用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS用家請share
樓主: pinkmania
go

[小學] NAIS用家請share   [複製鏈接]

回覆 sabsab122 的帖子

NAIS Nursery 已可揀返extended day.  在學校其實都係玩,小朋友係唔會「覺得」攰,當然實際上佢地放學時已經冇晒電,在校巴上個個瞓晒覺~
我覺得要習慣嘅係要一個3-4 歲小朋友自己搞掂午餐,呢個對好多小朋友和家長都係一個大挑戰。

回覆 timzoeydon 的帖子

冇歧視呢個真。我其中一個鐘意NAIS嘅原因係佢嘅cultural mix. 小朋友從小接觸唔同膚色嘅人,我覺得對佢地成長好有幫助。當然呢樣係需要家長配合,家長也要embracive。

timzoeydon 發表於 20-9-17 02:04
回覆 sipdowy 的帖子

幼稚園2年大概16-17人一班,一個老師及一個assistant
請問按程度分小班實際上係如何運作?例如會唔會部分yr 1跟yr 2 一同上堂?

pinkmania 發表於 20-9-16 23:50
你講嘅同我諗嘅一樣。阿女成班得幾個唔係香港/中國人,以我記得只有一個白人,  一個mix, 一個indian,  一 ...
你指係ESF ? Or NAIS ?

timzoeydon 發表於 20-9-17 21:15
回覆 chocotung 的帖子

佢講緊esf
謝謝~ 嚇一嚇以為講緊NAIS !
就大潭campus 而言,今年感覺好像少了一些外國人,外國人一向流動性大。以我班來說,香港人只有2-3個,其他是英國/日本/印度/法國/澳洲等。以cultural mix 來說,NAIS 算是做得好好~

‹ 上一主題|下一主題