用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LS vs QC
樓主: chkwu
go

LS vs QC   [複製鏈接]

當笑話來睇。去LS交自行表格,職員非常耐心,前面一位家長,似乎對自行,大抽獎規則都唔係好明白。職員不厭其煩,耐心解釋,連如何去EDB取抽獎表格都解釋埋,包括如何泊車。
QC,一個字,串。借用其他網友說法,驗屍咁驗。證書同表格小小出入,唔收。後補,或者話最多唔計呢個項目,都唔接受,第二日再去。校長真要要多謝這位認真嚴謹,滴水不漏的職員。

作為家長,心中暗喜,好彩自一冇揀錯。
   21    0    0    0

小結一下QC交表須知
費事家長跑多一次,或者跑多幾次。好處就係當場已經知道學校會收哪些文件證書。(收生取向?)
驗屍咁驗,表格每一個欄目核對。(做事嚴謹)

成績表只收P5P6
成績表如果只有ABCD grade,就只填ABCD,唔可以加具體分數。中文如果分開作文/國語,要分開寫。有幾多,寫幾多。
活動,比賽證書只收小五之後的,全部列出,對應正本,副本。一定要有證書或者獎盃獎牌,影相不計。
不收簡歷,自我介紹之類。
最好填表的家長自己去,可以清楚知道,輔助職員核對表格。

交表家長多時,會多幾位職員幫忙收。人多,大概自然要態度好些。

SLM 發表於 20-1-16 00:45
有你呢番說話就安心好多,尋日第二次交完表後,成晚瞓唔好,好擔心千份之一機會比QC收咗後,讀唔讀好,好 ...
唔好意思,本身對學校冇意見,應該個別職員的問題。再去補交文件,態度有所改善,唔知是否睇到EK
雖然一樣要“驗屍”,態度冇咁串,俾家長感受到學校的嚴謹治學,而不是高高在上,拒人門外,分別已經好大。

rion_husky 發表於 20-3-7 21:16
如果係,我真係意料之外囉(emoji)
我覺得應該所有申請人有份。

ywtsang 發表於 20-3-12 15:36
3 月收過學校電話(從留左電話)話 10 號前會寄 Interview 信 , 不過之後收到取消信 , 再打去(之前留左電話)  ...
最後有冇收到自行?
‹ 上一主題|下一主題