用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍城聖家知道結果未?
go

九龍城聖家知道結果未? [複製鏈接]

恭喜晒! 代友問 :請問你們讀邊間幼稚園哦...因朋友都好心急等緊消息哦

原帖由 chanlaichan 於 11-6-22 10:08 發表
我地當日見完下午六點幾便收到校長電話收我個女, 我真係開心到喊, 因為我們不是天主教, 當日見完都想不會收阿女, 想法同大家一樣, 為什麼只見天主教家庭, 其實真係十分失望, 但當接到校長電話時, 到講完電話, 真係唔 ...

原帖由 MAYANGUSPO 於 11-6-23 13:10 發表
仲有main point係發表"對於政策有5分宗教分而覺不公", 而唔係話"宗教只值5分"... 真係離晒題...

明白樓主的心情. 正因為公教學校本著天主教的方向, 引領學生/家庭用天主教的心態去學習/做人處事..等. 亦因為有著強烈的宗教理念, 學生的品德亦從少培訓出來. 故此,這亦是吸引大家之處.

如學生家庭不是教友的話, 教友學校好難向沒有宗教信仰的家庭實踐宗教的理念.  亦而增加教育宗教的困難哦.  亦知道有些沒有宗教背景的家長見意學校不用上聖經班呢 ? 那麼學校實在難以安排.

大家那麼都想於天主教的學校讀書, 為何不去真正去認識天主教呢 ? 天主教真是一個非常共"容"的教會.

原帖由 PoPoMom 於 11-6-29 15:51 發表
我收到學校電話, 叫我明天去見校長, 今次主要係見家長,我也不明白, 上次見完小朋友又話不用見家長, 但今次專登約見家長, 希望我有好消息而唔係搞錯咗D乜野啦!!!! ...

恭喜你   努力加油 !!

原帖由 joeyma 於 11-7-8 14:00 發表
係囉!你有咩意見俾我?
唉!因為我仲有個細女,讀津校就唔洗再煩細女。

如果係你,你又點選?

我都係仲有個細跟尾, 所以都放棄了GH
‹ 上一主題|下一主題