用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於選校煩惱
樓主: Winghtsang
go

關於選校煩惱   [複製鏈接]

Carrie827 發表於 23-1-3 06:54
邊五間先

我都好好奇好多家長話自己冇學嘢考到,除咗APS, SFA, TSL,福小唔使拍片。所有拍片都要show你流利英語同一項才能。這項才能真係好多家長自己教到?(個別家長自己教琴例外,但有幾多個?)所以有啲留言聽下就好啦

之前網上有家長分享佢個仔冇外補入到男拔,啲人再問佢,原來佢讀基督堂幼稚園,自己教個仔琴同佢係屋企同個仔講英文,老公教奧數…咁同其他家長外補有乜分別?只係有啲家長可以自教或佢個小朋友配合度高。而其他小朋友係要俾人教先得嘅分別。所以我唔會話人哋N個補習班,因為呢個遊戲規則係要你咁玩。做咗唔一定有但冇做機會確實小。

piglover 發表於 23-1-3 08:38
Agree with you。

我都識人零外補有好多offer,係因為家長係高學歷FTM,自己都可以操流利英文,在家教學 ...

只要玩過呢個遊戲規則就會明果啲話自己乜都冇考到係真偽,你再走一轉小紅書就會明你怎解會入唔到,有個小朋友打功夫翻關斗你冇2年以上功力都做唔到。呢啲叫唔學可以拍到才能果part?你真係企係度笑入到?站係學校立場,有呢啲小朋友同完全冇嘢睇嘅小朋友一比,你覺得學校怎揀?呢啲好正常啦

券幼唔係唔得,家長要出盡力囉。過程嘛一樣

f00130 發表於 23-1-3 09:16
無錯 網上嘅嘢信一半就好 因為總有不同的聲音 視乎你想信那邊
我個人唔同意嘅係有些人鼓催外補、面試班嘅風 ...

冇人講拍片需要專業人士指導,係拍片內容要求show小朋友才能。真係可以冇學過野拍到?

piglover 發表於 23-1-3 10:05
小朋友認真受教,加上家長又肯認真教,一定好過外補㗎。

問題係,幾多小朋友會肯聽家長教?

正如霍啟剛話佢呢仔女係外面搵人教游水一樣應該全港冇教練勁得過郭晶晶啩

LeeCC 發表於 23-1-3 10:14
郭晶晶係跳水

游泳4式佢冇可能唔識囉

adriantai 發表於 23-1-3 11:14
十個家長起碼有八個覺得自己仔女吾適合傳統

我都係一個呀但原來間間都有抄抄寫寫,咁定唔定性為傳統學校呢?
‹ 上一主題|下一主題