用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012 (稍後再update 20 ...
樓主: 天瑜
go

64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012 (稍後再update 2013 年)   [複製鏈接]

想問個評判會唔會好主觀? 因為我個仔比完之後, 坐我後既太太都鄂然, 因表現, 動作, 感情全有, 話佢有三甲啦. 但點知個結果係三個亞軍, 三個季軍都無份, 但有一個唔記得一行誦材既同學都有個季軍, 有些同學企定講完全唔投入都有三甲, 我真係好嬲...其實個評判係點介定好唔好架?

多謝天瑜回覆,

我個仔係第一年玩普通話詩詞...個center既大多同學都有獎...唔知why佢無

佢好比心機, 做足老師叫佢做既野, 佢知個結果後仲cry tim~~

老師同學生都好重要, 最重要都係睇下個評判like唔like你表演個方法, 真係好主觀~~

好似我仔個center大半已經攞左獎, 只得我個仔無, 所以好憎個陳xx評判

天瑜  有可能其他同學仔的組別水平沒有您囝那場高。  發表於 12-11-29 13:35
天瑜  咁!您囝得分接近季軍分數嗎?  發表於 12-11-29 13:34

接近, 只差一分~~咁要睇下采數囉, 如果個場既人差既, 咁佢咪可以攞埋冠軍?

其實我覺得Y區普通話想win都難, 因為唔好唔記得有班內地過關既學生~~
其實運氣好緊要, 睇下撞到個咩評判, 睇佢like唔like你表演個方法, 評判唔like既, 點努力都無用, 好似我仔咁, 我決定買條水晶比佢出場~~(希望有用啦)
過兩星期我仔仲有聖經廣東話比賽, 個center已經有同學攞左亞軍, 唔知我仔得唔得呢?
天瑜: 想請教你有咩要注意架?

天瑜  心態改變。您囝囝同您都要睇開D!  找出文章主旨,用作者角度去演繹。  發表於 12-11-30 16:20
天瑜  人比人,俾死人!  中文是最難的!  發表於 12-11-30 16:18

回復 Yannass 的帖子

始終覺得係評判問題, 因為同一個老師出既學生理應差不多, 但人人有份只係我仔無?
寄望聖經啦~~~

Crabtree  平常心啦!  發表於 12-12-1 13:38
Crabtree  上年女兒參加基督經文, 個評判係粵語評判, 結果成場無普通話參賽者得獎!  朋友女兒今年參加, 個評判係普通話的, 結果當然又係無粵語參加者得獎!  發表於 12-12-1 13:38

回復 Yannass 的帖子

crabtree,

咁我想問呢個係個普通話同粵語既誦材, 何解要睇個評判係咩人呢? 佢係香港人就粵語win, 國內人就普通話win, 咁點睇佢係邊度人呀? 咁係唔係要兩種語言都要準備好呢?Thanks~

其實同一個老師教出黎既學生無可能差咁遠囉, 中心其他學生都有獎, 同一個誦材都有攞冠軍, 但why得我小朋友無? 定係評判個質素有問題呢?

一概無寫差既地方~~

dbc421  What is the name of the judge?  發表於 12-12-7 14:38

唯有寄望下年, 用一年時間學, 希望下年可以表演得更專業加幸運D啦~~

天瑜,

我仔yesterday已完成聖經比賽喇, 雖然都係差一分才有獎, 但好開心今次個評判好欣賞我仔, 評判話佢好有潛質待發掘, 評判叫佢搵個老師學, 第二時在呢方面會有好成績!

但我有個問題想問, 其實而家已有老師教緊, 咁使唔使轉第二個老師教定係比而家個老師教耐D先呢?

天瑜  Check pm 未呀!私人訊息。  發表於 12-12-14 16:45
‹ 上一主題|下一主題