用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完學之園
樓主: 艾妃
go

今日in完學之園   [複製鏈接]

keikolau 發表於 17-11-14 10:26
如果入LH叫中六合彩,咁入Cckg,或者SPK又可以點形容?只係坊間對LH太神化了吧?
...

其實佢地要過5關斬6將,又要填問卷,PN時又要2nd in ,便給人精挑細選的感覺,產生中六合彩的幻覺。

豬嘜仔 發表於 17-11-14 12:03
每年面試時間都有好多人對LH作出負評,又話面試形式唔好。大家諗吓,LH係私校,出名係課程好,適合target直 ...

還記得LH PN面試小朋友,又真係幾大龍鳳,小朋友轉課室都算,個個家長仲要坐低即埸填問卷,即場填考埋家長為乜呢?未面試時目測人數唔多,但都要等咁耐就是為了考埋家長填問卷等見副校長,感覺唔良好。如果早知道這個流程,一定唔會in 呢。

其他學校有要求面試當日交回問卷,我又很接受,起碼有被尊重既感覺。

其他老師有沒有愛心等是個人感受,不置評論了。

pollywcw 發表於 17-11-14 15:03
其實ST CAT 同GH, 都係一邊INTERVIEW一邊墳問卷,間間都有自己既RULE. 咁容易做到既話, 點SORT OUT 幾千人 ...

其實都唔係好appreciate SC&GH 要即埸填卷,但起碼佢地係小朋友一邊interview , 家長一邊填,作用係家長盡量唔好提水,快靚正。但LH係考完小朋友後再填卷,填完又再等見副校長,過程慢長,大人小朋友又要等,出面未考既又要等,有2nd in 時又要再見多次。我既大龍鳳就係咁既意思。

當然心儀LH既係覺得冇問題無需挑剔,但這個interview 氣氛及模式我就真係麻麻啦。

祝各位考到好offer !

wingjaiii 發表於 17-11-14 16:57
同意。
學校都好難做,in得快,話hea
in得耐,又話等咁耐。

考PN,要歲幾人仔在3rd round 坐定定咁耐會唔會要求高左,考K我覺得ok。唔係吹水,識人考PN原本只有英藝收,但都入左LH,可能係緣份吧。

我唔再講咁多啦,免得萬箭穿心。如果以上內容有得罪大家,請多多包涵。

Sumika_san 發表於 17-11-15 01:13
未有offer又唔比評論,LH 用家似乎有點罷道。上得EK,大家就可討論,什麼學術強的happy school,真係大口 ...

咁咪係。爬舊文人地九龍塘名幼SC,KV,KM等家長都唔會跳出來sell 話自己學術強happy school ....LH 家長真係...
‹ 上一主題|下一主題