-19+發

原帖由 IloveJJ 於 16-07-19 發表
你而家已b1中,點會去唔到b1頭呀?咩叫大大既例子?
如果我唔出山,我唔覺得佢會有好大進步。我哋學校真係級10內先係B1頭。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-19+18:32+

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-07-19 發表
級23都唔係B1,唔會吧!
佢可以突然一個學期某一科狂跌10分都唔係罕見架。今年叫跌得少喇。

Eat_Sleep_Play  都唔會差咁遠掛  發表於 前天 21:03

睇完大大既例子同解說, 好似有D科高分, 有D科低分既小朋友, 真係可以差好遠。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-18+發

原帖由 Phoebe0434 於 16-07-29 發表
請教貴校的呈分次弟是否每中英數各9分……共38份。假設6科分别也是90分計,這學生999632的分便是90.01分, ...
我仲未了解清楚,等開學家長日再問。只知道係級名次=呈分名次,如果學校訊息正確,就唔只係乘每科倍數,係呈上俾教育局個次序。開學再問學校。

‹ 上一主題|下一主題