用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT每級讀多少本為最適合?
go

ORT每級讀多少本為最適合? [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 16-4-15 09:49
Magic Finger 小女小時看,給大人般的鵝人赫親,成為童年陰影。小心。

Rainbow magic,看五本等如看五十本 ...
吓???? 我仲趁減價買咗兩套Rainbow magic添, 早知買一套就算啦。

MASAYA 發表於 16-4-15 11:42
開一套,佢地鍾意睇就開埋另一套,唔鍾意就送或賣返出去囉
一收到就好似拆禮物咁開心俾佢哋開晒了。

佢哋好鐘意睇。不過, 睇5本=50本, 咁俾佢哋睇晒25本都好嘥時間喎, 睇吓其他咪好D。

sarahdad  我只買了頭14本.  發表於 16-4-15 11:50
MASAYA  佢地自己鍾意咪得,妳理得人地點評價啫  發表於 16-4-15 11:49

MASAYA 發表於 16-4-15 11:48
//bobbob  我覺得未必關英文程度事,有啲小朋友確實比較敏感//

我女係敏感個類人,感情同感觀都係,連睇to ...

MASAYA  佢地自己鍾意咪得,妳理得人地點評價啫  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 31 秒前
[color=rgb(153, 153, 153) !important]

[color=rgb(153, 153, 153) !important]

咁人哋英文好, 有經驗, 分析一定有參考價值既, 鬼叫自己英文唔好咩。

近排大女中文唔單止鐘意睇古典小說喇, 鐘意埋歷史書添, 不過, 唔知點解我開心唔起嚟..............

shadeslayer 發表於 16-4-15 12:35
千遍一律是事實,但佢鐘意咪比佢睇。有得選,幾時都係看唔同的書好。但不能操之過急,看時機。

阿女以前成 ...

我買咗ORT, Usborne D readers系列, 同Rainbow magic, 佢"大部份"時間都只係睇Rainbow magic, ORT就妹妹睇多, Usborne就蘇都唔蘇。見佢鐘意睇愛情小說, 好辛苦咁搵到本兒童版Romeo and Juliet俾佢睇, 點知純攝書架, 佢又鐘意睇梁山伯與祝英台喎, 其實同羅密歐咪差唔多, 小朋友D喜好真係好難估。

shadeslayer 發表於 16-4-15 13:02
little_yolky  audio book唔好嗎?暑假買咗好多俾阿女,佢唔鐘意聽,剩係睇,省咗佢一餐添。   發表於 5 分鐘前 ...
我諗住一雞兩味, 一邊睇書, 一邊學習外個人個口音丫嘛。

我女女中文書就識速讀, 佢會先好快睇一次, 鐘意既書會番睇, 番睇, 再番睇, 睇九萬次, 睇得好仔細。...........但英文書無乜見佢番睇。

sarahdad 發表於 16-4-15 15:37
朗讀不會像做功課, 她很享受的, 這方法又不是我發明的, 我都是參考現時很流行的台灣作者廖彩杏--用有聲書 ...
所以我咪諗住一雞兩咪囉, 但响我女兒身上無效, 我估計你女身的發音係關位英國女仕的事, 跟audio book不是有這麼直接的關係。

IloveJJ 發表於 16-4-15 14:43
响讀英文書方面,我同你既方法唔同,我曾經都想我仔用聰明爸方法(唔知有無記錯),一邊跟Audio讀幾遍,但發 ...
唔係, 我同你一樣, 我都係跟聰明爸化身既方法, 都諗住一邊跟audio book讀, 但佢無理我, 所以, 我最後投降, 都係買佢鐘意既書俾佢睇, 但佢無咁既時間日日睇20分鐘, 因為嘥晒D時間睇中文書。佢依家係睇到D "淺" 既英文書, 佢靠估既功夫好到家。至於興趣...........無辦法, 佢係鐘意睇中文書多過英文書好多好多。我肯定佢小學畢業前睇英文書既深度, 都唔及佢小三中文書既程度。

妹妹就更等而下之, 不過妹妹有個好處, 好鐘意睇唔同種類既書, 恐龍、科學、故事、歷史都鐘意。就係唔鐘意睇教科書。

回覆:S-Kwok 的帖子

⋯佢同我講,媽咪我第時讀中學要讀中史⋯我同C6都好難過⋯

引用:little_yolky++福爾摩斯好好睇,我有買全集

原帖由 S-Kwok 於 16-04-16 發表
little_yolky  福爾摩斯好好睇,我有買全集。  《=有好多款,可推介吓你買咗邊款嗎?

...
中文既都差唔多買晒了

‹ 上一主題|下一主題