用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行階段華仁喇沙聖約瑟等津校會考慮不參加呈分的學生? ...
go

自行階段華仁喇沙聖約瑟等津校會考慮不參加呈分的學生? [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-11-30 20:56
好似,當中有3兩間都有專注體藝,未必可以作準~~~

喇沙我都幾肯定係咩小學都有可能
你淨係見佢未到交表deadline已call 1st in
未見曬1st in又已經call 2nd in
就知佢視rank order 如無物

而且在我記錄裏
收過很多來自不同一條龍學校的小學生
包括英華、王錦輝、培僑書院、蔡繼有、福建、聖瑪加利、陸慶濤、港同、dbs等等

第一年搞簡介會時
有個環節安排了一個喇小和一個非喇小的同學出來跟校監一齊介紹校園生活
非喇小那位正是來自王錦輝

你話當中有冇係特異功能生,我不排除
但應該少於一半

此外,正如hkpapa所說
有小量係來自非本地學校
也有小量係國際學校轉入
我是護書簿

當然,這類同學還有一個較進可攻退可守的途徑
就係等放榜後叩門和開學後插班
我是護書簿

Monchichi110 發表於 21-4-15 17:59
多成功例子?.

位始終有限
今年喇沙中一有英華小學生係叩門入
我是護書簿

理論上2×7=14個留班位
但最終開學名單可能冇十幾人的名字在叩門試名單出現過
咁當然有機會係叻仔叩幾間都收,最後揀左其他校
但我傾向相信學位有很多分配方法
包括留給小學部特別人士

我是護書簿

阿媽咪,令郎在車頭,梗係唔洗徬徨直過啦
人地企二卡尾三卡邊的,自然有好多盤算,瞌埋眼去抽,萬一唔中咁點算?咪走左去報間二線直資求安心
好喇,放左榜見到平時後個仔好多的人都過到馬路,咪返去問下有冇偈傾
我知係有人咁的,不過唔一定返到來也是真的
我是護書簿
‹ 上一主題|下一主題