用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?
樓主: kalych
go

怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?   [複製鏈接]

回覆 kirstyau 的帖子

真係好好的方法我大女呈一剛呈二完,成績都好好,不過佢由細到大讀書都係前列,所以完全唔駛擔心,呈分我都冇咩理佢,真係唔知可以有咁多方法可以幫手。知道呢啲心得後,我會用黎幫下阿細。謝謝!

我小朋友呈分科科A,但VA得B,校內成績表平均分得B,我都覺得好奇,我地學校都係90+先A。

冇呀,不過我問左老師,老師話會幫我跟進一下班主任話會唔會va 8頭,而其他科9頭而拉低平均分。但我咪話按呈分比率999632,Va都係x3定x2(我唔記得),但我主科X9,就算9頭,va 8頭都冇咩理由拉低平均分咁到得b。

回覆 YmOra 的帖子

Yes ar!冇分數呈現對考89/88的小朋友好唔抵,不過另一方面,都是小朋友都有責任,小心一點基本上就可以攞埋呢一分兩分就可以跳一個grade.

回覆 hkpapa852 的帖子

問左班主任,平均分只計呈分6科,唔係計全張成績表的平均分。學校唔肯講小朋友banding,但以我女成績,足夠過直中有餘。其實阿女成績表好靚,中英閱細科都大多A,只係平均分B,睇落冇咁完美咁,差啲咁

好方法,thx so much

回覆 medicine 的帖子

又咁講,呢兩科多數都係前列爭名次先比較緊張,最緊要都係搞掂主科先,9996,佔比率唔少,中英仲有分作文、閱讀、默書、聆聽、說話,呢啲細科,攞A唔容易。

回覆 little_yolky 的帖子

所以都係盡下力,都叫幫阿大問過下,都知改變唔到事實

Thx a lot!

但搞得掂音、藝比搞唔掂主科更大件事。

因為有我阿大經驗,加上各位前輩的提醒,我阿細的學習規劃同阿大都有唔同。
‹ 上一主題|下一主題