用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物! ...
樓主: chantm1812
go

kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物!   [複製鏈接]

回覆 ala28 的帖子

我試過拖得太快,版字扁咗;部機會有提示架。慢就無問題,行到中間停一停再繼續都得。

littlewoman 發表於 14-3-24 00:36
請問點send?
呢到有教:
https://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/ref=hp_pdoc_main_short_us?nodeId=200767340

littlewoman 發表於 14-3-27 00:13
用PC係Readmoo揀左書,仲係摸唔到點樣可以在Kindle 取回閱讀。
當我在 kindle browser打這個地址:http://h ...
台灣網站,我未揾到可以直接放上 kindle 睇嘅。Readmoo 有兩類書,一種係 scan 成的,一種係打出來的。打出來的書,你可以在 PC 開書後,copy and paste 到 Word, save as .doc, 再 send to kindle. Scan 成的,無辦法。  
* 要先 download plugin 去 activate right click, 每次 right click copy, 可以 select 到一個 chapter 的。
@ Word documents 可以自己整個 linked 嘅 Table of Contents, 方便好多, 有興趣自己 search 下啦!

mimi1102 發表於 14-7-26 12:55
A-Mum,
唔好意思, 睇番你之前的留言, 我去到Readmoo 度, COPY and PASTE 唔到, 係唔係佢地disable 左copy a ...
可以 disable Readmoo's "Disable right-click" 嘛。如果你用 firefox, 可以加呢個 add-on:  

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/righttoclick/

其他瀏覽器可以 search "enable right click"

bata 發表於 14-10-17 00:41
Hello, 想問下係咪凈買wi-fi 版都ok ?
我覺得 ok。係屋企用屋企 wifi, 間中係街好急買/過書,可以用電話放 wifi

noellechu 發表於 14-11-29 12:33
想請教,女女6歲是否也ok 使用,不傷眼睛?
家中已沒有位放真書了!

...
除左 Kindle Fire,其他 kindles 都唔壞眼。因為可以調教大D字睇,所以我覺得比睇實體書更好。
係咪已經睇緊 chapter books?有無睇過 kindle store 有無書啱睇?如果有可以考慮下。不過唔係個個小朋友肯轉睇 kindle,如果有朋友用緊,借黎試下先會好 D。

noellechu 發表於 14-11-29 20:48
多謝指教!
想再問清楚,即是螢幕光也沒有影響的,對嗎?
小女是開始了睇chapter book, 本本書都吾肯掉,每 ...
Kindle Paperwhite & Kindle Voyage 盞燈嘅原理等同枱面開燈,唔似 iPad 係字後面出光,所以 ok 架。不過我奄尖D, 鍾意背景同字面一樣咁光,所以我地只係用緊無燈嘅 kindle。(Paperwhite & Voyage 盞燈都係只可以調暗,唔可以全關架)
我試過書櫃超重塌層坂,轉睇 kindle 終於解決到問題, 間屋都企理D

epsido 發表於 15-2-9 13:57
另外想請教下香港有專門幫人scan書嘅公司呢。
我見日本有,不過香港好似未見過。
我想幫小朋友電子化咗D舊 ...
你時薪好高?我自己整,都知有人揾工人幫手。其實 scan 書同影印一様違反版權法,應該無公司可以明目張膽做

IloveJJ 發表於 15-2-12 10:29
係咪剩係有英文書睇架?
有外文,不過我估你想問中文?
高小以上可以上 Www.haodoo.net 揾書,初小好難。Amazon.cn 有好多簡體字書,不過轉繁體都幾麻煩,所以我依家都係買中文書算。

epsido 發表於 15-2-12 12:34
揾到解決方案la!
買部一分鐘25頁雙面(即50頁)自動入纸嘅scanner
Exercise books 同書點算?拆埋釘都太大張喎?我用 手機 scanner apps 整,幾方便架

回覆:epsido 的帖子

裁紙機?你唸住印番出黎?

我徒手就咁影,佢會自己 cut 邊、執變形、‘’美白‘’,算ok 啦

回覆 epsido 的帖子

部 scanner 好 pro! 不過 900 蚊美金,真係要開老翻檔先可以回本 。我用 android 機,個 app 叫 CamScanner, 厚書我用杰杰媽媽介紹嘅 portable scanner, 因為厚書好難禁平黎影。

epsido 發表於 15-2-12 23:05
剛用camscanner,scan咗本109頁嘅書。
用咗一個鐘,好倦
希望你買到啱用嘅。想像下你將想收藏嘅書送入狗頭鍘個様,會唔會好痛苦呢?

do-re-me 發表於 15-2-13 02:02
用camscanner放在kindle字體可以放大縮小嗎?
我個係免費版,收費版好似有 ocr 功能,ocr 左再 揾辦法 save as word document send 去 kindle 就可以放大D字睇,查字典都得。好多 scanners 有 ocr 軟件送,可以係電腦整。
我個 CamScanner 主要係影D exercises, 抹左答案就可以温習用,整書咁多頁,唔知會唔會 hang 機。

epsido 發表於 15-2-13 12:20
唔會。我只會鍘D該鍘無赦嘅........書
如舊課本、舊卷 、舊作業........
E D書每年都有一百幾十本。
除左試卷,其他我都唔要喎,留番有咩用呀?
‹ 上一主題|下一主題