用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 認真一問,港華有甚麼值得入讀?
樓主: tskvts
go

認真一問,港華有甚麼值得入讀?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-10-26 16:44
以我所知, 除咗MSS, MCS, GHS同SPCS, 其餘天主教女校係"好保守好傳統"

SPCS個黃金蓮修女做足幾十年校長(現仍在位)好懷疑係咪屬較自由女校之列

teototo 發表於 22-10-27 20:33
果三幅被,洗左咁多版去講,咁得閑不如去信教育局要求強制每間中學公開公開考試成積,好讓一衆家長去評核各 ...

我都同意。係度死講爛講講夠一千版又點,去搵超哥成功爭取一個standardised的公布DSE成績格式好過啦,咁就真係做到野

DD仔 發表於 22-10-27 23:22
你在這處用「五十笑百」,文意似乎不太通順。
可試試用「想不到你也是學富五車」這句會比較適合和通順。
...

原來你真係唔識五十笑百呀?

你不如用d時間谷你個仔去B1S神校好過係度撩事鬥非啦

DD仔 發表於 22-10-28 00:09
乜原來喺度發表意見,係要先將諗法付諸實行的嗎?
我並沒有重複又長篇大論咁樣講,就咁簡單已經可以刺激到 ...

我並沒有重複又長篇大論咁樣講 —》你暗示緊邊個先

DD仔 發表於 22-10-28 00:11
我又幾時喺度撩事鬥非呢?之不過人吔踩埋嚟,我嘅習慣係唔會坐視不理咁囉
...

你咁正義,不如做點實事啦,去成功爭取教育局劃一及強制規定所有學校公布DSE成績的格式,到時話唔定超哥見你咁有見解任命你做教育局局長

DD仔 發表於 22-10-28 00:15
呢句話係回應你嗰句「死講爛講」。
其實我都只係諗住簡單summarize我嘅想法而已。
依家港華又要多得你:hap ...

又想話我係港華家長呀?之前阿M已經話我係Spcc家長,我真係好忙

DD仔 發表於 22-10-28 00:25
你呢d係乜嘢level嘅reading comprehension skill? 我幾時明示暗示你係港華家長?
真港華家長都好有修養, ...

唔好意思,唔講住。我要摷我個仔起身操呈分試考入B1S神校同你仔做同學

piyohk 發表於 22-10-28 09:22
長和都唔會同個細仔或持有嘅股份公司講:你啲annual report 唔跟我啲書仔出嘅,咁唔得㗎喎,我哋代表大多 ...

無話唔得既,叫政府規定所有格式咪得囉。而家就係欠呢班正義之士行前一步為民請命唧

teototo 發表於 22-10-28 15:50
首先,請教閣下邏輯其次,out左等於你之前冇講過?
唔似你咁得閑可以隨時mon po, 得閑先可以打兩句,抱歉
...

人哋就係賣嘜頭,傳統名校,幾十年,講出黎老中青都識。

新鴻基假如變左長實質素,你估會唔會無人買?

No,一樣好多人買,因為新鴻基個嘜頭就係信心保證。有d細地產商d樓質素可能好高,咁又點?二手放賣時有新鴻基嘜頭個價都企硬d

(正如出黎搵工,HR睇你CV,至多睇埋你邊間中學,會唔會問你間中學DSE五科成績?)

DD仔 發表於 22-10-28 17:26
凡事有時間線。你所講的,是short term的情形,因為資訊還沒有流通,但在mid term 甚至long term 中,有什 ...

你講的當然有道理。

既然新鴻基都唔擔心,大家駛乜為佢擔心由佢做個二線發展商囉

d人買樓咁大件事唔自己search真d唔比較下不同發展商質素,可以怪人咩?但有人真係買樓覺得個會所呀個積實唔實用重要d喎。

正如你所講,而家上網打幾隻字就乜都搵到,究竟所謂遮遮掩掩又係咪仲係遮遮掩掩?可能係人哋擺明就係唔公布咁多,無話遮唔遮掩。啱就埋黎唔啱就拜拜

DD仔 發表於 22-10-28 17:44
你咁講就啱聽好多了
我依家咪就係有呢個領悟,所以咪唔會再喺度question港華囉,其他如SMCC都可能係 ...

明白就好

我就唔明你哋之前點解咁肉緊
‹ 上一主題|下一主題