用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2024大日子 , 齊報喜(正念、集氣 GoGoGo)
go

2024大日子 , 齊報喜(正念、集氣 GoGoGo)   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 23-3-23 20:40
就算幾多人移民,內地出身不回流爭學位也好,人數比起過往幾年一定係多咗。 ...

啱,多100就係多100個競爭,更何況而家係多1xxx! 移民潮基本已穩定,唔會似早兩年咁大幅度出入~~

哈哈,個個都傻咗苦中作樂

BSCYL 發表於 23-3-23 23:17
是個別例子,不適用於其他人   

前一日,某女老師與媽咪講日後阿仔升學後,有很多機會碰 ...
生神仙咁喎可以請生神仙幫我仔算算嗎?或者祈下福

Paypaybear 發表於 23-3-24 00:03
當大家當日收到電話後,如果有直資在手,係咪都會打算抽飛呀?
都要睇下手頭直資做vs ,如果spcc vs 地區津?咁你會點揀?又如果聖道迦南 vs 式芝,你又會點揀?

Paypaybear 發表於 23-3-24 00:52
咁當然要睇吓自己手上嘅係直資同埋自行嘅學校係點樣啦,每個人都唔同嘅 :)
...
都係,good luck to everyone ar

lot888 發表於 23-3-24 07:48
你非常幸福,亞囡非常清楚自已鐘意邊間中學,相信亦有offer,331對你已無意義,,你已提早贏出比賽。 ...
起步點咋,條路仍然唔會短。

lot888 發表於 23-3-24 08:54
我有一個凝問,SPCC係咪個個啱讀?入到去已經唔係淨講小聰明,勤力,天資。我覺得最重要係讀內心及性格。SP ...

壓力真係唔細,記得小朋友 top 1同學升起spcc,有一日同我小朋友講,起spcc 「I’m nothing 」,完全感受到同學既壓力,不過願意放底top 1-3身段既,咪又係咁讀書,同其他band 1學校既學生,我相信係學習能力上係無分別,spcc 只係識揀學生,揀全港學校最好幾個,同手執一幅大三元、大四喜有咩分別?點都食得出
反而,我想知,自從提早公布自行後,呢啲名直優勢仲係咪好大呢?拭目以待!

HK-MAN 發表於 23-3-24 17:05
呢啲名直一定有優勢,最惨係果啲1c-2a既直資…當1b,c 學生331有著落,佢哋又要再call人.. ...
我指既優勢係DSE output 既成績,由3年前自行提早通知後,見身邊係多咗人寧take 自行,放名直,由其女直,所以再等多3年啦,睇下名直同名津相差會有幾遠?

天外之人 發表於 23-3-24 17:19
我反而覺得係家長以為入咗SPCC或某些冠冕堂皇往績既學校,就肯定自己小朋友將來在DSE一定係食到大三元大四喜 ...
咁除咗家庭環境突變又或小朋友青春期有情緒問題,cc收既外來生,應該好少會食唔出!

rabbittwin 發表於 23-3-27 22:32
無乜信心,隨時無電話....
仲有7月,雖則331絕對會忐忑不安,有人歡喜有人愁,但要同自己講,一定要堅強,同小朋友一齊考好畢業試(好似講到一定收唔到咁,但人有兩手準備好啲!)又準備好叩門資料(希望你用唔著)7月派位當日,祝願你同隊友們一齊去嘆茶,到到都唔駛去

ktqueenkt 發表於 23-3-27 20:01
好啊!好啊!如果可以嘅話我都渴望俾你寸爆,謝謝祝福!希望到時被你大大力鞭撻我寸爆我,come on baby:ke ...
我都祝福你當日被人寸爆,可以鬆毛鬆翼

HK-MAN 發表於 23-3-27 08:23
瞓多4晚...
唔好數啦~~~搞到我都緊張埋

rabbittwin 發表於 23-3-27 23:10
沉住氣,等等等
要架,你仲要打孖,真係好難頂,但band 1生真係最唔駛擔心既一群,因為排位唔過分,真係一定有一間等緊你。

HK-MAN 發表於 23-3-28 08:25
你造定校服都得啦
承你貴言~~~但我哋最大機會都係要等到7月

tkhhung 發表於 23-3-28 14:46
哦 原來係QC 大師兄
佢間中會嚟幫個仔對襯家㗎

tkhhung 發表於 23-3-28 14:51
這個必須啦 我都有兩個仔仔 男校
啱既啱既,EK多神人,神神出品,必屬佳品

BSCYL 發表於 23-3-28 14:58
此事絕對不到我管, 阿仔基本上在中學階段,已完全不容許我插手任何決策事項,我只是被通知者。 而且中學 ...
咁當然啦,咩年代呀?我哋呢啲老人家,間中吹下水,開開心心,理咁多

bananaGi 發表於 23-3-28 15:00
唔係下話!!!! 仲洗對襯家, 大把選擇在手!!
叫EK考慮一條龍服務

ktqueenkt 發表於 23-3-28 15:54
誠心祈求,大家都喺331後 A VS B 出post 出唔停,全部都幸福地俾人勁寸爆 ...
要潑下冷水先,我覺得上兩年易啲,今年競爭都唔細

lot888 發表於 23-3-28 16:25
你意思係上兩年冇面試,對面试弱但成真好嘅學生較易?又或上兩年大家覺得易,今年大家進取,齊攻名校,所以 ...
1. 兔仔年係咁多年出生率最高。2. 移民潮逐漸穩定,聽聞已經開始有回流個案。
3. 其中一樣就係你提既,疫情年,呈分試考少咗,有啲冇面試,有啲只靠zoom in.,呢班人仔應該s3/s2左右,開始成績見真章,即學校會知道有冇收錯學生而作調整,早兩年冇計,學生少,有啲係格硬收,但今年,人數回升,又可以睇3次,又有得見下人,仲唔千揀萬揀自己心頭好?所以今年係比早兩年更難!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊