用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1派band 2
樓主: chingcat
go

Band 1派band 2   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-7-18 00:05
佢份表都冇揀過B2中學喎, 隨機係派人地B3生揀完揀剩嗰D中學。

九龍城區B2位有餘?

1998Ruby1998 發表於 21-7-18 19:46
回覆 acgy 的帖子

離島區 Band 2A 嗰間應該係收足 Band 1 嘅,只係成績做唔到 Band 1。 ...

章馥仙應全收本區B1生
據2018年PS1 收生對比全港水平
中文剛達B1C 英文B2B 數學B2A
要提升DSE成績至全港B1有難度
3322率只有一屆達70% 4屆低於5成

2018年
科目 PS1 | B1C B2A B2B^
中文 ~58 | 58-59 54-55 50-51
英文 ~42 | 58-59 49-50 40-41
數學 ~57 | 64-65 55-56 47-48

^ 據常模表頭33%/44%/55%分數

rsx 發表於 21-7-19 09:54
弱弱一問, 据我所知係冇正式中學banding, 其實band one中學既banding係靠band one小學(考頭1/3的人)揀去推 ...

計DSE成績

hkpapa852 發表於 21-7-19 11:48
又攞番呢個網三間同區學校既資料睇下:
基於咩理由, 判斷呢兩間學校係同級?

以下兩間 令人費解

22+222 96.2% → B1A
https://dse.xxxxxxx.hk/zh-hk/ssp/school/372

22+222 97.3% → B2A
https://dse.xxxxxxx.hk/zh-hk/ssp/school/193

王家爸爸 發表於 21-7-19 12:57
港華最令人費解,人哋已經無做B1A,十幾年。

港華2020年過半取5科4+ 最多B1B
即使假如Bigxxxx評港華為B1A無誤
下面嗰間5科2+更高為何被評為B2A?

tinnor 發表於 21-7-19 13:24
唔好意思,請問點解會有利益衝突呢?

亦有學校不顧首三志願率
但為增升B1中學% 導B2生博B1校
博中可能讀得吃力 不中可能落B3校

hkpapa852 發表於 21-7-19 18:06
聖公會呂明才可以做到英中,收生水平應唔差,不出成績就……

聖呂成績似乎輾轉向下......

年份 中文3+ 英文3+ | 22222 | 3322
2020 69.6% 75.7% | 87.0% | 53.0%
2019 75.0% 69.2% | 95.8% | 57.5%
2018 72.1% 75.4% | 91.8% | [·]
2017 70.6% 81.0% | [·] | [·]
2016 75.2% 89.6% | [·] | [·]

Minnie2010 發表於 21-10-1 02:14
請問大抽獎表格是否交俾自己小學呢?

tszchungmama 發表於 21-10-20 16:37
絕對同意, 為左果頭三% ,我有理由相信老師會誤導家長揀一啲低 branding 但易入一啲既學校
...

將中學升呢亦可能提升首三志願率
‹ 上一主題|下一主題