用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

like_travel 發表於 18-11-8 11:23
回覆 johnnyy 的帖子

去英美唔一定失手先去既
她的乖女一早收到英國靚offer,不會考慮香港嗰啲啦。
真開心!

like_travel 發表於 18-11-11 12:51
你女申請左Oxbridge 未? 10月尾cut off 了

祝順心! 好運!

出年先輪到佢。
佢都未選定行車線。
我不知道她最後會去 英丶美丶澳丶加 定 留香港。
她仍然不斷尋求自己喜歡的科目中。
所以超級忙。讀書之餘,仲要參加好多活動。

Baoma 發表於 18-11-19 17:49
未選定係正常嘅,好多同學都係英美港都報晒,收到晒offer再選,不過咁嘅話就會超級忙,F6一開波D死線一浪 ...
我個係女,但是性格似仔。

你仔最後選英或美?什麼科?

不便公開的話可pm。 謝謝分享。

他們剛去完 SAW/CAS, 十分開心和充實,眼界大開。

這義工之旅雖然很辛苦,從未接觸這樣骯髒的環境,但是很有意思。

F5大部分同學都說,很傷心是最後一年的SAW.

like_travel 發表於 18-11-25 17:50
係喎, 我只聽到囡話有D選擇自修, 最多IB/DSE 同學 SAW 想去醫科體驗~

醫科體驗專門 for DSE students only
IB students 將 SAW 這一星期 作為 IB 的 CAS.

https://www.ibo.org/programmes/diploma-programme/curriculum/creativity-activity-and-service/

like_travel    發表於 18-11-26 08:17
like_travel    發表於 18-11-26 08:17

ABC-DAD 發表於 18-11-25 17:16
IB ーCAS會 做d咩,可以介紹一下嗎?
有啲人去老撾和泰國做義工。有啲人參加音樂營。
有啲人去其他國家。

我個女係去做義工,佢話前所未有咁辛苦和污糟,但是他們都好享受這個過程。

like_travel 發表於 18-12-23 17:37
Merry X'mas !

Merry Xmas!!!!

今年 SU 跟其他學校 一齊在Island School搞 Xmas Ball.

阿女平日唔肯join. 但是今年last year 喎。
一班同學齊齊去了見識下。

青春,多可愛青春。

icecream.choco    發表於 19-1-6 00:06
icecream.choco    發表於 19-1-6 00:06

icecream.choco 發表於 19-1-6 00:05
Island school 國際學校嚟喎

基本上,好多比賽和活動,學生都會認識其他學校志趣相投的朋友。

本地學校或者國際學校都會,沒有什麼特別。

FFK 發表於 19-1-16 12:03
請教各位家長,本人覺得英文好深,有沒有英文補習介紹?謝謝各位。

聽說讀寫,邊方面唔得?
補習最多一星期一兩個鐘,幫助不大呢。
始終都要睇多啲 (電影,documentary 和 書),聽多啲 (電影丶新聞或歌), 講多啲(YouTube 也有很多示範,參加多些可以與外國人溝通的活動),做多啲 (自己操下grammar, 做下網上練習),寫多啲(學校都應該好多機會,或者自行俾老師批改。)

愛上英文才會大躍進,加油!

或者問下d 師兄丶師姐 有冇興趣補習。

至於港島區,經常見到一堆補習社賣廣告, 學校門口有派傳單,小巴車身都有賣廣告。若果唔嫌貴,唔覺得花時間,上上亦無妨。個人就覺得太貴,作用亦不大。

Arabellahk    發表於 19-1-22 00:58

PARK-PARK 發表於 19-1-22 14:53
剛知道今屆 畢業生 英國收錄理想, 十個劍橋, 兩個牛津!: 是 DSE or IB students?

其中三個DSE , 其餘 IB.

like_travel    發表於 19-1-23 16:28

PARK-PARK 發表於 19-1-23 09:17
謝謝!, 今年太捧了!!!
上年 七個。 前年 十個。

回覆 cornelius 的帖子

中學入的大部分是普通打工仔家庭

每年都有很多人拎船出國。

就算Oxbridge,上年亦有人有船,前年有人有全船。

回覆 BS129 的帖子

Law/Anthropology & Archaeology/Natural Sciences/Econ/Maths/HSPS/Land Econ/Physcho & Behav. Science/Vet/PPE/Material Science/Engineering/History&Politics - these three years

like_travel 發表於 19-2-4 02:09
回覆 velma 的帖子

Congrats
Happy New Year!!!!!!!

今年維園有幾檔 spcc 學生開的。

velma 發表於 19-3-2 14:34
想問師兄師姐們, 去ROP, 條防水褲係咪一定要買?
Yes.. 有啲師姐師兄話有嘢咬上去..
仲有玩划艇的鞋也要買,白飯魚冇咁方便

回覆 Mbaby 的帖子

我阿女雖然係IB人,我聽過幾個DSE 勁人話 補YY Lam中文 浪費時間。

當然亦都有人覺得好值得,視乎自己小朋友情況。

YY Lam  DSE 中文 你一search 便有。

velma 發表於 19-3-4 20:14
Thanks a lot.
鞋就F.1 買咗, 係條褲唔知買唔買好, 如果成個trip著得一次, 又好似好浪費咁
...

其實你係咪指嗰條行山褲?
咁遲啲都仲可以用嘅。
ROP 之後又會有 SAW and CAS.
我反而買咗好厚的褸和褲佢冇着過。

布來夫 發表於 19-3-4 23:49
多謝您的回覆!
其實我想知學校係以咩機制去定學生選科次序,是以單一學科成績,還是全科成績,定係真係可 ...

學校資源充足,唔係好似其他政府學校咁,
需要看成績才俾你揀科。

因為其他學校,有老師限制,未能分配所有同學入想讀喜歡的科目。

like_travel    發表於 19-3-5 09:13

cornelius 發表於 19-3-5 14:38
剛在家長日問了老師中三選科的問題,我諗,方法是與很多其他學校一樣,會先叫學生填問卷,以統計高中各科 ...

因為同學們有實力讀一些重要的科目,這些科目是入名大學必需的。

有些中學,見學生應付不來,居然叫學生只修DSE 五科丶六科。所以,你不能跟其他學校比較。

其實入某些英國名大學丶 某些熱門科目,譬如 Econ,   數學必須要考最深程度的。就算你 DSE or IB  - Econ 最高分都冇用,人家要求是數學 high level.
同樣是Econ 也不看,莫講 BAFS.

同一道理,如果你揀選一些其他科目對你大學選科無好處,學校不會建議。

看你想入什麼大學和什麼科目,當然有些大學和科目只求總分,不看細節。

cornelius 發表於 19-3-6 07:32
多謝師姐補充,我記得中學有個讀文科同學,後來做咗 Economist,他說讀 Econ時(忘記他指 bachelor 定 maste ...
小朋友成日都變,接觸多啲學科和知識,就會知道自己想向邊方面研究。
學校入law 的勁人,都有考M1 M2.

每個學生不同,視乎佢自己情況,我們做父母只有默默支持。

cornelius 發表於 19-3-6 21:34
是的,阿仔細個話做的士司機,後來勁咗,話揸巴士,最近又轉,勁到唔敢喺度講喇.... 總之希望他在同學互相 ...

十分認同你所講,感恩很重要。

我都識學校個狀元讀 Law 喎。

香港靠曬呢D 有大志嘅青年。

希望新一代學有所成,將來貢獻社會丶跟 李國能丶余若薇丶譚允芝等等一樣做得咁好。

法律行頭好闊,不單止做律師的。 希望他們繼續加油!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊