用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培僑
樓主: karen222
go

KTS vs 培僑   [複製鏈接]

山貓姐 發表於 19-5-6 18:22
莫非閣下有任務在身要強撐某校?
一個簡單的疑問,真值得閣下這樣回覆嗎?
哈... ...

唔太明你后半段文字既意思.
其實我有撑過wkf,優才,港同⋯⋯好似仲有匯基.
好的,免傷和氣,不回覆了.

回覆樓主:

如果小朋友直上,結果同官津中頭1/3學生聚合既band1中學成績差唔多.何況英中位又越來越難抽,
點解要舍易取難呢?

hkpapa852 發表於 19-5-6 18:54
不少直資龍校,升中門檻低,令可能只有B2/3水平學生上了中學部,到最後可能只做到bottom 30%。

到底咁樣 ...

直資中學相對更有資源抜尖補底,學校年年都會有一班能力不達既學生,唔通踢學生出校,講多句是為你好.
既然是恆常既問題,學校早應做好計劃.即使學生最終力有不逮,學校亦為其鋪好升學出路.
教育唔是優胜劣汰.
當學校有名氣時,亦不能太珍惜羽毛.

回覆樓主:

中學流失率高低好大程度同家長資源/海外生數量掛鈎,傳統名校亦不少見.
反正仲有兩個月又有新一年既成績,直資學校近年成績都是跳跃式(港同3322一樣跳跃式進步),不妨睇埋今年再作評論,雖然我唔是培僑家長,但是我認同其教學方法,希望我自己冇睇錯.
無完無了的爭論亦浪費大家太多時間,不再回覆此帖了.
如有得罪,敬請原諒.

hkpapa852 發表於 19-5-6 20:07
整體4+同入3大率/入U率根本比2017年差

为以正視聽,唔想覆都覆多句.
4+ 2018高過2017
三大 2017 35%,2018 27%(睇返排名前既有幾個選非三大)
升中簡介會話成績有高有低,校長下一句是:內部評估,預計今年會高過過去兩年.
所以我話不妨睇埋今年.

回覆樓主:

假設一個學生如下成績,佢既核心四科五級以上百分比25%,全體科目五級以上百分比28.5%,全體科目四級以上百分比71.4%,佢既成績是可以入三大.
唔排除優才在物,化,生中取得*較多.所公布既入三大率唔是冇可能.

‹ 上一主題|下一主題