用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校 ...
go

有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校   [複製鏈接]

我個仔41個月,而家讀緊一間國際學校幼稚園K2,該校一直出名於小班教學及有愛心的。10月份時老師突然特別約見了我們,說了好多仔仔的問題:

佢好易分心,又成日騷擾同學

叫佢做工作紙,佢唔願做,又趴係度

我地用哂所有方法喇,但佢依然沒有改善

我地只係老師,無咩建議可以俾到你喇

我地建議你帶佢去做評估

小朋友有另外一位校外中文老師(2 playgroup 睇到佢4歲,教左20年幼兒教育,經驗豐富又有愛心既老師) 一直對佢稱讚有加,係活潑但一直聽教聽話,又鐘意學習,唔覺得佢有發展問題,而佢係屋企我地都覺得雖然有頑劣既時候,但都可以接受既。我地作為家長突然聽到學校咁樣既評價,當然又擔心又驚訝。

學校咁講,我地就去左做評估(評估包括到校評估及一對一評估) 。評估結果出嚟,個clinical psy話,佢認知能力無問題(視覺感知測試發展如做puzzle/matching/picture/words 去到5歲程度),小肌肉較弱差少少慢了幾個月,但係容易心散分心既,又坐唔定,又易衝動,但佢唔認為嚴重到下判斷確診佢有ADHD,而且佢好含蓄咁話,(唔係批評學校呀下,老師有愛心既,不過佢地欠缺經驗,好多野唔識得做) ,應付呢d 坐唔定既小朋友,有好多野可以做。例如: 1) 稱讚好行為佢話到校評估時,阿仔可以坐定定聽左20分鐘故事,但沒有人去稱讚佢,反而佢一郁,老師/助教就會不斷話佢; 2) 忽視唔好既行為。clinical psy話,阿仔一悶就周圍搞搞震,跟住佢地就不停提佢唔好咁做,其實正正跌左落左呢個attention seeking 既陷阱,阿仔就繼續樂此不疲咁吸引老師注意。如果佢唔搞到人,應該由佢,如果佢搞到人,就應該搬開佢,唔好望著佢唔好理佢。但老師無咁做,反而不斷俾attention 佢。3) 要堅持。clinical psy話係學校度,阿仔搞搞震,老師不停提佢唔好咁做,但阿仔唔聽,老師又由佢,無堅持要佢停。唔堅持,小朋友就自然唔聽你支笛。

我聽完真係火都嚟,我知阿仔係活躍頑皮,所以我地係屋企一直都有做類似clinical psy既建議方法。我地好堅持,同埋我地會有獎有罰,稱讚好行為,責備唔好既行為。所以我會覺得係屋企佢有頑皮既時候,但基本上佢都有規有距。但係學校老師好似連呢D基本教育知識都無咁,要等到clinical psy去提出!

我一直以為,國際學校,出名有愛心加上小班教學,應該會更加理解學生既學習差異,更加照顧到學生唔同既需要,更加知道如何應付較活躍既學生。例如佢應該講可能佢小手肌比較弱,導致佢無心機寫工作紙或者佢覺得工作紙好難,而唔係只係同我講佢唔肯寫,趴係度,寫得好慢,但佢地完全唔知原因係邊。

佢同我心目中既期望落差好大。我地以為係個別老師問題,但學校見面時副校長在場,亦都支持老師既說法。所以即使已經K2,即使有小學直升,我地都決定安排小朋友轉校。

我唔係新手,今次用新ACC 係唔想俾大家知係邊間學校。我目的唔係在於唱衰某一間學校。每人經驗不同,可能一個好乖既學生係我間學校會好開心。寫出嚟俾大家睇,係希望各家長唔好覺得有愛心既國際學校一定等於適合你小朋友既學校。揀學校時,一定要親身了解下學校,老師既經驗及質素先再選擇。

14    0    0    0

回覆:applebot 的帖子

但係有愛心呢個comment, 係好多家長俾既評價,包括呢度既家長。

新校我好小心,係accept offer前已經同老師傾過佢有呢d情況,睇老師反應。老師so far 睇落有經驗,且有信心識應付,我先轉ja。

回覆:virginiatse 的帖子

真係國際學校既幼稚園,由外國人開,及所有老師都係外國人,全英文,有國際小學,即70%要收外國護照個種。

所以我先咁驚訝。

回覆:Jane1983 的帖子

真係國際學校既幼稚園,即小學要收70%外國護照持有人個種。加上唔係新校,有一定歷史,係ek 家長評價都正面話caring, 有愛心。

所以我先咁驚訝,原來包容度如此低。

回覆:964000 的帖子

是白人老師,副校長也是白人。

多謝你。我也希望新老師會較和他夾得來。clinical psy 好好人,她也問我新老師年資及感覺如何,話老d經驗夠,就可以處理到我個仔

回覆:applebot 的帖子

我知道轉校唔係上策,但由於副校長都係咁態度,所以令我懷疑係整間學校理念。

如果小朋友大個少少甚至中學,我唔會轉,會叫佢自己應付。但而家得4歲人仔,又係發展重要階段,唔想呢個老師磨滅佢學習興趣。佢係屋企寫字,不嬲都幾有心機,但去到學校就趴係度寫。唔想開壞左個頭。

回覆:chanmeow 的帖子

係,我知其實係人夾人。所以唔係想攻擊學校,只係想講,唔好以為個個話好既學校,就一定夾到。

呢間學校,一樣有其他家長鍾意。甚至可能轉到另外一個class teacher,結果已經完全唔同哂。

回覆:chanmeow 的帖子

唔係英基。

回覆:samsam123321 的帖子

不是,我地唔係怪獸家長,只有一間。學校k2 教寫 A, B, C ,有虛線跟住寫,校內課堂會寫,沒有給家裡功課。

我係屋企會教佢寫少少中文字,如大,人,口等。

引用:Quote:ethanmom2012+發表於+16-11-16+22:08

原帖由 applebot 於 16-11-16 發表
其實係香港文化教育令到家長同小朋友咁大壓力咁緊張,我絕對明白你感受。
小朋友宜家先四五歲人仔,每當我 ...
其實讀得國際學校,我地從來沒有比較佢識幾多,其他小朋友識幾多。問題不在於他的學術能力,老師也說了,他學術能力沒有問題,literacy 和numeracy 沒有問題 。

nintendo 發表於 16-11-17 01:11
回覆 ethanmom2012 的帖子
sorry 我真的唔想開名. 我唔想開名之後, 就會有一班該校家長走出嚟話, 喂, 呢間學校好好, 唔係咁喎.....

這些事情係個人感受, 永遠口同鼻拗.

wongviv1 發表於 16-11-17 01:51
Kingston's principle is Chinese and ICS is a thru-train school up to secondary.
I guess it's hard t ...

I agree it is difficult to draw a conclusion. That's why i put it as "不一定等於". I found out many parents think this way, "this school is caring and loving, so my kid must be very happy in the school". It is a very individual experience and sometimes they are not equal.

Every parent has his/her own priority. For me, I don't care much about school facilities (hardware), I don't care about messy admin, I care the people who educate my kid and influence his behaviours/values every day.

964000 發表於 16-11-17 04:21
雖然很多家長喜歡白人老師,我反而遇過最有經驗愛心的都是南亞老師,這是我讀過兩間IS幼稚園的經驗,她們 ...

我以後會留意下. 其實只要佢係native english speaker, 我無所謂, 亦都唔要求一定係白人.....

LuckySesame   Same here.  發表於 16-11-18 11:40

964000 發表於 16-11-17 04:32
如果是ICS, 副校出了這個評價,多數不比升小一。其實ICS頗有要求的,吾係一未愛心爆棚,很多人説ICS的學生 ...
證明國際同本地一樣, 都係有學校專揀乖巧既, 有學校專揀叻既, 自己"知掟", 就識走位執生.

elmostoney 發表於 16-11-17 09:37
4歲一個月做物評估呀,太細了, ADHD與否未必準. 當年都帶阿女做過, 佢個時都快6歲, 老師懷疑佢ADD, 評估話50 ...
你講得好岩, 個心理學家都話小朋友太細個, 係坐唔定, 但係原因可以有好多, 難以太早下判斷.

而且就算係, 都唔係嚴重個D (佢絕對唔會係自閉, 發展遲緩個D, 同小朋友玩社交能力無問題, 佢係個D 所有人見到佢都會覺得佢超正常仲要係比較乖個種), 只有學校上堂先出問題.
悶應該係其中一個原因, 我聽過呢個老師講故事, 超悶, 把聲又唔friendly, 起碼1/3 人遊緊魂. 不過其他人遊魂就坐係度, 佢就搞下同學囉......

elmostoney 發表於 16-11-17 09:46
Totally agreed.  My son went into an ESF primary interview.  They expected him to write his name, bu ...

寫字只是一個例子. 老師同樣投訴佢story time, drawing time 等等其他時間唔專心.

elmostoney 發表於 16-11-17 09:47
I guess if the case is serious, then yes.  e.g. asperger, autism.  But ADD/ADHD is hard to tell coz ...
Agree very much. Clinical psychologist said my son is quite impulsive, and advised we should ask him to stop and wait to improve this.

Kittybama 發表於 16-11-17 11:01
Impulsive係ADHD的先兆,若行為沒有改善,到六七歲時應找精神科醫生而並非CP作詳細評估。 ...
CP 有講過, 但佢同時都話太細個, 而某D先兆佢亦都無(例如阿仔唔固執, 情緒都好穩定), 原因可以有好多, 亦都建議我6歲時再做評估.

佢建議係呢段期間, 可以做好多野去改善, 例如稱讚好行為, 堅持等等

Kittybama  Yes睇定啲及嘗試改善行為  發表於 16-11-17 12:25

Kittybama 發表於 16-11-17 11:05
小朋友在家同在學校的行為表現可以有很大分別,所以任何的評估都會全面考慮小朋友在不同環境及處境下的行 ...

我就是期望學校會正視及處理. CP 到校評估後, 就係話見到學校老師不懂處理, 例如騷擾同學, 老師應馬上搬開佢, 但老師沒有這樣做. 他再騷擾, 亦沒有堅持要他停止, 而係由得佢.

我問老師學校是否有獎罰制度, 他們說沒有, 他們不罰.

我說不是罰, 但是否有例如冷靜區等, 他們說他們不會這樣做.

964000 發表於 16-11-17 11:30
其實就算如ESF比較自由的學校,我朋友個仔有給老師投訴過他「頑皮」「攪攪陣」,我見過佢仔係比較「好動」 ...
我個仔類似, 仲有D BB, 加上細仔( 9月出生), 班上女仔多, 只能慢慢教.
‹ 上一主題|下一主題