用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

Jacba 發表於 21-10-16 20:48
不知為何教育王國裡面一直對香港華仁貶多過褒,也沒有用家家長告知學校升大學數據。作為家長的我,今天參加 ...
小兒入了港大副學士,我好開心甘逢人便講,阿仔入了港大!

王家爸爸    發表於 21-10-17 17:50

medicine 發表於 21-10-17 13:00
小兒入了港大副學士,我好開心甘逢人便講,阿仔入了港大!
心水清的親友會問,讀邊科?幾多分入丫?我一概回答,我係希望阿仔全面發展,求學不是求分數~~~

medicine 發表於 21-10-17 13:02
心水清的親友會問,讀邊科?幾多分入丫?我一概回答,我係希望阿仔全面發展,求學不是求分數~~~ ...
我還會講,阿仔的一個同學好好野,入了劍橋,至於讀便科,我就不關心;了,(對應不回答阿仔入港大乜分入乜科)

acgy 發表於 21-10-17 13:16
我相信是包括副學士的, 否則第一項正常是寫DEGREE OFFER, 而不會寫JUPAS.
版權所有,翻版必究.

acgy 發表於 21-10-17 13:16
我相信是包括副學士的, 否則第一項正常是寫DEGREE OFFER, 而不會寫JUPAS.
我亦喜愛華仁!

係個邊一間.當然亦沒有貶其它學校的意思.

但凡見路不平,總會亂跺脚,自以爲是的覺得跺脚會使路平些少.

medicine 發表於 21-10-17 13:29
我亦喜愛華仁!
藝術是可以見仁見智的.

但使用僞術,就不好了~~~

小鹿揀學校 發表於 21-10-17 13:54
嘩!QC 入三大 degree 都只係61%
原來依家 港華已幾乎追上 QC 鳥, 失敬失敬!
近來油價就漲了好多,真估唔到玻璃(碎)都大漲!

PS:信義玻璃(868)繼續大幅反彈?上周五彈了6.X%

sunnymama2 發表於 21-10-18 06:33
雖然話3大多水泡科,但每間U都係,所以都仍然有d參考價值如果QC 3大有61%, 華仁56%,咁華仁叻嗰班係幾叻。 ...

成個post甘多回復,未明咩野係AD/HD?

PS:   QC個六成係學位,另外個一間的5成6係包括AD/HD在内丫!

PS:否則我都唔會以小兒入港大副學士抽水啦.

sunnymama2 發表於 21-10-18 06:55
以我所知,3大係冇AD/HD 喎,只得degree
港大附屬學院尼?

sunnymama2 發表於 21-10-18 07:01
咁係唔係屬於HKU, 定係叫其他院校?
唔好意思,小兒有排未到DSE,我第一次聽
...
港大附屬學院,在使用僞術的人面前,就會叫港大!

pccw2017    發表於 21-10-18 16:52

bobbob 發表於 21-10-18 08:36
其實你啱㗎,jupas係唔包hkuspace 嘅course,所以華仁3大個數一定係指正牌hku ...
按照閣下的邏輯.華仁係沒一個副學士啦.

mcl203 發表於 21-10-18 14:27
再補充多少少,傳統中學集中於某些區分,生源亦係問題。QC統一要面對SJC,RC,WYHK等等。另一SCGS亦因係同 ...
非常同意個POOL有幾大個問題.直白少少講,比如不少會員認爲中西區B1女生是幸福的.那麽,既然有人得利,自然會有失利:那就是該區的B1女校的整體成績,總會捉襟見肘~~

Kirin007 發表於 21-10-18 14:42
好似我一路係認可皇仁係TOP學校,我講佢係傳統名校,所以你何必講有幾多讀醫?
外區尖子揀QC就唔算少,外 ...
如果早早已經拔苗助長,那麽是否會一鼓作气 再而衰 三而竭?補底,亦需有一定根基.所謂巧婦難爲無米之炊丫

mcl203 發表於 21-10-18 14:51

大家目標路向都唔一樣,一早咪已經講咗,人哋仲玩下羽毛球 ...
並不是所有人如你般有大局觀的

回覆 Kirin007 的帖子

要謹記,係top的學生造就TOP的中學成績,並不是TOP中學培養了TOP的學生.

TOP中學只是吸引了TOP學生產生薈聚效應

mcl203 發表於 21-10-18 14:57
剩係啲個個星期六日強制返學校補習操卷,已經好唔同格,有邊間傳統官津老師會咁有愛心~~~
...
北區某B1A

Minionboy 發表於 21-10-18 15:00
見到阿仔同學, 果過排名, 心諗, 頂盡B2頭。
嘿,咪理甘多.作爲家長就可以豪氣萬丈甘講,阿仔入QC~~~

fatman69 發表於 21-10-25 17:26
睇45率,人均星數最實際!  
多幾粒星,真係....美夢都變真!
響某個post,被人係甘圍觀,話B1A不應睇5或5+啵,話睇5或5+即有幾多%達到六科30分

王家爸爸 發表於 21-10-25 17:38
睇5同5+唔完美,但係無更好既。
是的.因爲睇3322更加唔靠譜.而4+本身已經7X甚至8X,無需追求.

cantona2001 發表於 21-10-31 20:57
第一個10年醫院發展計劃進行中,2025年有啟德醫院落成,加埋幾間醫院擴建,有幾千個床位,第二個10年計劃 ...
乜甘多幾個N年規劃~~~

哦,忘記了,已經從落日的餘輝轉變為東方的XX了

失敬失敬!
‹ 上一主題|下一主題