用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Mark Cuban says this skill will be critical in 10 ye ...
樓主: shadeslayer
go

Mark Cuban says this skill will be critical in 10 years, and Elon Musk agrees [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-8-5 21:05

Just check oxford dictionary.  It didn’t define pro ...

咁。其實你覺得esolang係 professional定 amateur?

cow 發表於 18-8-5 20:32
你所指嘅定義, 如果係指一個人, 係好清晰。 但如果係物件,就會有介乎professional同amateur之間.上面指嘅 ...

講起非0即1的電腦科學,其實都有例外,有無聽過 hypercomputation?唔知係咪要靠數學,物理,哲學又或Liberal Arts的學者才能解開 hypercomputation的迷。

cow 發表於 18-8-5 21:54
quantum computer唔係得0與1嘅電腦, 而家都研究緊唔只得01兩個states嘅memory.quantum computing同hypercom ...

我都估個迷會同 quantum computing有些關係。一個單字,字典應該有,唔知牛津或其它權威字典點定義?

shadeslayer 發表於 18-8-5 22:56
點解你猛講我無講過的電腦0/1的科學?

我說過「如定義、邏輯、數學等等,係有黑白分别明對錯之分。其他 s ...

題目係你定的。比較電腦programming和liberal arts十年後的競爭力。唔問番電腦或liberal arts,點比較?如果你唔同意,可以提議講其他分別。

shadeslayer 發表於 18-8-5 23:05
係我問乜嘢係wolfram 口中的 prof language,係未有相對應的 Amateur language。

做乜問番我呢?我唔會知 ...

我已答了係esolang,所以睇下你意見。

shadeslayer 發表於 18-8-6 01:25
但 Mark, Elon, 或我也無講過電腦一定要0/1,你猛反駁,走偏鋒到hypercomputing, quantum computing 做乜 ...

我係問阿Cow。不過,講起偏鋒,boundaries係咪有助,定係不利,creative thinking都係值得討論的課題。

planetearth 發表於 18-8-6 00:21
回覆 shadeslayer 的帖子

通才教育(或liberal arts)下,學生可以對不同領域的課題,進行探討。在無專業的背景底下(即係業餘),有時可以對一個專業領域的問題,給予新的睇法。對比專業領域的programming學生,可以不受固有答案和對錯思想所限,是否因此更有助creative thinking?

shadeslayer 發表於 18-8-5 23:17

小學老師:「chichipapa ,拋一個銀仔,結果唔係公,咁 ...

老師的引導會影響學生對各種可能性的思維。對錯易教,但傳統的教學能否容許對固有答案的挑戰?怎樣引動創意的思維呢?

shadeslayer 發表於 18-8-6 08:35
創意,唔係對「任何事」也無邊無際就好,亦要看時間。

認清甚麼不能變,甚麼好難變,甚麼好易變,是非常 ...

對。雖然創意無限,但是時間有限。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-6 08:37
對。雖然創意無限,但是時間有限。

我都知在香港上堂時間寶貴,無可能的事情不要晒上堂的時間。

那你認為創意的培育是否應該只教和討論那些家長和老師知道有可能做得到的事情呢?

不可能事情就告訴孩子現實的限制,不要浪費時間,最好把心思放在有意義的事情上。

planetearth 發表於 18-8-6 10:37
會唔會多左slash? 想信要無生計壓力下先work.

可能最好係好似中文大學咁。Faculty負責教專業的部份,而大學和書院就教Liberal Arts部份,兩全其美。不過,總覺得中學畢業的同學唔知乜係Liberal Arts,就算升中大,都唔會講到9大書院不同的教學特色。

shadeslayer 發表於 18-8-6 21:29
咁容易就唔會有美國的LA colleges.

香港的大學不是那層次,這和同時教Liberal Arts和professional knowledge的優勢無關係。或許應該同MIT比。
‹ 上一主題|下一主題