用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉! ...
發新帖回覆
go

St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉!   [複製鏈接]

sasa29 發表於 22-12-16 22:46
真的麻煩了
捨ywgs,留spcs

2jkidsfather 發表於 22-12-17 11:49
因為 money money money..................
Spcs真係好抵讀,$3000內學費,雙學制,兩邊成績都好,不過有個危機係,如果一心以ial做踏腳石出國讀書,咁就要好勤力喇,否則賠了夫人又折兵,情況同spc好似。

nicolemummy 發表於 22-12-17 12:33
唔明白這段意思。可否詳解?

SPCS IAL考香港的大學成績亮麗。考外國應毫無困難。即使不讀IAL,也很不錯。 ...
朋友真實case,佢兩夫婦一心想送小朋友出國讀書(主要死咗科中文),讀Spcs最合適不過,抵讀之餘,成績好,仲可以考埋igcse,小朋友成個中學都仲可以留起自己身邊,又可以有出國讀名u優勢。但千算萬算,算漏自己小朋友既能力,小朋友成績唔理想,入唔到IAL team,想即時送走出國讀grade 10(好似係),但已經趕唔切喇,因為想預高中送走小朋友,係要s3學期尾知成績後,s4時申請出國,完咗s4要起行,佢已經趕唔切送走小朋友,要留番起Spcs讀dse team ,但一定炒中文,所以佢哋兩頭唔到岸,見到佢哋都頭痛!

bettyay 發表於 22-12-17 12:28
你指可能入唔到IAL? 如是,SPCS的IAL學額應該比SPC多。當然所有直資開非DSE課程學額都有限制,都要留意下是 ...

認同,但小朋友既能力,係算唔到,所以先講一句「要勤力讀書」,亦都印證埋小學成績幾超前都好,中學先見真章!

nicolemummy 發表於 22-12-17 13:19
回覆 PTL_L 的帖子

你這樣說, 又真係唔錯. 在香港以後$3000 一個月的價錢, 可以考英國有的IGCSE 和AL, 每 ...
係呀,所以我都建議樓主,撞時間既話,捨ywgs 留Spcs

kirstyau 發表於 22-12-17 13:57
所以唔可以坐定粒六入IAL,放棄中文。我講自己個
係呀,呢個只係優勢之一,唔係必然,不過好多父母揀中學時,未諗到呢步

bettyay 發表於 22-12-17 14:30
咁朋友仔真係太大安旨意!近年IAL爭得勁,唔夠位就唯有講成績排名,咁一定更加唔可以俾中文拖後腳,同學家 ...

雖然都係個別例子,但真係可以引以為戒,確實Ial中文攞**比dse攞**易唔少。

bettyay    發表於 22-12-17 14:38

bettyay 發表於 22-12-17 14:43
你講2個學制的中文程度都唔同,咁梗係IAL粒星易好多啦
所以係個別囉,亦講明,讀咩學制都好,都要努力,唔懶得,亦唔會輕鬆好多。

Rpp 發表於 22-12-18 11:08
我女MCS時候班上有一個同學媽咪係SPCS老師,個同學有SPCS   Offer,都選擇MCS讀書,其實神津並不是很差, ...
咁我都識唔止一個同學仔有Spcs offer,都要留起m記校,情意結加財力雄厚,隨時可出走,唔駛行ial 條路,父母只要小朋友讀得輕鬆愉快就夠。

hkpapa852 發表於 22-12-18 13:46
SPCS目前較其它學校優勝之處係要學生考IGCSE
有IGCSE成績中五去海外升學會方便D同選舉多D(就其可以用BNO V ...

我哋果啲唔駛咁行啦,你知佢哋既背景係大把出路,不過俾我揀(真係幾年前同而家係選擇係完全唔同),我會揀乖乖俾學費換選擇權,可惜,衰女包唔俾我揀

hkpapa852 發表於 22-12-18 13:54
咁當然啦!有錢俾學費,唔使睇成績大把外國私校收。大不了由低再讀過。大不了喺當地讀多一年考番GCsE先去預 ...
人地「有錢就可以任性」,我哋都係「腳踏實地」好喇!

Rpp 發表於 22-12-18 13:57
M記要認同學校學習理念先得,呢間同DG學習都係自主學習自動自覺,要老師操揀佢未必適合。
...
呢個自主自律學習既模式起今年一個師姐分享入面完全呈現到出嚟,師姐話佢英文一直都係浮浮沉沉,應該得4左右,到考dse前,師姐話覺得自己係m記出品,英文攞4有啲接受唔到,所以主動要求補英文又放時間落去,結果攞5**,呢個係咪就係文化既影響。

aptt    發表於 22-12-19 09:28

kirstyau 發表於 22-12-18 14:59
hea唔hea教真係講彩數, 朋友家長成日問女學校啲老師點,我都話真係講彩數 ,我女遇到好唔代表你遇到好,我 ...
係,非常認同,真係間間學校都有Hea 教老師,就算小學時都係,但好彩係,中學生係可以自己收下風,出去又補下咁囉!

bettyay 發表於 22-12-18 17:30
如果勢要追求5**或非神科不可的人士可能會覺得難搞?又或者有家長話IAL/IB 「容易」有好成績嘛!可能就係 ...
早日去咗一個talk 係關於海外留學,負責人俾咗呢啲資訊我:
Top u 有20間(Russell group u)
Dse 要求 555-444 in elective +eng +math (no Chinese and LS)

Elite u 有10間
Dse  要求 5*5*5*-555 in elective +core 333

以上既u有duplicate

hkpapa852 發表於 22-12-19 13:46
個D talk有時我都懷疑佢地講嘢堅定流
我親自去Manchester University (唔係Metro個間),Nottingham同Brist ...
我只係有留意G5,不過都唔係好仔細睇,其餘既,暫時未睇,不過睇到係,入G5,都係IAL好似易過DSE,感覺,真係憑感覺(未到果步)A*易攞過5**或5*,但確實中文唔係出外讀U必須考慮既科目。

Goodluck2022 發表於 23-10-23 09:06
回覆 PTL_L 的帖子

最後如何? 有跟進嗎?
請問你話跟進咩呀?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊