用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門馬可賓中學
go

屯門馬可賓中學   [複製鏈接]

antia 發表於 12-6-29 13:29
功課多有個好處5駛周圍玩, 我朋友個女讀劉金龍中學, 在中一時不知幾得閒! 無咩功課, 仲話我喜歡中學多過小 ...

Hi,

我囡今年在馬可賓讀中一,唔覺她功課多,每天大約做一個多小時功課,日日有時間上網睇電視.
學校無抄寫,但見她有寫閱讀報告等功課.可能她喜歡寫嘢,加上是英小上英中,所以做得較快...
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

zhuzhu 發表於 12-7-14 21:54
其實馬可賓真係好受歡迎,但係成績並追唔上名氣。校長又剛轉...

從來人事的變更在各學校,機構都是自然的事,任何管理完善和成熟的學校中,校長的離任(不是被辭退或因不好的人事問題離開)是不會帶來負面的影響!

就說我所知部份上年或今年轉校長的學校已有:崇德,陳瑞芝,馬可賓,林護,男拔,崇真,天水圍青年會,青協李兆基等等

antia 發表於 12-7-10 11:13
是今年黎緊? 你諗住想讀邊中學, 我仲有1個細女又係今年讀小六!

hi antia,

我同妳一樣,大囡讀緊馬可賓,今年9月升中二,她小學時是band 1中,馬中是她第一志願.我仲有一個細囝,第一次呈分頭6名,希望升小六時可以保持成績,打算都會入馬可賓.

Joe媽媽 發表於 12-7-16 18:36
回復 sumheima 的帖子

對中學來說, 校長是一間學校之靈魂! 上樑不正, 下樑歪. 中學家長就會明白, 點解好多 ...

當然校長是一校靈魂,但無學校可以永遠是同一位校長,無論是好或不好.

我所說的崇真是指南昌站的基崇.屯門的祟真我不清楚.

不說其他學校,馬可賓陳校長離任,大家都很不捨得.但由在校任職多年的蘇副校接任,我們不覺得學校會有甚麼令人憂慮的地方.正如屯門另一間學校陳瑞芝林校長今年退休,九月也由副校長接任一樣.

至於官中近年成績滑落問題,我想是另一不同範疇的原因引致.

註:我有數位任教官中的朋友,都沒有把自己的子女放進官校讀書.他們各有自己的理由,不在我今次討論範圍之內.

mimichu 發表於 12-7-17 14:04
我好有興趣想知乜原因, 可否告知???

有人認為是官校教師的工作態度問題,政府工,hea住做.
同事間的爭斗比一般學校更厲害,而校長幾年會調任一次,對一些不稱職的老師或員工不容易辭退...等等

先此聲明:以上comment純屬部分人意見,亦不代表全部官校情況一樣.

小傑媽媽 發表於 12-7-17 18:27
sumheima,
係咪已經決定左由蘇副校接任?
我個仔今年派左入馬可賓,之前係家長會上,陳校長話暫時仲未搵到 ...

講真學校未有正式公佈人選,只是有高年班家長說是蘇副校接任.之前陳校長在家長會曾說:若最終沒有適合人選,副校願意上任.我也不肯定現在的情況是否有變.或者副校的確需要時間考慮.
不過,你也不用太擔心,因為馬中經過15年發展,行政人事管理十分成熟,這些你遲些一定感受到;加上學校的老師們十分盡責,關懷學生,校監校董會也很同心,相信他們會為學校找到有共同教學理念的新校長的.

回復 alice.2007 的帖子

馬可賓之前是中中,早兩年先由微調轉英中,所以這幾年的公開試,其他科目成績不俗,但英文科則只比全港平均高單位百分點.學校在近年由初中起已積極提升學生的英語能力.我女是英小畢業,英文成績一向不錯,最大興趣是看英文書(Harry Potter, Twilight, Lord of the Rings,Hunger Games etc.)於小五至中一已愛不釋手.她今年升中二,上次老師說她在英文科的級排名在全級10名內(我自己估應該是6/7左右).馬中的中文和數學科成績一向比較好,dse這兩科四級或以上都有47-48%.我反而擔心囡囡在這兩科上有成績追不上.

根據學校公佈,今年dse入u(學位課程)人數超過90人,以中六級約170人計,入u率50%+;若加上副學士和HD,有96%.
我覺得以一間15歷史,新升Le的英中來計,成績算不過不失.

唔明點解每隔3幾個月,就會有人出來對馬可賓指指點點,惡意批評!之前有個比人踢爆就即是Delete晒d留言.

你好熟這間學校ga,中六班有超個200人都知?!而家全港有邊間津校一班會有40幾人呀.

馬可賓中六得5班,一班約34-36人,何來有超過200人去考dse呀!!

依家好多學校都無將第一屆DSE成績公開,馬中年年都有上載公開考試資料,算是透明度高喇.

人地寫入大學讀學位人數超過90人,你又話人是計埋明愛,遙距學位課程.

既然你不知道學校的實際入8大數字,你憑什麼來說三道四呢!!!

alice.2007 發表於 12-9-8 09:45
你不需這麼勞氣,此校又不是甚麼名校,區外人都未必聽過此校名,至於在區內對其它學校都唔會有威脅力,況 ...

妳家姐個仔,唔係妳個仔讀,妳都係道聽塗說喇!我地d兒女在這校讀書,清唔清楚過妳呀?!

全港計主動公佈dse成績的中學不多於三份一,每間學校都各有自己的公佈細則.就算無寫明多少是入讀8大
學位課程,但以170左右中六生(其他中學今屆中六生人數,全部都是160+至180之間,妳見過有學校公佈有200多人參加文憑試嗎?為何馬可賓會有咁多中六生呀?),學校公佈有90人以上入到大學學位課程,斷估都唔會有40人係入妳講過d明愛/遙距課程掛!!岩岩見到屯官公佈左dse成績,人地都係寫有70人入了大學讀學位課程.佔總考生36%.

問題唔係發表意見俾人參考,依家邊個唔客氣咁入人地學校個主題版,無情情話人英文科取四級率低,又話人地入遙距學位課程,挑起事端!

係唔係名校唔駛由妳講,只有是名校先至有被尊重權呀?難道一般學校就要俾d無謂人說三道四嗎!

唔該妳尊重下人和自己喇!

alice.2007 發表於 12-9-9 13:21
回復 sumheima 的帖子

我唔識人今屆讀屯官,所以屯官我唔知個數字是否包自資學位。

有d野唔駛聽人講ga,自己去人地學校網頁睇,屯官已經公佈左dse成績!我提呢間學校係因為屯官的公佈都係寫有幾多人入了大學,無特別註明是指經JUPAS或入8大,同馬可賓既公佈情況十分相似!

人地咁寫妳都識講[唔知個數字是否包自資學位];咁馬可賓又係咁寫,妳會覺得個數字一定有唔少係指8大以外的大學呀?!算唔算玩針對呀!

alice.2007 發表於 12-9-9 13:49
1. DGS  個 post 與本 post 有何關係?
2. DGS 個 post 是我與同事之間討論起來,於是好奇一問,我冇小朋友 ...

另外妳提到除了馬可賓,妳都有提到葵涌一些英中的dse成績.我知妳問過可風和林護呢兩間學校.

我係到想順便提提妳:唔知妳知唔知馬可賓個從開校做到依家個位陳校長,今年返左林護做校長.如果妳對佢`帶領既馬可賓成績有咁多質疑,我勸妳都唔好考慮林護啦.費時第時若自己個小朋友讀書成績不佳,入唔到大學學位課程,就話人整體成績滑落咁喇!!

hongkeikei 發表於 12-9-9 14:57
作為旁觀者,看見有人的文章是有挑釁性的,有刻意唱人學校之嫌喎.

謝謝妳的仗義執言!

本來我們大家理性討論,有無仔女在學校讀都無問題.不過我覺得提出問題或發放資料的動機好重要!

如果睇番我和antia之前的回應:最初我們都是有問有答,和和氣氣的.但之後有人不斷用不友善的態度去質疑學校的成績公佈內容等,才令人不悅吧.

hongkeikei  不用客氣。  發表於 12-9-13 00:10

kooku2004 發表於 12-9-9 16:24
請問點解此校F.1冇通識的?

何時先有呀, 謝謝!

如果你對此校咁有興趣,想知道多一些,歡迎親自去校網睇.因為好多課程資料,教學方式,學校發展及校務報告等,都已刊登晒來.

不過,我可以在此答下你:政府無限定通識科一定要由F.1開始設立.
其實有不少中學都在其他科目例如:IH(人文)等加入通識科原素.

馬可賓在F.3開始,先將通識獨立成科.

alice.2007 發表於 12-9-10 21:05
我已強調我唔識人讀屯官所以唔知人地數字點計,所以唔會評論。
但我識人正是今屆此校考生,佢話學校是計埋 ...

屯官自己公佈的數據,因為妳唔識人在此校讀,便不能作準?!

馬可賓的數據因為妳識得一個今屆畢業生,就變得一定正確無誤?他又不是校方的代表,真係咁有權威性嗎?!

從來人人只重視當事人(學校)白紙黑字的公告的結果,你簽份合約都要black & white啦,以"鵝"傳"鵝"既消息真係可以咁有參考性?!

答答下妳我都覺得自己有點"Side"氣...哈哈....

alice.2007 發表於 12-9-10 21:32
你領悟能力好似有d問題,我話 :

我唔係領悟力有問題,係想話d真實資料比妳聽啫!

如果真係有咁多人問妳各區學校的意見 (包括在屯門區/太子區找英文補習班等問題)!

等妳比朋友用又好,自用又好,多d料參考啫!

我重申一次,自己提供資料是根據各學校的正式公佈,無公佈的內容我是不會胡亂猜測.除非日後由校方渠道得到更多資訊,才會提供作其他家長參考.

根據馬可賓學校給各級家長的通知(內容與學校網頁上相同)

今年HKDSE的考生成績:
入讀不同大學學位課程人數超過90人
入讀各大學學位課程,副學士和高級証書的考生比率,合共96%.
最佳成績:5**,5**,5*,5*,5*,5,4,4
                          等等....

我亦從來無話馬可賓成績好好,我只說以開校15年,微調2年的新英中來說,成績算不過不失. 因為如antia所言,我喜歡學校老師/校長的盡心盡力的態度.

ALICE的外甥成績不佳,只取2242+42,最終只入讀嶺大高級文憑,我覺得是很合理的結果.許多學校都有成績不理想的學生,縱使他當初是band one生,考試成敗有太多原因.而他的成績學校是放入96%人數內統計.

至於各學校所公佈的成績結果,有各類不同資料組合,從來就無一套既定的格式.

我見能如張祝珊中學一般詳述各成績的學校不多,有部分名校更將成績忌諱不提,或只列出個別尖子成績,無整體分析.

今年是首屆文憑試,家長可否給予各學校尊重和耐性,待日後有更多真實資訊,才再談論.便不會令人有玩針對的感覺了.

JoJo 發表於 12-9-11 22:57
版主按 : 請會員冷靜及理性討論, 如有會員作出挑釁言詞而引起罵戰, 管理員會將違規會員禁言讓其冷靜, 敬請 ...
Thank you,版主.

alice.2007 發表於 12-9-11 21:46
''中六超過200人,90人入 U 是包括自資學位,例如明愛、明德、東華、恆管或遙距[/url]課程的 degree,實際 ...
我在這段文字中是沒有說過這個成績是''好''或''差'',只不過在你地心中已有''差''的概念,才會誤會別人的說話啫!

此校又不是甚麼名校,區外人都未必聽過此校名,至於在區內對其它學校都唔會有威脅力,況且升大學是睇成績不是睇學生來自甚麼學校....

.你們這樣極權唔比人發表意見,盞會嚇親想讀此校學生家長或低年級家長,令人誤會此校
    所有家長都是蠻不講理、毫無知識呢!

至於真正經聯招入8大學位他從同學得知約30%,他話全級約200人,學校透明度高唔高則見人見智.....

25% 英文 Level 4 ,90人全部入讀 8大資助的 degree 是難d喎!
你地點解要介意 ''自資學位'' 4 隻字呢?

你肯定間間資助大學都唔會收英文3級的學生嗎?!除英文科外,其他科若成績理想,能符合選修學位的要求也一定無機會嗎? 面試的表現,有學業成績以外的其他履歷和校長的推薦等等是否完全無幫助?!

在有限的資料下,妳可以這麼簡單化去計算一間學校的入大學機會,還肯定人家一定不能入讀8大資助學位.難道這還不算存心針對學校嗎?

問題重點不在'自資學位',任何一間中學有畢業生入讀自資學位都不足為奇!奇就奇在妳只認識學校的一個畢業生而作出一連串無實際証據的推斷吧!

我做人的原則是:若要說某學校的事情,必會先盡力肯定所提供的資料正確,來源可靠.你的做人態度,我不會批判,但請不要再在這裡提出你的'想當然'式資訊.

我不知道妳兒女讀什麼學校,但將心比己,妳能接受別人對學校如妳一般[靠推測]去評論的做法嗎!!

masterpiece  Support!  發表於 12-9-15 18:35
hongkeikei  支持!  發表於 12-9-13 00:24

在有限的資料下,妳可以這麼簡單化去計算一間學校的入大學機會,還肯定人家一定不能入讀大學資助學位.......

問題重點不在'自資學位',任何一間中學有畢業生入讀自資學位都不足為奇!奇就奇在妳只認識學校的一個畢業生而作出一連串無實際証據的推斷.

你能接受別人對你子女的學校如你一般[靠推測]去評論的做法!!

..

點解唔答我問題先啊!

點解又唔答我的問題呀!

‹ 上一主題|下一主題