用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請珍愛我們的男孩子
go

請珍愛我們的男孩子 [複製鏈接]

violetsareblue 發表於 14-12-6 20:40
agree, 男孩有少少調皮是正常,反之乖乖坐定定聽大人話反而有點
最大鑊係大家都係咁諗, 男孩少少調皮係正常, 女孩要乖啲先係正常, 我細囡就同一個男孩子一樣有少少調皮同好奇心, 但佢生為女仔, 所以响大家眼中都覺得唔正常, 覺得佢唔乖了。大家講多了, 連佢自己都覺得自己唔乖。其實, 如果將佢放入一堆男仔女仔入面, 佢唔係最乖果批, 亦唔係最曳果批, 但大家都會以女孩子既角度來批評她。

wwsugar  是,女仔都可以活躍的嘛。   發表於 14-12-12 19:26

IloveJJ 發表於 14-12-8 11:58
係囉!呢個就係我心中既疑問喇!睇親呢啲研究/學說,我就諗:咁即係點?即係男仔係咁,咁我理解咗男仔活躍既原 ...
老實講, 呢啲研究我真係唔知有幾多成真, 亦有研究Gender既學者表示男女的分別大部份源自後天。我唔太同意男仔係好奇心大啲, 調皮啲, 我覺得係小朋友既天生性格使然, 但點解總體好似男孩子特別頑皮, 就係後天的「男仔係咁架喇」造成, 「女仔人家」要點點點, 所以, 男女分別係由出世果一刻開始, 就算有生理上的微妙差異, 但後天既人為因素就將之強化了。

但我觀察到一樣嘢, 唔知啱唔啱, 聰明的小朋友, 一般都係比較手多同調皮。父母能調教到呢啲小朋友守規矩, 佢哋就係聰明仔女, 父母教唔好, 呢啲就係曳學生了。

wan_sosin 發表於 15-5-6 10:42
我同個仔講嘢無乜避忌,有時鬥下咀當情趣!例如我話,你D咁嘅仔吖!佢又話返我,你D咁嘅媽吖!
我話佢,乜 ...
係呀, D女真係容易受傷的女人嚟。

上星期日, 出街玩完嘢多坐的士返屋企, 因為爸爸要攞個三桶櫃, 咁叫大女幫手攞兩個木瓜。落的士時, 條seat belt卡住咗隻手, 佢就係咁掙扎, 其實只要放低袋木瓜伸返隻手出嚟就得, 佢就係死唔放袋木瓜。最後話咗佢一句。

落車後向前衝咗10步, 然後回頭, 已經一面眼淚:媽咪我憎死你呀!

咁又要安慰一輪, 唉!!!!!!!!!!!!!!!!

wan_sosin 發表於 15-5-6 12:40
真係難攪!比我有個女我真係更加頂唔住,我好怕要氹人,我細個都無人氹我,我唔識氹人,我個人有時都掘掘哋 ...
最攞命係我同你差唔多, 但依家要 "學" 氹人, 真係活到老學到老
‹ 上一主題|下一主題