用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-07-10+發表油

原帖由 MMVV 於 16-07-10 發表
但如果睇上年九真入u率,佢又真係達到b1成績bor!
數字要睇多幾年穩陣啲。

IloveJJ 發表於 16-7-11 14:03
樓主好野,正想找呢個資料。咁其實如果係b1生,甲部揀呢啲學校,係咪實入呢?

...
緊唔係啦, 如果係, 我甲一乙一填晒培正就得。

IloveJJ 發表於 16-7-12 11:46
我既意思係除了培正之外,因為感覺那些學校的受歡迎程度,都不及其他band 1英中。

...
咁如果你係B1揀B2學校, 緊係sure win啦, 但如果係B2, 就算甲一都未必win硬嫁。不過又咁講, 如果小朋友係B1, 又無理由甲一乙一揀B2學校掛。

hkpapa852 發表於 16-7-12 12:03
回覆 little_yolky 的帖子

金文泰過去3年3322率
.......真係我間聯繫B2都好過佢, 點解會搞成咁。

IloveJJ 發表於 16-7-12 19:00
我仔不是K3看完level 9喎! 而家小三先開始Roald Dahl喳,咪遲囉!成日見你哋講嗰啲chapter book,佢都未睇 ...
咁係囉, 佢哋都唔明白我哋既, 見到人哋K班睇完ORT Level 9, 自己果個一年班仲睇緊Level 1, 你話幾沮喪呢。

D細路真係好勁架, 隨便一街都係, 上次响大快活, 見到好平凡既一家三口, 個女仔攞住本英文故事書, 好似阿女本《長生殿》咁厚, 睇佢個樣咪最多P4。死啦, 點解可以差咁遠嫁。

不過我定過你, 因為阿女間聯繫, 中文、中史、世史都拋離晒全港平均好遠, 通識都係中文, 係數理弱D, 所以唔駛擔心。

王家爸爸  明幾多先係重點   發表於 16-7-13 09:44

MASAYA 發表於 16-7-12 19:41
妳咪扮野,妳細女偷睇ORT5,想睇7,係妳逼佢睇ORT1咋
咁佢小一上學期真係連an同and都分唔開喎, 唔睇L1睇乜呢?

引用:Quote:原帖由+bobo98+於+16-07-12+發表讀中

原帖由 IloveJJ 於 16-07-12 發表
係咪要視乎大學讀咩科呢?
咁其實最大鑊係英文差,好難搵工的,大學事小。中中同英中最大分別,咪英文好Dlol

IloveJJ  咁你又唔擔心個女英文差嗎?你又唔怕俾佢讀中中既?  發表於 16-7-13 09:44

王家爸爸  明幾多先係重點   發表於 1 小時前

本書咁厚, 唔明無理由睇啫。我俾本紅樓夢原著阿女睇, 佢睇咗兩頁就同我丟埋一邊了。

IloveJJ  咁你又唔擔心個女英文差嗎?你又唔怕俾佢讀中中既?  發表於 1 小時前

即係咁, 入到培正, 培正D英文唔差, 如果入到合適既英中固然好, 最後真係入到聯繫, 咪外補囉, 英文真係要搵外援架, 我真係幫佢唔到了。

hkpapa852  題外話, 原來大埔區升中人口增加好快, 千祈唔好諗轉網升中  發表於 16-7-13 11:24

hkpapa852  題外話, 原來大埔區升中人口增加好快, 千祈唔好諗轉網升中  發表於 1 分鐘前

死啦, 過多兩年學童人口升返咁多, 教育局記唔記得加返D學額架。

MASAYA  教育局從來冇理過,唔係唔記得  發表於 16-7-13 11:42

MASAYA  教育局從來冇理過,唔係唔記得  發表於 29 分鐘前

唔係喎, 佢有主動減班減人數喎, 咁減咗緊係要加返啦, 有借有還上等人也。

IloveJJ 發表於 16-7-28 20:43
但大學如果讀中文嗰啲,唔係都係用中文咩?我朋友讀中大文學系,出來做編輯,都係讀中文架喎!

...
就用中大做例子, 就算讀中文系, 都唔只係讀中文系既課程, 仲要讀通識, maybe & 正常仲會加一個副修(方便搵工), 咁就唔係一定只用中文了。仲有, 如果小朋友有興趣讀比較文學點算? 雙語基礎好十分重要, 正如你有錢而唔買嘢總比你無錢而無得買嘢好, 雖然客觀情況係你都無買嘢。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-7-29+18:23+編

原帖由 Yanamami 於 16-07-29 發表
⋯⋯PC啲英文⋯⋯已經算好lu喔⋯⋯

王家爸爸  唔差   發表於 16-7-30 18:07
Yanamami    發表於 16-7-30 14:57

Yanamami 發表於 16-8-1 23:06
我呢d中中畢業既阿媽更加係愛莫能助,佢要自生自滅了……
我自己當年都係中小上中中, 但學校同你一樣, 數理係英書中教, 英文科就緊係完全用英文啦, 唔知點解一D問題都無喎, 自己可以轉Nicam, 又無驚, 小學有一個同班同學中二時仲考咗去伊中添。不過, 就係唔明唔知點解好擔心個女, 成日覺得佢會唔掂咁。

Yanamami 發表於 16-8-2 17:48
Sorry, 我地上英文堂都講中文……貫徹中文教学。
我仲記得我哋學校大部份係中小上, 有D英小, Miss第一堂大家派張卷quiz一下, 睇下大家乜程度。但由第一日開始, 上英文堂從來無用過中文!

係中四時唔好彩, 遇著我平生唯一一個唔好既老師, 仲要一教教兩年英文。咁你話死唔死!佢係唯一上堂用過中文既英文老師, 因為堂堂用英文鬧人, 有D同學聽唔明, 所以佢英文鬧一次, 中文又鬧多一次, 我就堂堂要聽人鬧足兩次。但係隔離班好開心架, 經過時會聽到佢哋用英文debate, 上堂充滿歡樂既笑聲, 我幾咁羡慕。

MASAYA 發表於 16-8-2 18:31
妳中四既情況我中一遇到,又係教兩年,又係堂堂鬧人,全部字眼都係侮辱性,例如「搵人捐器官一定捐你地個d ...
吓?真係一山還有一山高。我miss都只係鬧我哋成日唔做齊功課, 又唔備課, 上堂唔識又唔問啫。不過唔關我事喎, 我做到足喎, 又無唔明, 你想我問乜啫, 唔好累我丫嘛。果兩年, 真係差唔多完全無機會講英文架, 因為我哋班已經少人哋兩堂(因為修視藝, 要多人哋幾堂, 所以要減英文), 仲要嘥時間鬧人, 咁咪唔掂囉。不過, 你咁好既? 有鬼佬, 我哋學校無鬼佬架。真係好彩大學面試果年用普通話+廣東話。

MASAYA  可惜鬼佬教之前個兩年係教畜教呢,如果頭兩年係正常老師,中三鬼佬教就好   發表於 16-8-2 18:42

MASAYA 發表於 16-8-5 12:42
頭先上網查過版權問題,中国同香港、台灣既既版權唔同,香港、台灣既書價有限制要跟原著價格,中国買左版權 ...
實體書當普通商品, 出口應該無得抽稅, 關稅係入口稅, 所以响中國買既實體書入香港應該唔駛打稅, 因為香港賣水貨係合法, 唔駛打稅。

mcl203 發表於 16-8-5 18:22
似乎,版權同稅收係2樣野,要睇番最終版權內容,我估乍~~~
所以版權係關出版社事, 出版社搞掂D版稅就得, 佢哋規定响大陸賣, 但我哋走水貨, 佢哋控制唔到。

mcl203 發表於 16-8-31 11:08
係本土 和 外國 相信係有D唔同.....當然溝通到就已經好OK
始終....香港既native....一去到外國係會有D考驗
...
另一個分享, 老細女女自小英文已經好好(香港既標準嚟講), 聽說讀寫都OK。高中考咗入李寶椿, 成間國際學校唔同人種日日講英文, 仲要寄埋宿, 英文緊係仲好D啦。後來考到去美國常春藤既大學, 雖然佢英文都係無問題, 但最初佢都覺得外國人D英文講得好快, 佢都用咗少少時間適應................我心諗, 換咗其他人咪死得?
‹ 上一主題|下一主題