用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs HKUGA vs GH vs MCS
發新帖回覆
樓主: Devoted
go

SPCS vs HKUGA vs GH vs MCS   [複製鏈接]

cafeva 發表於 24-3-12 10:14
這裡有人兩個女分別讀女直同女津, comment 最有用.

究竟係咪慳返D錢補習好呢我都想知

其實會去補習嘅,讀津/ 直都補的。

bettyay 發表於 24-3-12 12:23
成績唔好要補,成績好嘅要保⋯⋯持!強於SPCC, DGS, 精益求精 都係一樣補保!可以係補成績、技巧,也可以保 ...

很喜歡你這句「補心靈需要」,這是其中的鐵一般事實

VS 四間嘅post 真係少見啲。
家長宜用條件分析作vs 會理想啲。

1)要俾錢 vs 免費 (唔想俾錢,Only one choice —> MCS)
2)直資資源一定好過津中(錢你俾到),同意嘅話 —-》 MCS 可以接埋,if 不同意 —〉 MCS

完成以上兩點,如果MCS 已被你接埋咗,才落以下條件比較:
1)女 vs 男女 ,如果傾向女校,HKUGA 可以接埋,相反,喜歡男女校,已有結論,港同就係你嘅choice

2) 雙學制 : -間已完善建立仲有成績track record , 另外兩間準備攪,未有track record , 重視這點 —》 SPCS です

3) DSE 成績 :
SPCS 非常穩定,track record 豐富
GH : 穩定而上升中
港同 : 上升中,突然跑出,後勁有待觀察

bettyay 發表於 24-3-14 09:13
透唔透明也視乎睇學校嘅習慣式,如果恆常出到4+成績嘅都清楚明白,我覺得係足夠嘅,所以我對HTC MSS等只出4 ...

呢樣非常同意。
其實,我只係緊張自己嗰件攞乜成績喳。嘻嘻!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊