用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 the developmental sequence of a normal child
go

the developmental sequence of a normal child [複製鏈接]

Re: the developmental sequence of a normal child

errr,因為呢份嘢嘅"標準"好似低咗少少...

gigi2 寫道:
我好開心個女在3-4歲項目中達標90%左右,但點解仍有問題的?真激死人! :evil:
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

Re: the developmental sequence of a normal child

HayBMum 寫道:
會唔會一般的所謂標準其實都比真實來得寬鬆,抑或是太多年前所定,已經outdated?

我不大清楚這份資料的來源,但有幾點很明顯是太淺的:
3-4歲
理解能力 (Receptive)
·  明白三部分指令,例如:「擺公仔係床上面」�「妹妹要汽水同埋薯條」
· 顏色,例:紅色,黃色,藍色,綠色
· Whose: 邊個嘅?

表達能力 (Expressive)
· 說出三詞或以上句子,例如:我去公園玩、爸爸係廳睇報紙
a. SVO:我打鞦韆
b. SVA:公仔坐喺櫈度
c. VOO:俾筷子我
d. VOA:放公仔喺柜度
· 體貌詞尾(如:左,緊),例:我做緊功課
· 發問不同的問題
b. What:咩嘢嚟架?

這幾項,一般小朋友三歲前應該已經做得到。

至於原因,有以下幾個可能性:

1. 我錯。因為本地研究非常有限,我認為以上各項應該於三歲前已經做得到是憑經驗得來的。有沒有家長和沒有發展遲緩的小朋友有過"親密接觸"?請告訴我,我的觀察對不對。

2. 可能是這些資料是外國的。語言發展和文化很有關係。單說家長和小朋友相處的時間和質素已經可以大大影響語言發展的進度。

3. 可能是比較舊的資料。現在因為資訊發達,而且很多家長也了解到及早訓練小朋友的好處,我有理由相信現代孩子的語言能力遠比十年、二十年前的高。我們(言語治療師)最常用的一份是1985年在香港做的。大部份(if not all)ST都係同意已經不能再作準了。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?
‹ 上一主題|下一主題