用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

因為罰得唔夠重

另外仲有一種心理,時不時犯下小錯,提醒其他人佢唔係完美,降低其他人對佢既期望。

little_yolky 發表於 17-3-13 18:18
大女~無咁聰明
我:讀書係你自己架, 唔好旨意媽咪幫你乜嘢。功課自己做、書自己溫、書包自己執、手冊自己c ...
又估唔到你係咁評價兩個女聽話係無咁聰明,唔受教係聰明好多

p.s.我都認為"唔上當"既細路仔比較聰明

回覆 山海兒女 的帖子

「最好近D,每日可以瞓晏D,小D功課,唔好咁申苦,日日放學可以睇電視就得」英文中文冇所謂,多唔多課外活動,冇所謂 <<< 如果咁又可以入到英中又有咩所謂,大人搵工都係"事少錢多離家近"之嘛!

little_yolky 發表於 17-3-14 10:43
唔係架, 我細女都係咁架, 佢唔係個名叫 "細女" , 佢真係女仔嚟架。

我已經罰得好重, 拍枱拍到自己 ...

細女唔一味順從又內心強大,係大器晚成類別。就算唔成器,起碼唔使擔心佢突然做左空中飛人,佢既樂觀係發自內心。

little_yolky 發表於 17-3-14 11:27
原來你大仔性格似我細女, 細仔性格似我大女。係呀, 鬧完佢轉個頭又好開心架。大女好小氣架。[
我而家會好留意家族中乖巧又成績好既,以防萬一。呢種類別思想單一,以為人生係一條直路,抗壓低,平時又收收埋埋無出口,一有咩容易諗唔開。

山海兒女 發表於 17-3-14 17:28
回覆 IloveJJ 的帖子

佢現在的目標係,最緊要好玩幸好佢仲有個B1C聯繫中學,只要keep住Band1,入返自己中學就機會大。
我當然希望佢可以考更好的中學,但以佢可有可無的心態,老公就覺得我係白費心機。
我等緊佢幾時開竅。
開竅亦可以係已經選擇左唔想咁辛苦

山海兒女  No pain, no gain. 我都希望佢可以永遠都唔辛苦,也有快樂人生。  發表於 17-3-15 13:11
‹ 上一主題|下一主題