用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔2nd interview
樓主: cy664
go

男拔2nd interview   [複製鏈接]

回覆:男拔2nd interview

阿仔係咪講圖咭排故事呀,阿仔唔係好肯話我知,真擔心!

邊日有彭法官?

引用:1)+要記得玩具車種類及找相同並分類,+考專

原帖由 ppboy 於 12-12-01 發表
1) 要記得玩具車種類及找相同並分類, 考專注力/記憶力,
2) 排卡及創作故事, 考創意
...
阿仔話要認番D車,但不需要分類,而且比7駕車佢認,但後來比過另一盤車佢認,但只得其中4駕相同,唔知係特登呀,定阿仔唔認得返呢?

真係一個很好的經歷,好耐都無見過老公咁落力,寫好曬問題答案,做足準備,練咗幾晚!
雖然問題係好正常的問題,但要隨口立即答倒,唔係話咁易!緊張呀嗎!
當聽到校長問題係我地已準備好的,見老公一副好有誠意,一字不漏的說出來,真係佩服到五體投地,因我練咗成幾日都係亂曬龍,見阿仔識眼仔鹿鹿又微微咀笑咁對住校長,真係服曬佢地兩父子,到緊張關頭,大家各就各位,做到最好,雖然我知講故事並不是阿仔的強項,但我知佢已出盡力了,而自己就答得麻麻地,在整個過程,一家人也出盡力了,唔得都無辦法啦!

相信有10分的人,約大50個,咁大約要250人爭100個位,語知我的推論正確合理嗎?

每班大約有3-5個學生係有哥哥在同一校就讀,而old boy 或聖公會較難肯定,大家只可作大約評估。
不要太上心,因我地依D三無人士,係唔可以改變的!
希望日後我地D仔變成其中一份子!

大家都明白及理解old boy係應該有條件及優勢,但當發現自己唔係old boy時,又實在有D洩氣!

引用:借個位呻呻啫,哈哈!+ 呻~~~~~~~~~~~+ +

原帖由 ubc1999 於 12-12-03 發表
借個位呻呻啫,哈哈!
呻~~~~~~~~~~~
Agree

還有15日,開始倒數!
現在開始諗緊得咗後應該有幾開心,同時諗埋衰咗要點安慰自己。
開始精神分裂!

引用:之前有幾位朋友2nd+in覺得表現不錯,但最後

原帖由 swmami 於 12-12-04 發表
之前有幾位朋友2nd in覺得表現不錯,但最後結果收reject信,所以我家一in完便放下了,沒有期望便不會失望。 ...
沒有期望,沒有失望!
但我們又有幾多個可以做到呢?
講就易!

蔚蔚媽咪  agree  發表於 12-12-5 00:02

引用:Quote:原帖由+556699+於+12-12-04+發表因為

原帖由 小曳人 於 12-12-04 發表
其實真係唔明d學校考乜!我個係學術型,要考兩文三語果d,all-rounded o既全部唔得。。但搵smart boy o既就 ...
DBS 都係all round 的嗎?

真熱鬧,大家都好想keep住在第一版!

我都好擔!
阿仔當正自己考倒咁,佢話自己做得好好!
我地聽佢咁講又咁有信心我地雖然開心,但又好擔心校長的標準同阿仔唔同,怕佢失望!
我地也同阿仔講,你係考完,未知係咪考倒呀!

既然咁熱鬧,不如討論下大家點解咁鍾意DBS?

引用:回復+cy664+的帖子 我希望小兒有多方面發

原帖由 dicktam 於 12-12-06 發表
回復 cy664 的帖子

我希望小兒有多方面發展。除咗係學術同體藝方面既學習,亦能培養佢既良好品格。使小兒 ...
你的答法同我老公有九成相似,希望校長認同我地啦!

我地越來越有DB feel啦,果種一呼百應和凝聚力係咪好熟呢?

School Fete我地就見識過啦!

一羣又一羣40-70歲的大男人在DBS出現,唔通佢地個個都係有仔或有孫在DBS讀書?

試問大家中學畢業後有沒有返過你的母校?點解DBS可以吸引到咁多舊生返去呢?

我想人大了就會懷舊,諗返以前學生時開心或輝煌的日子,大概我可以想像及代入他們的角色,都係果句,希望大家的仔仔有幸幾十年後可以好似果班大男人一樣,返他們的母校!

我相信DB唔係睇你做對或錯去比分,反應及應變能力及改正能力先係重點,如果唔係副校根本唔需要話比你知佢做錯,所以阿仔話比我知佢做得好,我也不敢肯定有chance,因為根本無對錯及特定答案

引用:Quote:原帖由+fheung+於+12-12-08+發表你肯

原帖由 HelicopterDad 於 12-12-08 發表
係囉。我以為係下星期六會收到信。
但每年都會早的,下星期六都有可能收到

引用:根據過往做法,如果你的兒子是備取生,就有

原帖由 bobbbby 於 12-12-10 發表
根據過往做法,如果你的兒子是備取生,就有機會收到第三次面試通知,面試形式是三個家庭一起跟校長討論。
...
點解p2有8個位𠺢,唔通有8個留班?

希望Ronnie唔再用依種方法啦!

‹ 上一主題|下一主題