用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 net 14 佛教康山 20分都要抽
樓主: Janicekp
go

net 14 佛教康山 20分都要抽   [複製鏈接]

其實各人睇法唔同,你鐘意呢間咪選擇呢間囉,唔需要理會其他人點睇,亦無人認為佢舊時係寶校而家都係寶校。

只不過係14網真係有太多其他更好既選擇,再加上呢兩年係近年出生最高峰既年份,人人都驚大抽獎跌入寶校,所以將佛康排前D作保險線既大有人在。但去到叩門階段如有更好既選擇,好多人都會放位。

子翹 發表於 17-9-27 19:57
14區,無宗教既學校,例如滬江、太古,機會一樣微乎其微,而家呢2間都幾谷,真心想輕鬆少少既,又唔會揀呢2 ...

如你得15分,自行又選左康山但萬一抽唔中時,其實你有機會成本,因為好多同區超熱小學都要1-1-1 睇你誠意,變左到大抽獎時就真係進退失據

子翹 發表於 17-9-27 22:23

但係,例如丹循咁,所謂111誠意分加比你,其實無意思,上年印 ...

如你只係二選其一,咁安全計就康山吧!最緊要鐘意及甘心。

子翹 發表於 17-9-28 08:20
當然大把呢啲人,唔好話康山,入左丹循都未必甘心,再去博嘉諾撒、華仁,但交得表,一定係心儀既,放棄得 ...

其實選得康山,好多家長都係抱住摟水泡既心態,當係安全網唔洗跌落啟基。

舊年我自行北衛,甲乙123分別係北衛、滬江及太古,雖然明知自行係陪跑,但心儀及必需要111無計,而甲乙2及3雖然填黎都唔會抽中,但就係最心儀呢3間,所以都保留叩門機會。康山就排第4做保險。

最後有幸入到北衛!

入熱門小學就一定要博,博唔中就叩門,唔得都無辦法。當然如有直資/私小backup再進取大抽獎係最好既,但就好睇你個小朋友適唔適合嗰間小學及前期功夫。

回覆 hohoho888 的帖子

填寶校咪入硬囉

舊年填都係形式上,目的係for叩門

hohoho888    發表於 17-9-28 12:55

回覆 ChocoMilk33 的帖子

因為講黎講去都係個幾個人唱好,製造到好熱鬧好多人討論呢間上緊位既小學

ChocoMilk33    發表於 17-9-28 10:59

其實呢幾年出生率高,康山做保險線已經難左,因為太多家長怕跌落啟基,已將康山排到乙2或3。而今年傳媒吹到競爭咁劇烈,保守既家長將康山排再前D一D都唔奇。

時間可以證明,過多幾年當出生率下降番選校就真係見真章啦

家長心態好簡單:

1. 學校唔谷+升中派位唔錯 - 一定多人爭,睇你敢唔敢博
2. 學校唔谷+升中派位麻麻地 - 都有家長選,因為唔想煩及想小朋友開心D
3. 學校谷+升中派位唔錯 - 都好多家長選,因為大家睇結果及覺得小朋友谷得及有時間幫佢地溫習或外補

無話邊類最好,都係睇家長心態及覺得邊間適合自己小朋友!

再回下樓上先,好多家長未必上BK,上左睇都未必回,係我呢D過來人本想食下花生幫下之後既家長,講佢聽14網形勢。但最近就見到不停都係個幾個人係咪出posts講差唔多既野,你地唔煩其他人都煩。如果有心想選康山既就會去open day了解,但根本無心選既,都唔會睇到有人不斷唱好而選佢。

唔好意思,我講野係直接左D,但都係講現況及事實。如要人對康山改觀,除左學校管理及對學生支援不斷提升,最重要係升中要交到成績!  咁樣唔洗人講就自自然然會多人選佢啦,係咪?

mcl203 發表於 17-9-28 13:13
若Net 14只有啟基係必入小學...又無保險線小學...即係乙2已必中啟基
又即係代表...各小學 收生:申請者 比例 ...

無錯,盲撐無用,講番實際先!

以今年形勢,除啟基外乙2可選既只有:

- 康山
- 北官
- 16網借位既小學 (如有)

炮米放乙2應該無機,因為聖公會都好多同教會既幼稚園家長會選!

純個人意見,希望幫到你參考

子翹 發表於 17-9-28 13:28
所以成日話14天地網,咁難玩就係咁解,未至於話100%唔中乙1就啟基,不 過大熱嗰啲就無曬,乙2可能好彩既, ...

對,同意你既觀點!

咁樣搞法令14網更複雜,本區家長自行選康山諗住入左先算,但中既機會細左,因為多左跨區(觀塘/藍田/將軍澳)競爭,而跌落大抽獎甲部又要同跨區競爭,餘下乙部就只能越排越前避免唔中入啟基。。。

如按此分析,今年乙3填康山當水泡都好難中

hohoho888 發表於 17-9-28 14:39
問題又來了..
又假設丫, 假設自行同甲部唔好諗, 齋講乙部
心儀北衛, 次北官

雖然唔想,但好大機會係咁。。。

hohoho888 發表於 17-9-28 14:44
咁樣, 之後咁多格真係唔知點填, 但之前有個人在tv 教話張表一定要填哂, 唔好填幾間
都唔知點

一般乙1-3都係for叩門保險,萬一真係抽唔中都可以俾學校睇到你有D誠意。

而係14網,乙4打後真係無咩意思,因為頭3唔中都一定係啟基多

mcl203 發表於 17-9-28 15:02
所以...我咪話若有粉絲深信Net 14係無保險線
咁即係...乙1唔中...可能乙2填啟基中啟基
乙3填啟基中啟基... ...

實情係無人會填啟基咁前,都係填乙10幾多。。。

仲有一點,係舊年大抽獎張選校表內,啟基及康山都有打(*), 附註(*)寫如有需要可加班多收學生,你話睇到幾咁嚇人啊!

hohoho888 發表於 17-9-28 14:53
奇妙tv 果個咩潮媽節目有訪問, 我無為意佢叫咩名
話有個沙田區家長只填左6間, 之後派左去大嶼山..

咁又係啊,派同區寶校都好過去大嶼山

mcl203 發表於 17-9-28 15:15
咁即係有2間...其中之一係家長多數唔接受...另一就係所謂保險線了 ~~~
...

但就係呢兩年競爭太大,令到條保險線要越填越高。。。

hohoho888 發表於 17-9-28 16:16
頭先先研究緊, 其實啟基係咪衰在promotion?
然後又睇番點解九龍啟基同北角呢間基啟差咁多呢,
然後 ...

對比起其他同區小學,啟基真係太低調,資訊太少!搞到變左惡性循環,以訛傳訛。

hkpapa852 發表於 17-9-28 16:25
唔知幾時老趙會將佢列入"隱世好學校"呢?

搞搞下個帖變左做

"全港唯一一區無寶校,14網啟基 (港島) 大平反"

雲牛 發表於 17-9-29 11:11
請教, 北衛前幾年都有好多人說 happy school (即是功課壓力較細), 但見佢個 forum, 有家長說已開始變了, 是 ...

我係用家,可解答你個問題。

一年級返左一個月,平均一日3-4樣功課,專心坐定定一個鐘實做得哂,一星期會有中/英文生字默書或評估。一年只有兩考試但無測驗,定期會有學習進度評估,追蹤各學生學習進度。而一年級考試唔會有分數,只會俾grade, 亦無排名,免得咁細就有排名壓力及比較!

暫時都唔覺谷,阿仔好鐘意返學
‹ 上一主題|下一主題