用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深? ...
go

小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深? [複製鏈接]

Re: 小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深?

如果小朋友連解釋都未知,默咁深都係冇意思.換來的只有更怕英文.

好在都有你呢位媽媽欣賞自己的女兒.

其實,係默呢D句子冇咩意思,何苦呢!

用 storybook 教係好,我都贊成.
但個問題係,唔需要攞嚟默書.
原本,小朋友讀 storybook 可提升佢地閱讀英文既興趣,但攞嚟默書,即係掉轉頭行,讓佢地討厭,真係得不償失.
ada29 寫道:
好多謝各位比我嘅意見,我囡囡間學校係用圖書教學,其實最初派到這間學校,都唔知佢地用圖書教學,所以未開學就已經好擔心,有想過轉校,不過好多朋友叫我先讀一年,如果真係唔得先轉校,其實我同事個女小一都係用我囡囡現在圖書(沙田官立小學)今年小二就轉用朗文,我聽佢講學校因為轉書問題同家長開過2次會,個個家長都話一早就唔應該用圖書教學,不過我自己都覺得冇咩問題,只係覺得默書句子太多,其實一個咁細小朋友係咪一定會明呢

Hinhinmummy,

我諗呢樣好睇個老師點樣教.
好多名校都轉用 storybook 教學,佢應用自己既一套.
‹ 上一主題|下一主題