用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享
go

鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [複製鏈接]

開學啦!有d緊張添! 我仔仔係上午幼甲班,唔知有無人同班呢 個新英文老師好似係今年突登新請淨係for幼班咋,等小朋友多d接觸英文咁話,低高班應該依然係外籍老師,我都覺普通話老師好”正”呀!

我仲諗住同埋公公婆婆一齊去添! 不過, 細佬就要留響屋企囉! 咁你去唔去呀 十月尾應該有個西貢旅行, 係家教會攪架! 係喎, 你又join 唔join家教會呀:

原文章由 fostermak 於 07-9-4 23:08 發表
我想問你地會唔會全家參加學校搞番禺遊?同埋唔去呢次,會唔會有其他響香港的旅行?

ssassa,

Hello! 我仔仔係上幼甲架! 你好!

學校第一次旅行喎, 典解唔捧下場呀

原文章由 ssassa 於 07-9-5 11:13 發表

我填左回條話唔去喇
好似10月尾有個西貢康樂營玩一日既活動, 不過未真正有詳細內容.

靈糧friends

你地有無上內聯網呀 我上去都好似無乜野睇到咁, 無理由討論區乜都無架? 又話可以睇到小朋友上課情況, 我都搵唔到:-| 唔知係未好少人用呢?

另外, 今日好開心響學校竟然撞到Erica 姐姐, 原來佢響樹教音樂, 佢係我仔仔上通利Summer Course老師, 佢好有心機, 教得好好架! 正!

日日都收到好多課外活動章程, 睇到頭都暈 , 你地又會唔會參加呀?

[ 本文章最後由 wingtsang 於 07-9-5 14:36 編輯 ]

Hi, geoshi50,

Welcome welcome!

原文章由 geoshi50 於 07-9-5 23:39 硐表
Hello LLC friends,

Due to not install chinese writing pen so may I use English for my chat with all.  My daughter studied K1B on A.M.
class.

Just to say Hi all !

George

邊有咁快有功課呀 哈哈, 你就想! 應該係老師送比小朋友嘅小禮物嚟架! 卓卓日日都有禮物收架, 不過就未送到簿仔

原文章由 fostermak 於 07-9-5 20:13 硐表
今日學校派左本簿仔,囡囡話係拿返屋企寫字畫野,你地d小朋友係咪咁講俾你聽?咁今日係有功課做?

Hello! vanessa_lee  

Welcome, welcome! 我估班班d禮物仔都唔同架, 阿仔第一日係書包, 第二日係氣球, 第三日係小搖鼓, 今日就係彈彈捧

原文章由 vanessa_lee 於 07-9-6 12:55 硐表
靈糧friends,

Hello!我囡囡係上幼乙呀!我阿囡無本畫野的簿仔派呀!唔通漏左

Hi LLC friends,

我諗緊報林慕德定Letterland個phonics班好呀 唔知仲有無其他課程未派呢? 你地又報唔報呀

呢樹呀!

http://snlenglish.com/

原文章由 supergirl 於 07-9-6 15:02 硐表
唔好意思...我過路見到林慕德dcourse, 我以為佢無再開班tim, 因之前睇到佢d 新聞........

http://hk.news.yahoo.com/070102/12/1z7z4.html

唔知現在重有無林生d course上呢 去邊到開以報

...

所以都唔知報唔報住好, 報左又驚遲d報唔到其他果d喎!

原文章由 vanessa_lee 於 07-9-7 01:50 硐表
我估太多興趣班,所以分開派呀!我報畫班因阿囡在暑假時,上過畫班好鍾意,所以見到便報名了!小學講座我不去了,阿囡現在還小呀!

Hello! 芷芊

終於都搵到個同班同學喇! 你好呀! 星期五派左本天父xx同兒歌集, 唔知洗唔洗放落書包日日帶返學呢

原文章由 芷芊 於 07-9-8 13:10 硐表
dordormom,

Hi!我囡囡係K 1 AM (A)

今日返齊小朋友, 好熱鬧呀!

Foster,

我都會到呀! 到時見啦! 卓卓今日無啦啦喊到豬頭咁唔比我走呀, 激水我!

原文章由 fostermak 於 07-9-11 13:16 硐表
geoshi50  & all靈糧家長:
我星期五會去PTA聚會,到時相應啦...

另外想問,學校番禺遊,小朋友係咪要回鄉證+回港證架?因為我只辦理左回港證,未有回鄉證

...

響尋找用戶果度, 打番老師名, 就搵到架啦! 不過, 穩陣d, 我估寫張紙仔放入通告袋交比老師會好d囉!

另外, 想問下內聯網, 除左睇相同佈局板之外, 好似無乜update野咁? 討論區同聊天室都無work咁  係唔係我睇漏呢?

原文章由 fostermak 於 07-9-12 12:59 硐表
尋晚真係冇UPLOAD到,係今朝早技術員先UPLOAD上去乍,而家已經有得睇...

我想問,你地點樣聯絡班主任,我上網搵唔到佢地E-MAIL,食飯時間打去,學校冇人聽電話...

...

foster,

終於乜都無報lu! 因為星期六日想抖下, 唔想突登走出去學野, 一來一回要幾個鐘架!  想報letterland, 但係又覺得佢太細, 想佢返多幾個月學, 大小小吸收好d先再考慮報囉!   

原文章由 fostermak 於 07-9-13 13:17 硐表
wingtsang:
唔該晒,後尾我打去留名,等老師落堂打俾我...

我見討論區同聊天室都無野,係咪大家都未熟習個環境呢?

咁你有冇同卓卓報畫班定學letterland?思晴報畫班,改變周六3pm,唔知有邊個同佢一齊上呢?

...

收到呀! 真係好鬼吸引, 不過如果住附近就會好d, 因為果樹搭車都幾唔方便咁, 仲有我諗報名果日要晨早去排隊呀!

原文章由 fostermak 於 07-9-13 18:29 硐表
wingtsang  & all:
你地尋日有冇數到真鐸學校份單張,係$20報佢地五堂英文/電腦等課程,如果早幾日收到,我真係會考慮俾囡囡讀架,但係而家報左畫班,唔再考慮咯,唯有再等下一期啦...

...

係呀! 真係好開心呀! 尤其是成班媽咪爹d又唱又跳校歌同雞仔舞呀! 你老公咁積極米好囉, 我老公淨係話"你做未得囉!"

原文章由 芷芊 於 07-9-15 18:16 硐表
Wingtsang,
哈哈!終於在PTA相應到你了!當日氣氛很好,我覺得好似自己入學迎新會咁! 我同我老公現在努力學首校歌的動作,同恩恩一齊做,我老公聽完D見證分享後竟然話要做PTA義工,你老公有無咩feedback? ...

Kamei,

唔緊要架, 我記得我仔都係答左叫咩名同講多謝, 其他就係老師觀察小朋友點樣玩玩具, 親子嘅關係, 另外, 最後要圍埋坐定定聽校長講故事同唱歌, 小朋友最好緊係肯坐定定, 有笑容有反應一齊做動作, 咁就應該ok架啦!

原文章由 Kamei 於 07-9-17 14:32 硐表
I lived in Galaxia and would like to apply Diamond Hill "Ling-Liang-Tong" coming K1.  Would like to know if my little girl still not speaking well (she is now 21mths only), how to go for interview?

Kamei,

你囡囡有無返playgroup呀? 多數小朋友如果有返學pg都會自動坐定定聽故事架! 或者可以響面試之前話定比佢聽, 要坐得靚d先有得聽故事, 不過, 放心啦, 校長講得好生鬼架, 小朋友好多都自自然然留心聽同笑咪咪架! 小朋友最緊要表現自己最真果一面呀麻!

原文章由 Kamei 於 07-9-18 11:42 硐表
坐定定有D難,
我囡囡好active,
跑來跑去, 好擔心唔知肯唔肯坐定定聽講故事同唱歌。

無呀! 我諗過就算報左, 要個個禮拜返左屋企又要走番出去上堂, 我都暈左lu!

原文章由 芷芊 於 07-9-18 21:57 硐表
wingtsang & all,
上星期日因為太熱,結果我都無去真鐸學校報名,你地有無去呀?
‹ 上一主題|下一主題