用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到現階段什麼都沒有
樓主: fc1668
go

到現階段什麼都沒有 [複製鏈接]

原帖由 fc1668 於 11-11-16 14:51 發表
um....好難答tim...點解唔讀津,可能我有偏見啦,嘻嘻嘻!

就係要用盡政府既教育資助,所以我想讀私小囉,哈哈,唔知你明唔明喇.

至於中學,其實係唔係香港讀都未知. ...

你有lea嗎?你就好,我家爸爸遲入職,沒了,看來oea也有的樣子哦
如果係咁,其實反而不用太擔心,起碼多了一條出國路,加油哦..有幾間小學,講名落弟者6月可再申請,我估你可以趁呢幾個月睇下小朋友有咩進展,再寫信加少少補充資料入去,加油哦!!!!

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:23 發表
知道喇,加緊油架喇,6月果幾間,相信一樣好多人同我搶,我知既好似得3間,有無介紹呀?MS , TSL, KTS,不過都係啲好熱既學校呢~仲有無呀

你個是仔仔嗎?觀塘st jo o岩唔o岩?尋日剛出offer就已見好多家長唔要了

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:30 發表
東九龍太遠了:tongue: 不過人家不要,都未至於學校會接受我吧,我們沒有申請呀!

你意思係6月可以申請?

我覺得凡有說6月可以再向學校查詢的都可以一試哦,唔試過又點知
以我知,kts同st jo都有呢個statement 在其面試信上,其他學校冇考唔知道

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:05 發表
um...知道喇,學術我再補補先,謝謝.

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:  ...

其實都唔一定係有d咩輸比其他小朋友,有時可能只輸運氣/眼緣,間間都2-3千人考,除左最top o個堆間間爭住收的學生之外,其他o個d,可能都係大家叮噹馬頭

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:59 發表
:D ,一定係佢睇漏眼,我成日都係咁諗!:D  

有d小學可能係全年都接受報名的,又會唔會考慮?
tt/福小好似都係的(not sure, have to check)

原帖由 fc1668 於 11-11-16 17:07 發表
多謝大家既提點呀,TT我今日打左去問喇,佢話可以接受呀,福小我就唔知係咩黎,全名係咩呀?

福建
聽聞中學部搞得有聲有息,年年增值中,我覺得都可以考慮
‹ 上一主題|下一主題