用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

引用:谷成績、小息冇得玩/放鬆下,朝七晚九,莫

原帖由 NaughtyKids 於 15-01-30 發表
谷成績、小息冇得玩/放鬆下,朝七晚九,莫說小朋友,大人都頂唔順

...
極同意,我們家長真的要醒啲,吾想為左學校的聲譽去做幫兇,害左自己既仔女

引用:睇嚟筆者目的已經達到,出年報讀培正及其他

原帖由 Soundervolt 於 15-01-30 發表
睇嚟筆者目的已經達到,出年報讀培正及其他名校嘅人龍起碼短咗一半....

...
請勿再用陰謀論,話人地想去讀所以唱衰學校,想少啲對手之類的話去掩飾真相,我也想知“真相”如何,如報導失真,請明確講出學校不是以100分作唯一標準,沒有罸寫100字“反思”,沒有每天加100字的處罰,沒有罸留“小息”,沒有打電話“勸喻”90分以下的學生去補習,否則,這樣的學校,“絕非”愛護子女的家長那一杯茶!

回覆:paulinefll 的帖子

如果只為了維護某校的名聲或收生率,無論是家長、教師或打手,所作的非事實言論都是為人所不恥的!

引用:都係果句,唔係培小家長,+不知真相,+不用多

原帖由 ethan1002 於 15-01-30 發表
都係果句,唔係培小家長, 不知真相, 不用多評, 因是局外人, 培小家長咁大個人, 自行為事情作出定論已夠, 大 ...
唉…都係吾敢講話冇“呢啲咁既事”發生過!!!

引用:Quote:原帖由+paulinefll+於+15-01-30+發表

原帖由 ethan1002 於 15-01-30 發表
我唔係培小家長,當然冇資格亦冇必要講有冇發生過,不如你話你係培小家長,咁你絕對有資格講
嘅然你唔係, ...
唉……都係冇人敢正面話冇發生過“咁”既事!!!

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-1-30+13:08+編

原帖由 zanezane 於 15-01-30 發表

我好懷疑罰寫反思的成效.

引用:Sorry!我不是隨波逐流,變態當正常嘅家長

原帖由 lutang 於 15-01-31 發表
Sorry!我不是隨波逐流,變態當正常嘅家長!我向來對事不對人,我只係想講,請問你是培小家長嗎,你咁激重 ...
最討厭就係啲人用“吾關你事,你吾好出聲”呢啲說法,社會再多啲咁既人,下一代都吾知點算!

引用:又少D人爭位,+好事吖! +

原帖由 大餅王 於 15-01-31 發表
又少D人爭位, 好事吖!
你世侄都吾駛爭,所有位都內部認購,公開報名都係收下報名費、做下樣,不如你得閒去在EK寫下“反思信”練習下,試下結識下的“高層”重好啦!

引用:Sorry!我不是隨波逐流,變態當正常嘅家長

原帖由 lutang 於 15-01-31 發表
Sorry!我不是隨波逐流,變態當正常嘅家長!我向來對事不對人,我只係想講,請問你是培小家長嗎,你咁激重 ...
(我只係想講,請問你是培小家長嗎,你咁激重是因為你小朋友讀呢班嗎?如果係你有同校長反映嗎,甚或會考慮轉校嗎?其次,如你不是培小家長,你清楚事件嗎?……作為培正既家長,我地會……,你吾使擔心。)
自己講過咩都吾知既人,應該開始寫“反思”信……

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-02-01+發表I

原帖由 ethan1002 於 15-02-01 發表
其實每個人也有自己對教育嘅一套想法,講來講去,都係叫你不用太大反應,在EK等網上世界,講起來沒人知你是 ...
誰人開始人身攻擊,還敢口口聲聲說自己對事不對人?

引用:回覆+naughtybj+的帖子 我都想知你覺得正

原帖由 lutang 於 15-02-01 發表
回覆 naughtybj 的帖子

我都想知你覺得正確嘅教育制度是甚麼?你咁有研究,想請問你小朋友現在就讀甚麽學 ...
別人子女讀甚麼學校,跟培正的錯誤做法有何關係?

‹ 上一主題|下一主題