用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 聖保羅男女中學疑爆侵犯私隱風波 涉在學生電腦裝追蹤程 ...
發新帖回覆
樓主: 2jkidsfather
go

聖保羅男女中學疑爆侵犯私隱風波 涉在學生電腦裝追蹤程式 [複製鏈接]

回覆樓主:

咁有錢及名利的学校,怕安全就應該提供電腦給学生用咪得囉,又要限制咩價格電腦,又要監控学生電腦使用情況,做法仲差過所謂寶校,一世名譽毀於一旦,祗係擔心那幾位初中生呢六年唔知點過。

heidya    發表於 24-3-30 07:37

現今科技發達,所有做咩事既人或機構,都應該會考慮到好與不好既問題. 已經不是衹有有背景的媒體報導,平心而論,香港既人有時都好雙標,對自由所謂個人私隱好鬼高門檻,小小野都話會投訴,理應咁TOP既學府冇理由唔清楚,發生了咁既事情居然冇咩人會去講,其他那些雞毛蒜皮既野涉及私隱就嘈到遊行,真係有啲摸不著頭腦.

直資就是因有好多資源比學生,所以才有好多家長願意比錢孩子去入讀,且仲要係最TOP既學校,又要限制唔可以安裝其他APP或檔案,唔明白為何唔提供電腦比學生用,當然最大問題係為了學子成績好讀書好,監控著內裡一舉一動既心先係最恐怖,咁樣訓練成績好既學生有咩用? 我孩子中學部pad仲安裝了皇者榮耀及一些音樂遊戲,成績咪又係一樣可以好.

所以咪話咁高質素既學校,居然會犯呢啲咁低級既錯,仲要係好多人避忌既個人私隱問題.為了要學生讀書有好成績咁監控式教學,都唔知係唔係多年都係咁,衹係今年遇到這幾位咁要私隱既學生爆出來..........

2jkidsfather 發表於 24-3-29 16:18
何謂半真半假的新聞?

如果是發生在一間在B2/B3中學,會否槍頭掉轉?
不會,衹係冇咁轟動,始終香港學校太階級化,越高級更不應犯呢啲低級錯誤.

akys 發表於 24-3-29 16:19
諗起早幾年好多家長會幫孩子安装手機追蹤類軟件,每級總有幾個超醒嘅會教佢哋點樣破解。呢個時勢,呢單嘢我 ...
這兩種是不用概念,且目的都不同,不能連在一起. 家長衹是關心孩子身在那裡位置,點同今次學校睇晒學生在電腦做既所有野,性質上等同犯罪.

不知流浪人咁維護學校目的何在(本身都冇機會入到),雖提及當事人由頭到尾都冇出現過,但最重要係校方回應係承認有做過佢地覺得冇問題既檢查. 不論真假,教育局及私隱專員公署都已跟進中,希望攪清楚事件,但學校所講的做法,咁有名氣及資源,咁驚玩遊戲或做其他野影響學習或安全,直接給予學生一人一部電腦作學習用途都可以啦,這些是校內物品,自然就唔可以安裝其他野.

HK-MAN 發表於 24-4-5 17:02
返學1部電腦,屋企打機睇4仔就另一部...這是常識吧!
最重要係咁有錢咁有名聲既學校,已經揾到好多所謂好TOP既學生,既然背後要監控學習,怕影響學校系統有多餘檔案或唔想比學生玩遊戲都限制,提供電腦比每一位同學都唔係咩難事,要家長另行購買都算,放幾個檔案都限制,以為學生知道唔敢投訴..............為了成績咁既強制教學唔似本身教學原意.

heidya 發表於 24-4-5 22:47
並非每一個家庭都可以做到咁樣
所以咪話咁有資源既學校,學校都唔好咁寒暄給人一部電腦咪可以自己控制. 香港最討厭既強制居然學校會咁做,仲要學生自己既物品都限制用法咁強制,不明所以.

heidya    發表於 24-4-7 15:22
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊