用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

hello...囡囡最近點呀?
我囝上星期都正式去睇左一個眼科醫生...佢話囝囝因為大細眼(一隻單眼皮一隻雙眼皮)原故,所以看起來兩眼好像分別很大...其實右眼外斜不算好厲害...當然都係要做 d 野喇....佢間中心好快會開一個dept專做兒童眼科問題,所以安排左我囝遲些會有些 assessment & training (?!),希望唔使做手術咁話...暫時未知 exactly 係 d 咩,不過都估到一定會有眼操喇....
我都唔知可以用咩方法呀....不過你試下提高做眼操既趣味性喇...等囡囡無咁悶....因為上次我囝做左一星期左右已經覺悶/煩,唔肯再做....
Good Luck!!

原帖由 candytsy 於 09-3-14 12:00 發表
各位媽咪:
做完斜視手術的小朋友記得都要做眼操,因為醫生講都有可能會返發,我囡囡都有做!
大家有冇什麼好辦法使小朋友可以乖乖做眼操呢?

不是那間呢...我的是一個女醫生...診所響嘉賓大廈...她以前響威院做眼科 senior 的...除很有經驗外,我有位做姑娘的朋友確證這醫生睇兒科眼科也一流,心地也很好,所以就算已響理大驗過眼,都帶囝囝去俾佢睇下,買個安心吧!

好幫你囡囡開心呀...你要加油,諗下有咩花臣攪下,等佢做眼操時無咁悶呀,哈哈....

原帖由 candytsy 於 09-3-19 15:56 發表
囡囡做完手術己半年有多,一直都有保持每月去見醫生同驗眼(私家同政府都有),暫時視力都keep得幾好,兩邊醫生都建議繼續做眼操,做完手術其實斜視都仲有小小,醫生話不能過度矯正,怕會外斜變內斜,外斜現保持15度內,繼續做 ...

祝手術順利!

做完上黎分享吓...

原帖由 olima 於 09-5-29 11:10 發表
我囝囝將於下周做第一次外斜視手術,是拉左右的。如無意外,我們會選擇香港眼科醫院做。請問有沒有過來人可俾些意見或分享一下﹖事前準備﹖事後操練或湯水之類﹖

如不方便,請pm我 or <A href="mailto[email protected]">[email protected]。真的很需要多些意見與 ...

summarian,

那請問如果囝囝剛4歲,雙眼都有間歇性外斜視,但視力正常、立體感正常,咁應該要點做?\

Thanks a lot.

原帖由 summarian 於 09-11-26 16:25 發表
視力好嘅話,斜視問題嘅矯正先會更加有成效。

sorry,咁遲先回應....

我囝原先去睇過幾次理大&其他眼科,佢地都只係話囝囝係一隻眼外斜....點知剛上個月去政府健康院睇 (因為想多排埋政府醫院條隊),果度個"人"(我唔知佢係咩人,視光師定醫生?!) 居然話我囝其實係雙眼都有間歇性外斜!雖然佢話兩隻眼都有係好過一隻眼有,但係我想問:原本無外斜的都會有機會變有外斜嗎?

還有,大概半年前我囝的斜度係27-28左右,很尷尬的度數呢?!

Thank you very much!!

原帖由 summarian 於 09-11-27 11:37 發表

去做斜視訓練啦~
如果佢4歲得嚟,佢嘅服從性又ok嘅,
咁可以去光彩明天、理大clinic~ 去做~
因為你小朋友視力正常、立體感正常嘅話,我相信斜視角度唔大… 只要聽話d、明白訓練要求,我諗一至兩個月時間就可以train 到佢唔 ...

做了....原先發現我囝係右眼外斜...測驗中,佢只有右眼飛開...不過左眼亦不能很鬥雞..有點只係正中間偏入一點....這是否也証明了左眼亦有問題呢?!
到依家4歲,視力一切正常...健康院那人講,這情況的話,我兒有弱視的機會很微,否則現在不可能有正常視力,對嗎?
當然,佢都有建議做訓練,但他不是該項專家,只寫了紙給我排威院眼科....
你覺得只需一直由理大跟進 or 要搵正式眼科醫生再睇?

Btw,27-28度係由理大響開始時只度右眼的角度...健康院說左眼都有外斜但沒說幾度....

謝謝!

PS: 其實之前都睇過眼科醫生,她說我囝因為右眼單眼皮而左眼雙眼皮,右眼眼皮較下垂,所以外斜角度肉眼睇好似好嚴重,但事實不是,可信嗎?

原帖由 summarian 於 09-12-10 18:13 發表

回應你第一個問題先︰「原本冇外斜都會變成有外斜?」~
呢個係會有可能發生嘅。
1)同睇野習慣有關
2)同視力高低有關,視力低會造成斜視。

又或者其實佢一開始就有交替外斜,只係之前嘅視光師或者眼科醫生check 錯左~

但 ...

明白...我會試下去光彩明天,thank you.

不過想補充一點,我囝雙眼視力真的一切正常 (有很輕微,低於50度的不記得是什麼了),這是經多位視光師及眼科醫生証實。

Thanks.

原帖由 summarian 於 09-12-10 21:32 發表

照你嘅情況所講,你小朋友應該真係兩隻眼都有外斜視,不過一隻眼角度大、一隻眼角度細。~
至於視力正常,係咪你都肯定兩隻眼嘅視力都達到0.9或以上呢?~

健康院果個人所講會變成弱視嘅機會好微… 呢一點我唔係好認同。
...

因為唔知咁重要,所以所有數據我都無好好問清楚及記好....anyway,黎緊會試光彩明天,一定會記得問多點!

謝謝!

原帖由 summarian 於 09-12-10 22:15 發表

視力,10個有9個香港人都會以為係遠視、近視或者散光度數。覺得度數愈深,視力一定愈差。~
但其實視力嘅真正意思係睇野嘅清晰度(泛義)。

弱視嘅意思係當一個人喺佢配戴左適合度數嘅眼鏡之後,睇野都唔能夠但到0.9 (要 ...

右眼27-28度,左眼唔知...無做訓練...因為曾經有視光師講過家居既訓練係主要 for 近距離的...但我囝係望遠野先覺飛開....不過好快會再去 check 因為最主要目的係想去 clinic 用儀器做訓練...

原帖由 maybaby 於 09-12-13 12:57 發表

我仔同你個仔情況一樣,想問吓你個仔有幾大角度呀?喺屋企有冇做訓練?

我個仔右眼最近發展到遠近都有間歇性走開...而且外斜度數嚴重左....驗光師話要開始遮眼了....每日兩個鐘....已經遮左一排喇...

原帖由 maybaby 於 09-12-14 16:25 發表

我仔都係望遠嘢時特別走開,左眼嚴重d!咁你仔仔毎日走開次數多唔多呀!

奇怪喇...我囝響公立同私家都有睇...公立都係威記...但每次都係同一個醫生架喎....其實同一個醫生跟次次唔同醫生都無咩分別喇...佢地都係咁款,事不關己&機械式操作...
我囝最近去了九龍眼科醫院睇私家症...係范舒屏教授...雖然事實既野係無法改變,邊個醫生睇外斜既情況都唔會轉好,但范醫生解釋得好仔細囉...我老公好滿意呀,話完全明白哂喎...你可以試下!

原帖由 sungmingma 於 10-11-10 17:44 發表
Hi Goldenwoods,
可唔可以比個私家醫生資料我呢? 因為我個仔由2歲開始在"威記"睇到依家6歲幾, 次次都差唔多唔同醫生, 每次講架都唔同, 有d又叫我要儘快做, 有d就話唔係好嚴重, 唔使做住. 直至今個星期去覆診時, 話佢 ...

回復 1# sungmingma 的帖子

我囝情況也差不多...唔肯做鬥雞眼...就算肯做都好求其...每次覆診都話無改善...上次仲提到要做手術...不過因為暫時視力良好、立體感合格,所以拖住先...
外間有些眼科中心係有視力訓練的...唔便宜...如果每星期只做一次,但回家唔練習既話,相信成效不大呢...不過你還是可以一試吧!

回復 1# sungmingma 的帖子

唔係喎....去威記睇得,應該有兩 parts 跟進的...一 part 係斜視及小兒眼科,一part 係眼科-視覺矯正....其中一 part (唔記得邊 part) 係會幫孩子 check 哂所有野架喎....
anyway, 你可以出去坊間視力中心,搵驗光師 check 下....

wow,真令人鼓勵呢!加油!
另,可否多講一些有關既視軸訓練是怎麼做的?
謝!
原帖由 candytsy 於 10-12-6 10:13 發表
本想決定做第2次手術,但在盲人輔導會低視能中心視光師給了我另一個視軸訓練,本來以為冇用,盡管一試無防,一個月后我自己發現囡囡真的累時都沒有斜視眼走開,回去覆查視光時,真的有改善,現在又換了另一套工具回家再做, ...

回復 1# candytsy 的帖子

明白了...多謝分享...祝願你囡囡練習順利!

我有一問題,想大家俾意見...

囝囝 5歲,由bb時代開始一直有右眼間歇性外斜 (最嚴重時起碼有50%時間飛出飛入)...4歲時我讓他試了另類療法...過去一年,外斜問題於外觀上改善了很多,到依家只有很攰很攰時或站在他右手邊時,才會發覺他右眼眼珠轉向有點怪...他視力良好,而且立體感等並無問題...但,如果要囝囝特別做一些眼球上下左右轉動的動作時,很明顯他有點力不從心....想問,如果照依家情況,囝囝一路都視力良好既話,就算眼球活動不靈光,我是否應該收貨?!or 還是要繼續追求更好的結果呢?

Thank you very much!!

看過幾個了...私家的沒有一個建議做,因為囝囝視力正常,亦沒有弱視風險,但手術卻存在風險...政府的反而主張做手術 (那醫生一見數據,諗都唔使諗情況下)...

maybe 我也應帶囝囝去 candytsy 所提的盲人輔導會試試...

Thanks a lot!!

原帖由 brian61950 於 11-2-28 23:14 發表
你的醫生有何建議?
我女一向也是看開公立,医生也建議她做,可惜等太久及有些不放心·
後來经人介紹看私家,意見一致及可負擔,就做了。

不過她除眼操外,未有做過視軸訓練,前的幾位既然效果不錯,不妨試下再作決定·

因 ...

我的情況跟你所講差不多...

可否PM我盲人輔導會的資料?我響網度搵到,但如有你的指引,就包無錯了!謝謝!!

另,你囡囡訓練是一星期一次響中心,另每天在家裡練習嗎?

Thanks a lot!!

原帖由 candytsy 於 11-3-1 09:35 發表
政府醫院真係幫唔到你,只要數據合手術就一定叫你做.我囡一直有在明愛眼科,視光師更在囡囡的報告寫明:媽媽一直堅持不想做手術,一看就似不想有責任,係你家人不想做,不是我的問題.囡囡快7歲,我已經打算不想再去政府看了 ...

我用既係 homeopathy...

你囝囝情況也算不錯,起碼一叫即可...我囝囝就不能了,回彈控制力不好...

原帖由 maybaby 於 11-3-1 22:18 發表
想問你有咩"另類療法"呀!
我仔都6years了,都係同你一樣,立體感和視力正常,冇弱視風險,只係外觀問題,而毎日間歇性都鈄左出去,最耐斜停留時間為3-5秒,見倒就叫佢望好D,佢先回復正常. ...

明白..謝謝!

原帖由 candytsy 於 11-3-3 12:12 發表
我都係直接打電話預約同佢講啊囡有斜視,佢會同我book視光矯正,然后約見醫生,醫生只會俾建議你.我已經看了一年有多,因為視光師見囡囡嚴重著先建議我做視軸矯正.每個月會返去由視光視教我如何同囡囡在家每天做,每個月 ...
‹ 上一主題|下一主題