用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

原文章由 召藥師 於 07-9-6 23:15 硐表

我今日已經同佢睇時間表帶書,點知全日只係上過音樂咁大把。
中文用綜合高效識字,之後先會用啟思個本中文書。
數學我淨係帶a唔帶作業。

唔該晒你呀召藥師.....仲想問下你, 而家你手上果本普通話係唔係作業呀, 而"課本" 書商應該未比我地, right? 因老師要幫佢地      keep住本書 (I want to double confirm), 但我又唔記得今日帶果本係課本定作業, 仲之而家手上一本普通話書都冇啦.....

原文章由 召藥師 於 07-9-7 00:00 硐表

手頭上有ge係作業。

thanks....

原文章由 召藥師 於 07-9-7 22:37 硐表

妳邊樹係'身形略胖嘅中年師奶'呀?!妳皮膚又白又滑我羨慕就真!!:loveliness:
我依幾日都上少左黎,只係一有空閒時間就斷斷續續咁上吓黎keep in touch,今日阿仔寫字唔專心有俾我打patpat提神(唔痛ge),佢寫得快d同好d我又 ...

hehe....... 乜你同 clymama 相認左拿, 其實我日日都送囝囝返學, 本來都想憑你囝囝個樣認下你, 不過真係冇clymama咁眼利, 總係覺得學生著住校服都差唔多樣咁.......

亞仔果班冇功課bor......等我明天再check 清楚佢書包先.....

原文章由 112868 於 07-9-7 16:20 硐表

普通話作業係老師收咗,到時會再派噃比你囝囝既喇.有d書有分A.B就比佢帶A先,通常教完A先教B既.

今日放學我幫佢睇功課,發現佢有class work,但冇簿.打电話比老師問每次到係開緊會.有冇咁多會開呀?好鬼煩呀!你囝囝有 ...

今晚遲左入黎tim.....class work 應該=堂上功課,  我問囝囝, 佢話上英文堂老師比左本簿佢地寫, 佢話寫O字什麼什麼的, so , 應該冇家課wor....
最後搵唔搵到陳老師呢 ? 尋日我都搵過佢, about 4 / 5 點, 我搵到wor.. may be 佢要差唔多呢d時間先得閒掛......

原文章由 112868 於 07-9-8 10:05 硐表

我尋日揾咗1B英文 課蔡老師7.8次冇一次揾到,今曰早上9:10再打又話d老師冇咁早返,真係比佢地吹賬呀!

我知道class work係堂課,但問咗呀囡佢話仲有6行要返屋企寫ge.但返到嚟又冇簿,我都問佢地同班而又識咗好耐ge家長 ...

係呀......囝囝都係咁講, 但又冇簿又冇 work sheet,係家課册都冇寫, so, 我以為囝囝理解錯咗添,因個人認為, 有任何野要係屋企做都要 show 係家做册度!! anway, 你求證左就上黎講講啦. 唔該....

原文章由 clymama 於 07-9-8 18:27 硐表

你形容得咁厚道, 真係要請你飲茶先得! 佢咁得意, 唔好打佢pat pat 仔啦!不如罰佢食少次“愛心牌美味茶點”啦! 重有個小提示分享下, 一個好嘅開始其實好重要, 記得唔好同佢地執書包, 最多佢執完再 check 下,要 ...

clymama

你地係咪返學都係農圃道入, only 放學係合一道接嫁?

係呢, 想問問你視藝是否=美勞堂呢?

原文章由 乖乖 於 07-9-8 23:02 硐表

clymama

你地係咪返學都係農圃道入, only 放學係合一道接嫁?

係呢, 想問問你視藝是否=美勞堂呢?

clymama

漏左問你英圖及中圖要帶乜書呀? 唔該!

原文章由 112868 於 07-9-9 00:47 硐表

我send咗私人信息比你,請打開嚟睇啦!收咗就通知聲啦OK!

112868,

冇wor, 仲未收到, 可能有問題, pls send 多次啦, 唔該!

原文章由 112868 於 07-9-9 18:41 硐表

send咗啦!再睇吓O唔OK呀?

都係收唔到wor....奇怪啦, 我今日都收過 PM, 冇理由剩係收唔到你, 不如我 send PM 比你 reply 我, 睇下得唔得.......

原文章由 乖乖 於 07-9-9 19:32 硐表

都係收唔到wor....奇怪啦, 我今日都收過 PM, 冇理由剩係收唔到你, 不如我 send PM 比你 reply 我, 睇下得唔得.......

sent 左 PM 比你啦, ok嗎?

原文章由 clymama 於 07-9-9 18:48 硐表

係呀!返學無得揀, 只可由農圃道入, 放學先可以揀。
Yes, 視藝=美勞
中英圖堂無特別野要帶, 呀女話老師會帶佢地去圖書館, 有些活動比佢地玩, 有時聽老師講故事之類, 次次不同。不過最好帶定中文書或 story book (如 ...

thanks........

召藥師咁好人,我諗佢唔介意 ge....

原文章由 112868 於 07-9-9 21:43 硐表

點解我次次都唔得ge !真係 煩死呀,仲好鬼長添ge點算好. .........

唔好唔開心, 我地一齊研究下........係我段 message 下面有三個 icon, 個人資訊, 私人傳訊, 加為好友, then press  私人傳訊, 入到去你應該見到 "發送到".., if 你見到我個名便正確, then write your message, 寫完後, press 提交果個 icon (係底部), try again.....
我又sent 左個 PM 比你, pls check .......

原文章由 112868 於 07-9-9 21:47 硐表

問咗啦!簡單話你知陳老師唔得幫英文科老師派.所以monday先算.

明白晒, 唔該.....

原文章由 召藥師 於 07-9-10 22:22 硐表
hlw2001,
唔好意思,我冇帶電話出街冇接到妳電話。

聽日要買補充,未交錢ge媽咪記得入好錢或支票俾小朋友帶返學喇

多謝提醒!

B班今日做ge中文功課跟D班一樣 wor....小朋友開學初期實係烏龍百出, 希望佢地儘快 pick up 啦!! 好彩你住得近, 如果唔係就麻煩啦, 我諗囝囝都唔想ge, 再慢慢教多幾次放學要攞齊野啦,佢會一日比一日叻ge啦.........

原文章由 召藥師 於 07-9-11 16:19 硐表
經老公耐心引導之後,佢話今日生字9行係寫"眼耳口鼻手腳頸腰背",每個寫一行,每個字都要隔格寫,希望冇錯啦!

我返緊工, 打過電話返去了解過, 今日 b班冇 "眼耳.......等生字寫, 只係做高效識寫的 P.6 - 9, and 仲有配詞......

原文章由 Tiff媽咪 於 07-9-11 17:08 硐表
請問每日下午是否有約25分鍾在課室內做家課?
有沒有老師睇實佢地?
25分鐘可以做到幾多(1/4)?

啱啱開學初期,有好多野都係度摸索緊,記得係小一學習日校長講安排9月底會有一個家長會,佢話未開學我地未必諗到有乜野問題問,開左學一個月後, 我地了解多左,到時家長會就可發問了。

其實25分鐘可以做到幾多? 真係好睇個小朋友, 我只可以話你知,呢兩日既功課,係我地做就10分鐘都可做完......

各位

請問大家知唔知補充練習駛唔駛帶返學嫁, 而家小一有4本,如果要帶乜野堂帶乜野書呢?唔該!

原文章由 召藥師 於 07-9-12 10:55 硐表

我都唔知用途,不過我暫時都唔諗住俾佢帶返學,費事令佢個書包再重落去。如果老師要用,我諗會寫家課冊0瓜。

Thanks.....

做乜尋晚唔見你係度ge, 唔見你 on line , 唔係好慣.....

原文章由 召藥師 於 07-9-12 13:44 硐表

琴晚早左訓,因為日日未到7點就要起身,又要送埋個女行去紅磡返學,再加埋煮lunch,又冇得午睡,唔早d訓頂唔順。

哈哈哈.....原來係甘,保重身體呀!!

原文章由 召藥師 於 07-9-12 13:42 硐表

可能老師都要開會商量下點樣改善小一生學習同埋要訂下全年ge學習進度吧~
大家都放鬆下先啦~(其實我而家日日放學後都會好抆,因為個仔日日都有甩漏,我要忍) ...

agree!!
‹ 上一主題|下一主題