用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英航是不是取消倫敦往返香港航線直至10月31日? ...
樓主: summerhotel1
go

[英國] 英航是不是取消倫敦往返香港航線直至10月31日?   [複製鏈接]

買咗英國航空嘅家長, 可能要改其他航空公司。
   7    0    0    0

jj100c 發表於 22-2-26 09:18
回覆 summerhotel1 的帖子

未收到通知,請問邊度睇到消息?

英國航空網站, 同埋打咗去香港辦事處職員講。

MrsFung 發表於 22-2-26 14:41
CX都會取消嗎? 我買左6月頭,都擔心返唔到來。

剛才無聊我都打咗去cx探下佢口風, 聽電話嘅職員話其實暫時航班時間表只係去到五月。 For example, 倫敦希斯路回港為例, 五月份嘅target係每17日一班機, 倫敦希斯路回港飛5月11號同5月28號, 以方便每一班機降落之後政府ban14日, 佢哋亦都唔會last minute收到大量嘅call, 佢話6月份開一日兩班嘅機會係等於零。 所以佢都叫我唔好買機票住, 等六月份時間表出咗先買。 咁照咁睇,六月第一班機會係6月14日

longlokma 發表於 22-3-4 09:35

樓主之前話维珍,而家又突然改post話BA, 如果你係見到出處 ...

係呀, 唔好意思, 我之前打錯咗, 個心想打BA, 但係唔知點解打咗維珍。 BA個網站會見到倫敦飛香港已經買唔到六月嘅機票, 你再打電話hot line都係

longlokma 發表於 22-3-4 17:42
希望你搞清楚,你買唔到機票同英航取消班機完全係兩回事。
你想通知大家最新消息的心意,大家明白亦感謝, ...

原來係咁, 咁如果我想幫阿仔買BA機票可以點買?

longlokma 發表於 22-3-4 23:49

唉,BA呢一兩年好亂,電話又長期揾唔到人,揀佢要諗清楚:ig ...

係呀, 我打咗電話去BA問, 都係話六月冇曬, 七月就日日都有, 所以好奇怪囉。

JN125 發表於 22-3-5 04:34
我睇完都嚇一嚇,即打BA cs… 等咗個几鐘條線cut咗:(⋯我几個月前訂咗6月尾返港。希望唔好取消啦,否則又 ...

我上次係一早九點鐘打去, 好快有人聽

longlokma 發表於 22-3-5 08:01
因為6月多留學生回港嘛,而且停機到5月尾,大部分想回港的人自然一復飛就即刻訂6月機位了,所以6月full哂 ...

但係最奇怪就係連商務同頭等都full曬, 跟住香港去英國又係6月全部冇位, 七月就日日都有。

elysemama 發表於 22-3-5 17:21
我估,純粹估,BA/VS內部估計30/6前仍未能啟航,所以暫停售票。 航空公司同我們一樣,都係只能見步行步。
...

冇錯, 我都覺得係, 一間航空公司做生意嘅角度立場, 唔會自己有票唔賣唔去賺錢。

yuyueng 發表於 22-3-6 10:51
既然你自己話BA 取消咗咁仲買咩?自己發放出黎既消息自己都唔信?

我初初以為取消咗, 不過有其他家長話唔係, 咁我就想買BA, 因為阿仔有同學一齊坐

Chole 發表於 22-3-10 18:27
今日check 下亞仔BA七月張機票,雖然冇cancel ,但官網已經冇賣LHR to HKG 直至十月三十一日。

會唔會BA 唔想飛香港同呢單新聞有關

https://www.thesun.co.uk/news/13008377/british-airways-stewardess-hong-kong-camp/amp/

https://www.bbc.co.uk/news/business-59450416

原來英航喺2021年11月已經冇飛香港, 仲早過政府禁飛。

JN125 發表於 22-3-11 12:44
煩C,去年暑假已經冇回來,希望正苦快D放寛啦。其他爆到七彩啲國家又唔限制,明玩嘢!! ...

我諗係因為英國/美國/加拿大/澳洲/印度/巴基斯坦多香港人吖嘛, 其他爆到七彩嘅國家例如南韓根本就冇乜香港人, 除咗去做練習生嗰D, 至於印尼爆到七彩點解唔ban, 我相信唔使我講你都明啦。

sau2005 發表於 22-3-11 18:04
我5月尾被取消,幫永安 apps買,剛剛打電話問退款,佢話要收我$150手續費  而家唔係我要改機票,係 ...

合理, $150蚊好平呀, 我以前試過經agent買維珍, 佢取消要退款要收我$500手續費。始終旅行社買機票,每次一做到退款,佢就有人力資源,就喺個行政費,係要收費正常呀。 其實喺你預訂嗰陣佢裏面嘅terms and condition應該都有寫。 所以經過嗰次維珍之後我以後都淨係同航空公司官網買。

sau2005 發表於 22-3-11 18:44
合理?如果你經代購買一件貨,但突然通知你冇貨比你,你可申請退款,但要收手續費先!咁樣也合理?不是$15 ...

經旅行社買機票一向都係咁㗎, 如果佢取消咗你, 通常有一次免費更改 + Fare Difference. 如果想退款通常都會有少少嘅行政費要收返。

你$150蚊可以退返錢算好㗎啦, 聽人講有D航空公司就算你官網買, 佢取消咗你航班, 佢都只係退代金券畀你, 唔會現金。

或者你試下死lur, 叫佢上司嚟聽, 咁就可能會waive 你個收費。( 通常旅行社都係咁)

foxli 發表於 22-3-11 20:31
回覆 summerhotel1 的帖子

早幾個月都經永安買QR飛要退款,都係全數退冇收手續費,不過係等得耐啲。 ...

可能你嗰張係貴飛? 可能係Econony Flex, 所以唔需要收費
‹ 上一主題|下一主題