用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔學界賽「揀蟀」 招精英轉校
樓主: ha8mo
go

男拔學界賽「揀蟀」 招精英轉校 [複製鏈接]

gogoweb 發表於 12-11-23 21:46
買唔買人都好,啲運動員都一樣要付出唔少汗水至有成績! 況且話就話Home Grown, 但訓練都咪一樣靠外,有邊間 ...

小兒係喇沙校隊之一,其他隊就吾知,但小兒嘅劍隊,二十多年嘅教練都係Old boys工餘時義務番學校教。我仔初入隊時,教練已強烈反對我哋在外跟其他教練,當然有個別學員會是體院學生及可能亦有小部份有在外再跟教練就不得而知。另外,以我所知,田徑隊亦是old boys回校教師弟,最少呢2個項目可以話Home Grown。

ANChan59 發表於 12-12-1 18:08
Good, "Home Grown Coach"!!! I appreciate that.
How about athletes? All from P1 straight to S6? No ou ...

小兒係外來生,田徑隊所知不多,但咁啱昨日老師找小兒入田徑隊學跳遠,叫小兒今日回校跟教練,小兒今日才知教練係old boy。

Jackieson 發表於 12-12-1 18:45
財司長都係舊生,間中都客串返去教師弟劍術。

佢吾係間中,我仔話,學界比賽前2、3個月係隔個星期六返

ANChan59 發表於 12-12-1 20:59
正如我所講,妳兒子肯定不屬"home grown athletes",但我支持他入LS,因為它是一間好學校。 我只對那些連 ...

其實我都吾係好清楚,可否詳細解釋吓?小兒除咗小學時體育堂,老師教過吓之外,從未到外面學過跳遠,如果將來由LS old boy教識佢,咁算吾算呢?請賜教!

reginayu 發表於 12-12-1 18:44
其實大部份傳統學校都強調薪火相傳, 事實上好多有心嘅師兄,師姐,舊生都有咁做,係一件好值得欣賞嘅事。
至於 ...

你講LS?
就小兒小學而言,由於我仔小學無連繫中學,為咗爭取好中學學位,有吾少學生都會有特異功能,LS的確收咗我仔學校一部份呢方面嘅學生,但係都係學生們自己考入,並吾係因某些特別利益而入去,反而用運動考入時,老師都要求佢哋學術成績不可太差。以我知道特異功能最突出的,差不多都入咗DBS,而學術成績最好的幾個入咗SPCC。

reginayu 發表於 12-12-1 22:53
...不過有突出表現嘅學生, 中途被"邀請"轉校真的也常規化嗎?

呢方面真係吾清楚,亦好少聽聞。
‹ 上一主題|下一主題