用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 23-11-17 14:03

我孩子選英文Lang & lit HL, 一來大學學科要求A, 一來 ...

欣賞 !  其實所有嘢學咗都係屬於自己嘅。

有機會挑戰吓係值得的。

喇叭茶 發表於 23-11-17 15:52
所以好佩服讀IB中英A嘅理科男生,簡直係all rounded到不得了。(女生都叻,不過男生要兩語文叻就更少有咁 ...

我家女生都 like Phy Chem Bio 㗎。

IBDP 佢揀了 Chem Bio Econ, 但佢有自修 Phy。 佢覺得 Phy有趣的。

喇叭茶    發表於 23-11-17 16:01

喇叭茶 發表於 23-11-17 15:52
所以好佩服讀IB中英A嘅理科男生,簡直係all rounded到不得了。(女生都叻,不過男生要兩語文叻就更少有咁 ...

所以, DSE 狀元 係叻。

理科生通常理科冇問題,但佢哋兼顧中英文通識都咁叻,厲害。

昨天看某狀元才子(理科)明報專訪,點樣去應付DSE中文。 好似IBDP 中文A拎7 咁,超級困難。 大家都花很多時間去接受呢個挑戰。

喇叭茶 發表於 23-11-17 16:06
我睇過前輩嘅留言,你女兒都是MBBS學生?似乎SPCC女生嘅數理都係很棒的,不輸男生。
...

我都好欣賞文科人啊。 當大家以為理科吃香,全部都入理科班,不少文科同學都搵到筍工。

我覺得按住自己興趣發展。

至於IBDP中文,, 我見過好多國際學校學生,為咗逃避中文A,校內持續保持低成績。我覺得咁做真係唔值得。
當然,本身屋企冇人識中文的,呢種情況就好明白。

poonseelai 發表於 23-11-17 16:27

我孩子典型文科人, 理科同數學好差, 又無特別技能, 當 ...

副校長鼓勵阿女修History,因為她有玩 debate/mun 等等…但阿女知道自己的興趣。

Oxford PPE/ Cambridge HSPS 當然好啦。 阿女啲好朋友都有入。 最緊要知道自己鍾意什麼學科。

見過有外籍朋友讀完Oxford PPE 再讀 Law。

喇叭茶 發表於 23-11-17 16:59
市儈啲講,文科生錢途最佳路線係咪入law school?

Law School  成績唔同/ 獎項唔同/ network 唔同/ 經驗唔同,結果都係非常唔同。

差距可以好大。

香港環境已經唔同,International firm 走咗好多。
英國亦都改變了,有啲畢業生搵唔到 PCLL。

我認識一個英國人,來港做律師六年(因為來港搵到錢),近排都轉咗去新加坡。

世界不停在變,好多嘢好難講。 就算醫科/牙醫,都有好多未知之數。

所以老土啲講,都係興趣行先。

emchung    發表於 23-11-23 10:34
喇叭茶    發表於 23-11-17 17:50

ABC-DAD 發表於 23-11-17 21:29
回覆 chingyu 的帖子

LSE 最近好靜咁嘅?少左曝光率。

阿女嗰年都好多同學/朋友入 LSE呀。

LSE/UCL Law 都受僱主歡迎嘅。

不過,入得law, 仲要參加好多比賽,暑假又要搵定好工儲經驗。

就算畢咗業,考埋PCLL,   Trainee Solicitor 都係另一挑戰/運氣。

有人歡喜有人愁。 有啲一早就搵到好工。 佢哋都大壓力。

講開英國G5 大學 的LSE ,就算 LLB (Law), 我見 IBDP 都接受 Eng B (HL) - 7 or
IELTS with a min overall score of 7.5 (with a min of 7.0 in the listening, writing and reading elements and 6.5 in the speaking element, less than two years old by 1 October in the year you intend to start the
programme.)

https://www.lse.ac.uk/law/study/llm/faqs

https://www.lse.ac.uk/study-at-lse/Undergraduate/Prospective-Students/How-to-Apply/English-language-requirements

Radiomama 發表於 23-11-18 07:05

LSE LLB 接受IBDP Eng B (HL)真係有啲意外。

唔意外,你睇返#147 Poyau個表。

LSE -  G5大學, LLB 呢科對英文要求最高,都認可 Eng B - 7.

各英文試水平可參考 CEFR 對照

DSE 英文 | IELTS | CEFR
--------------------------------------------------------
5** | 8.11 | C2/C1
5* | 7.66 | C1
5 | 7.41 | C1

IB Eng A LAL HL | CEFR
--------------------------------------------------------
7 | C2/C1
6 | C1/B2+

IB Eng B HL | CEFR
7 | C1
6 | B2+

我明白國際學校學生難處。但作為中文程度高的學校用家,都表達IBDP 中文A拎 7 等同DSE中文拎五星以上咁難。兼且學校internal assessment 要求高,學生都要非常努力。

chingyu 發表於 23-11-17 23:08
講開英國G5 大學 的LSE ,就算 LLB (Law), 我見 IBDP 都接受 Eng B (HL) - 7 or
IELTS with a min overa ...

LSE  - LLB  要求 IELTS overall 7.5 or above , 其他科只是 overall 7.

73662710 發表於 23-11-18 09:23
謝謝回覆!其實如果之前自己有學過French/ Spanish, 再揀French /Spanish Inito, 也有點兒怪怪!
...

香港學生好多都學過 French or Spanish , 其實不合資格報讀.

The language ab initio course - no prior experience / very limited experience.

Radiomama 發表於 23-11-18 10:32
係㗎,因此有啲早年在ESF 上過外語班的學生家長會呻笨,留低咗「曾學過」嘅record, 之後大家識玩個遊戲,個 ...

唔跟遊戲規則囉,正如想入 Chi B, 個個 「從小到大」唔肯入好嗰 set 中文班。
我就覺得唔值得。

身邊朋友仔女…

兩個 DSE 英文 五星星 - IELTS 8
一個 DSE 英文 五星星 - IELTS 8.5

一個 IBDP ENG Lit A (SL)  6 - IELTS 8.5
一個 IBDP ENG Lit A (SL) 7 - IELTS 8.5

其實考嘅內容都差好遠

73662710 發表於 23-11-18 15:52
其實ielts results 可以好飄忽!今天考8.0,明天考可能8.5. 而且任考壓力細。
Sample 大啲會準啲!
...
係,只不過有大約參考價值。

UCAS 又有新玩法。  所以,必須看清楚最新UCAS安排和個別大學課程的要求。

這些只是 min requirement ,學生要預備好自己 portfolio。

poonseelai 發表於 23-11-23 08:53
新玩法指PS?

之前好多風吹話取消PS,而家2024年又話未改住。

EK有不同年齡層學生,佢哋真係要睇清楚最新要求。

無論每個考試制度/ application/ prospectus, 總之每個課程「要求」必須睇清楚。

就算 Oxbridge, 我見過有同學揀錯 college (該 college 沒有他的 gender or 他想的 subject ) ,可能他掛住研究其他細節。

有無PS要求都好,我見積極的同學都預備好 super-curricular activities 和各考試/比賽成績。

唔好靠懶人包,學生自行睇清楚各細節較為好。

poonseelai 發表於 23-11-23 10:25
我見新要求的內容, 同PS差不多, 只係自己寫變成答問題?

其實估到正常要點 screening , 否則點篩選咁多學生…

PS 和 某些考試成績 只是 min 指標。

有啲人懶到連 IELTS 都話遲啲先考..或者唔使考都得…
尤其少公開考試經驗的學生,梗係考咗冇壞啦。

LNAT / BMAT / MCAT  心儀邊科/邊個國家 就考究清楚。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊