用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校 ...
go

有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校   [複製鏈接]

ethanmom2012 發表於 16-11-16 17:47
我個仔4歲1個月,而家讀緊一間國際學校幼稚園K2,該校一直出名於小班教學及有愛心的。10月份時老師突然特別 ...

我睇到好多家長都話某些所謂愛心學校包裝得好好,不論本地或國際學校都有你講嘅事情,我覺得尼啲嘢好講緣分,人夾人,唔夾嘅話,真係要唸清楚轉校,但轉邊間呢?
話自己係愛心小班教學,到頭來又係唔夾。
轉得幾多間?

ethanmom2012 發表於 16-11-16 17:47
我個仔4歲1個月,而家讀緊一間國際學校幼稚園K2,該校一直出名於小班教學及有愛心的。10月份時老師突然特別 ...

我睇到好多家長都話某些所謂愛心學校包裝得好好,不論本地或國際學校都有你講嘅事情,我覺得尼啲嘢好講緣分,人夾人,唔夾嘅話,真係要唸清楚轉校,但轉邊間呢?
話自己係愛心小班教學,到頭來又係唔夾。
轉得幾多間?

Jane1983 發表於 16-11-16 20:52
回覆 ethanmom2012 的帖子

不如開名。

我估到邊間,不過我都報咗尼間,但都係嗰句,人夾人,夾得好,一直跟到尾就好,否則中途換人又再睇彩數,之前都有啲學校,因為換校長或校董,攪到好多教師離職...反而要唸小朋友點教佢哋面對老師和學習態度,我知係最難教,如果小朋友悟性夠高,就易攪好多。

ethanmom2012 發表於 16-11-16 22:08
我知道轉校唔係上策,但由於副校長都係咁態度,所以令我懷疑係整間學校理念。

如果小朋友大個少少甚至中學 ...

其實係香港文化教育令到家長同小朋友咁大壓力咁緊張,我絕對明白你感受。
小朋友宜家先四五歲人仔,每當我遇到尼啲教育壓力,我就唸起歐洲強國德國芬蘭,甚至新西蘭,人哋五歲前都未洗入學讀書,只有玩,唔洗學寫字。
不過尼度香港,起步慢啲都怕輸蝕...
人哋個女識晒,入名校,我小朋友仲成舊飯咁,點得㗎?

ethanmom2012 發表於 16-11-22 11:27
一班15個人, 一個老師, 一個TA.

我知難, 所以一開頭抱住捱落去既心態, 問題是老師逼我解決.

其實你尼啲case, 係好多學校都會咁做,由其是啲名校神校,要求家長處理子女在學校嘅問題,包括成績及情緒,如果家長唔解決,唔單只是留級可能,有機會要求轉校。的確這些是責任家長,這些學校只是教育佔大部分,管教佔小部份。
難聽啲講句,想要老師好take care有問題的小朋友,只有去特殊學校才有這類專長的教師,當然你小朋友不是這類別。
家長無經驗又不是專家,要做好管教是很難,所以只有聽從專家意見吧。
‹ 上一主題|下一主題