用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳香島
go

將軍澳香島 [複製鏈接]

poo_law 發表於 19-12-17 08:32
我朋友既小朋友被欺凌了, 本來我都以為間學校唔錯, 介紹左比佢~ 點知佢比人蝦, 學校又幫唔到手 ...

你可以叫你朋友去信教育局反應情況,如果嚴重就報警備案,如果你想比次機會果個小朋友,你可以要求學校通知駐校警長來,讓佢去處理,每間學校都有駐校警長,他是負責嗰區嘅警察

little_yolky 發表於 19-12-17 12:06
原來如此,長知識了

警長來其實都係同佢講解,當然佢唔會好似老師角度同佢講,係已警察身份同佢講,會對欺負別人嗰果小朋友做成壓力同佢屋企人好好管教自己子女

vin105 發表於 19-12-17 12:17
這方法常見嗎?之前很小聽到!

學校一般應有既定嘅處理方法!

呢個方法很少用,一般是用來經常犯錯又唔改,話極都唔聽,而最重要就係學校已經同家長講咗嚴重問題,該家長也不聽校方說法,把事情顛倒黑白,學校就會用上,到果時一般家長就會改變態度,真心教育孩子,如果家長是聽校方,答應校方我會好好教育兒子,一般情況下不會用上

little_yolky 發表於 19-12-17 12:16
如果學校唔叫點辦?

其實你也已經覺得需要報案,只係想比次機會佢,因為校方是通知警方來幫手教育,你報警是告佢

poo_law 發表於 19-12-17 19:30
我都叫朋友報警, 但最後唔知佢有無報, 但佢女而家成日唔返學, 似怕左咁。係咁既, 佢被班女同學上完pe堂換衫 ...

呢個情況,應該去信教育局同報警,做家長唔可以唔處理,孩子是自己,做父母都唔去保護佢,小朋友會點諗,應該叫你朋友好好同小朋友溝通,讓小孩明白利害問題,勇敢面對同之後可能出現負面影響,做好心理準備,等等
‹ 上一主題|下一主題