用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2022DSE 結果(承接2021版)
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2022DSE 結果(承接2021版)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-10-19 09:52
DBS 係 sell all around, 但始終有班 fans 死都話佢成績係頂級 (其實far away from 頂級好耐了)
...
我就完全唔覺得dbs是神校,來緊IB如果唔再發水量寬,就更加唔使講了。只是佢比較喜歡搞到自己好似高人一等咁啫,公關效果。不過有好多人,當間學校學術唔是好強既時候,就總喜歡話學校有好多亮點之類,都是偽術手法語言偽術啫。

DD仔 發表於 22-10-19 11:35
坦白講,我真係唔覺DBS有乜嘢「偽」,喺school report大大方方寫哂results出嚟,IB係全球第二/三,DSE5+是 ...
唔是講學校既語言偽術,而是fans們既語言偽術。公平d講,樓主或dbs既fans,大家既心態都是覺得自己間學校好,亦想多d人覺得間學校好,好普遍既心態,假如dbs既fans們都咁樣做,又無理由只針對樓主一個人既。

唉,睇到以下呢單新聞,我覺得所有討論都變冇意思,咩直資人脉神校……一下多幾萬非香港藉既內地畢業生來香港競爭,本地生既就業恐怕會被分走唔少,都話左今時唔同往日了……

政府消息人士指出,現行安排下,非本地畢業生畢業6個月內可申請留港工作1年。消息人士續指,在放寬至2年及擴至涵蓋本港大學大灣區校園後,計及目前本港3間在大灣區開設分校,包括分別設於珠海、深圳及廣州的浸會大學、中文大學及科技大學分校,政府預計直至今年底會有23,400名非本地畢業生符合資格;直至2024年底,符合資格人數則涉35,500人。

hkpapa852 發表於 22-10-19 16:24
騰籠換鳥 計劃加速了

無條件有工簽, 之後只要有中資機構請, 續夠7年就可以變香港人
香港現時已經是中資公司主導,呢個政策,對於有"人脉"既人真是好方便。
‹ 上一主題|下一主題