用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田體藝中學
go

沙田體藝中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Lucifer3960 發表於 16-5-6 13:09
回覆 miriam 的帖子

體藝好好, 學生的學術/運動也出色, 但為何田徑好像不是D1. 是不是學校"太新"??
照我所知,D1只是被港九區中學參加,體藝係沙田區,咪冇得參加D1賽

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-5-6 15:42
只限港九嗎? 但係有不少TKO既學校喎! 啟思, 真道都有..... 不過唔係D1啫!

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/ ...

D1-D3都是港九區學校,應該將Tko納入左九龍區。

醒目開學勳章

Lucifer3960 發表於 16-5-6 17:25
回覆 peggy 的帖子照我所知,D1只是被港九區中學參加,體藝係沙田區,咪冇得參加D1賽

港九區學校(田徑)分左D1, D2 ,D3(area 1), D3(area 2), D3(area3), D3(area 4),按比賽標準分組. 而男女的標準都不同.所以同一間學校的男仔與女仔未必會同一組

新界地區分左幾組, 有大埔及北區、沙田及西貢區、元朗區、屯門區、荃灣及離島區、葵青區

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 16-5-7 15:48
有些家長/小朋友因為知道體藝參加唔到田徑D1,所以唔揀讀體藝,可能因此影響體藝嘅田徑成績,其實學界個比賽 ...

其實入到有得參加d1的學校,都唔一定有得出賽,每項比賽只可以派兩個落場。認為最重要是選一所適合小朋友入讀的中學

醒目開學勳章

mcl203 發表於 16-5-11 11:04
都係唔公平...應該加埋 限制操練時間...每週限於4粒中...學界嘛....不可以跟一級教練...拉到公平D

最好仲 ...
阿女話學界田徑比賽唔公平,男甲有5000米、男乙有3000米,但女子只得1500米

mcl203    發表於 16-5-11 16:59
‹ 上一主題|下一主題