用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 聖保羅書院小學
go

聖保羅書院小學   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+ng.april+於+14-1-16+10:29+編

原帖由 ng.april 於 14-01-16 發表

不得不在這裏抒發一下本人對聖保羅書院小學的感受:
同小六哥哥班主任反影,比個credit佢落成績表度。 做得好好呀!

我希望細仔都可以做你師弟仔! (佢岩岩2nd in完)

引用:面試完結了,想問第二輪面試全部由陳校長面

原帖由 甘恩 於 14-02-02 發表
面試完結了,想問第二輪面試全部由陳校長面見,還是有些是副校長面見呢? ...
我仔當日係由助理副校問佢問題,陳校長在旁。遊戲嗰部份聽到陳校長問左一個問題。

GAT 發表於 14-2-4 00:36
現在可否講二次面試問佐咩?见幾耐?
冇咩特別, 都係D基本問題 (名, 學校, 學校生活, 家庭生活), 跟住玩簡單遊戲, 前後都係5分鐘.

引用:玩game?+人人一樣?

原帖由 GAT 於 14-02-04 發表
玩game? 人人一樣?
口以我所知,唔係!

引用:問問題-讀咩學校,搭咩車返學,鍾唔鍾意返

原帖由 gbmum 於 14-02-04 發表
問問題-讀咩學校,搭咩車返學,鍾唔鍾意返學,點解鍾意,父母點錫你(請舉例說明)

認中文字
咁耐嘅?

記得係set左個timer, 5分鐘左右就beep, 當時已問最後一個問題,遊戲都係2-3分鐘咋。

引用:Quote:原帖由+ltiger+於+14-02-04+發表他們

原帖由 pino 於 14-02-04 發表
那請問有一位副校是沒戴眼鏡的女士嗎?

沒有戴眼鏡嘅係副校長,另有一男老師及一女老師係助理副校長。

引用:回覆+Gerard+的帖子 其實想請教下有哥哥或

原帖由 tokwawan 於 14-02-06 發表
回覆 Gerard 的帖子

其實想請教下有哥哥或old boy果D申請人, 你們係咪好大信心有offer定都係一半半呢? 好 ...
我大仔而家喺中學部,佢係由小學升上去。細佬係有10分,有幸入到2nd in (但我識有人有connection嘅10分都入唔到2nd in, 所以我覺得我真係好好彩)

我有冇把握細仔入到? 真係一半一半,我只能憑佢表現話佢算做到面試應做嘅嘢。我都有心理準備可能會被reject㗎。

校方好均真,2nd in階段真係睇小朋友本身表現,同其他人都係一樣。我諗唯一有"優勢"嘅係我對學校嘅了解會深過你地,亦知道各位老師嘅名。係咁多㗎咋! 對於面試,我地完全冇tips! (就算有都冇用,校長年年面試內容都唔同)

當然,我都好希望細仔都入到啦!

回覆:聖保羅書院小學

仲有,歷年嚟我眼見都有細佬人冇offer,仲唔止一個case!

引用:Quote:Teresa+發表於+14-2-6+18:55+我大仔

原帖由 甘恩 於 14-02-06 發表
可否分享老師、課程、德育等方面學校可取之處,因為喜歡聖保羅,希望知多啲,謝!另祝你的細囝可順利入讀。 ...
要講有牌講

不過簡單講,呢一間係一間低調純樸嘅好學校。學術上佢未必係top,但學校比小朋友好多發展空間。校方唔會因為小朋友成績而提醒家長點點點。

據以往,收到取錄信後,註冊前會有簡介會,校長老師會解釋學校嘅嘢比家長好好考慮先決定係咪接受offer。到時會有問答時間比家長問!

希望我哋仔仔有緣喺spcps做同學啦!

引用:Quote:原帖由+Teresa+於+14-02-06+發表要講

原帖由 pino 於 14-02-07 發表
請問個簡介會會否在復活節長假期內舉行??真希望我有機會去聽...
我諗多數唔會喺公眾假期,應該會喺星期六或平日晚上。

引用:好似是3月1+日(六)新生註冊,+註冊前還有簡

原帖由 YuHangMum 於 14-02-20 發表
好似是3月1 日(六)新生註冊, 註冊前還有簡介會, 我估這2天一定收到信啦. ...
你點知嘅?

Time flies, 你仔仔而家幾年級?

引用:回覆+Teresa+的帖子 你好,+仔仔五年級啦.

原帖由 YuHangMum 於 14-02-20 發表
回覆 Teresa 的帖子

你好, 仔仔五年級啦.
嘩,咁快又P5 下年做大哥哥帶住小一弟弟

Me too

引用:回覆+vvbyy+的帖子 恭喜各位!借請聲,咁

原帖由 noplanner 於 14-02-21 發表
回覆 vvbyy 的帖子

恭喜各位!借請聲,咁已入表大抽獎會點?
簽左undertaking就唔會比你抽獎。

noplanner  Thanks!  發表於 14-2-22 00:38
noplanner  oic, 會抽 ... 翻起張表。  發表於 14-2-22 00:38

其實舊年係咪briefing + registration同一日?

以前唔係架, 聽左briefing, 等家長有時間考慮. 另一日返學校registration.

唔知有冇waiting list被邀請去briefing session?

引用:Quote:原帖由+crabtree528+於+14-02-24+發

原帖由 AnMViE 於 14-02-24 發表
唔好理佢

rai_fc 發表於 14-2-24 08:43
回覆 Nbranson 的帖子

I think is good that school interviews later after some schools already report ...

點解唔喺11月就2nd interview+公佈結果? 其實校方都有佢既難處.

多年前, 我大仔考SPCPS年代, 申請人唔算多, 大概7:1 或 10:1左右.

當年冇2 rounds, 全部校長個別接見.

公佈結果日子大概係首輪官津收生前一星期, 之後就briefing session, 註冊日會喺首輪官津結果公佈後幾日進行.

家長係有時間等埋自行結果考慮要邊間學校學位.

但因去年下學期搬新校舍, 又撞正小一面試時期, 加上近呢幾年申請人急增, 學校行政互作量嗇大, 所以先推遲2nd round interview. 而今年, 剛好校舍既事情settle down, 12月要做 “獻校禮”(Internal Open Day + Celebration), 隨即又校內考試, 校方又忙於準備, 真係兼顧唔到做埋2nd round interview + 公佈結果.

淨係嗰幾日交申請表要花家長幾個鐘, 對完呢樣又對嗰樣就知道校方個行政工有幾大.
嗰幾日, 中學部師兄, 家教會, 校工都出動幫手, 同我多年前交大仔申請表完全唔同.

引用:我都曾幻想我流出的可以是開心的眼淚.....

原帖由 pino 於 14-02-27 發表
我都曾幻想我流出的可以是開心的眼淚.....當我仔問我:“媽媽,我果日in得都幾好,點解學校吾收我既?”我 ...
如果你係first batch waiting list,係仲有機會㗎! 你有冇份去briefing session?

1st batch waiting list應該會有被繳請去briefing session. 以往係咁。

mylee6 發表於 14-2-27 17:07
Don't be upset!
Our sons are doing very well already!!
Offer is a bonus and every child is unique an ...

唔好失望. 塞翁失馬 焉知非福?

我唔係講風涼話. 我仔都考左5間學校, 得呢間有offer咋, 連手握20分報自行都衰埋. 我都曾經好失望. 嗰日呀仔去interview, 我自己就覺得佢OK, 老公問我有冇把握佢得, 我話唔敢諗. 心知自己個仔唔係最smart一群, 我只能話, 呀仔係盡左力, 就算真係唔得, 我唔會怪佢.

未有offer唔係世界末日, 或者佢喺另一間學校有更好既成就呢!!!

各位加油, 唔好灰心!
‹ 上一主題|下一主題