用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東區(香港第三綱)家長派位分享
樓主: hkefai
go

港島東區(香港第三綱)家長派位分享 [複製鏈接]

原帖由 rowdywong 於 09-7-24 22:46 發表

我覺得家長應該有權了解學校每年升中情況,因大家可選擇轉校與否:(

完全同意!d學校就係怕引起轉校潮,抹殺了家長的知情權。

好似我哋中西區,我囡囡間小學仲離譜,當家長問佢哋學生banding時,嗰主任竟然「老點」,亂講我囡囡banding其實佢哋係心知肚明間學校只有20名係BAND 1生,點解唔老實講?導致我選錯學校放榜後囡囡連續考了幾日叩門試,雖然最終成功入到英中,但係考試就考到佢好疲累,Pre-S1考得唔好,其實又咪害咗下一屆學生,因為現今個遊戲規則,係要計埋前兩屆學生Pre-S1考試成績,所以明年間小學可能20名BAND 1生都冇。

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-3 14:14 發表
Hi 2008mun2008,

小兒是中西區邊缘人, 好想自行入英中, 請問
是否介意告知你囡囡的總平均方多少和全級考第幾, 最後那間英中收了? Thanks!

Hi Mummysik,

Please check PM.

原帖由 BrianNMa 於 09-8-3 17:19 發表
Hi 2008 mun 2008,
小女也是中西區邊缘人, 也很担心, 請問是否介意告知你囡囡的總平均分多少和全級考第幾, 最後那間英中收了? 可否pm给我([email protected])
萬分感激!!

...

HI BRIANNMA,

PLS CHECK EMAIL.

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-5 11:58 發表
Hi 2008mum2008,

但我不懂開pm的郵件, 真蠢。

多謝你回覆!

HI MUMMYSIK,

查看pm郵件可按右下方"私人傳訊", 然後進入收件箱, 就可看到我給你的留言, 或留下e-mail address, 希望可以幫到你.

原帖由 BrianNMa 於 09-8-5 14:25 發表
Hi 2008 mum 2008,

由於英中學額減少,形勢不妙,請send统計表给我。無限感激!
小女就讀英xxx小學,今年獲派英中學額不理想,巳包括有幾間直資。
想請教若小女是邊緣人在自行分配/统一應申請那幾所英中較安全?
朋友的兒子也 ...

Please check e-mail, thanks!

原帖由 samuel89 於 09-8-8 14:40 發表

唔會卦....我唔系好信會差成甘 ...請問全級是否只有60~80人? 我相信調整極每組band點都離1/3唔會好遠...

我都以為頭1/3就係BAND1生,我囡囡呈分試係全級2x/9x,所以嗰主任話係BAND1尾,我咪博一線英中。據我所知大抽獎係無分BAND1頭/尾,只要係同一BANDING內,人人機會均等。其實佢哋係心知肚明,調整後BAND1生係無1/3咁多,結果已清楚反映出嚟只得20名係BAND 1今年區內最TOP嗰間津小都只得28%派一線英中。

其實中西區英中學額多於BAND1生,BAND2生都好大機會入讀二線英中,所以我囡囡小學舊年同今年都有約50%入到英中。

當初填表時如果嗰主任可以清楚講明呢個POINT俾家長知,放榜後我就唔洗叩門…..

原帖由 samuel89 於 09-8-10 14:43 發表

全級2x/9x ,所以嗰主任話係BAND1尾...其實無講錯....你既情況如果系2x頭名次, 相信好多學校都會好似嗰主任甘估計, 你囡囡派唔到一線英中....其實你都可能太進取了....講真,...我會系自行第一自願博一間有6~8成機會 ...

就係教育局自行階段時又唔一齊公佈統一d學位大縮水,攪到我博咗一間一線英中,浪費咗一個機會,另一間原本係同LEVEL,不過囡囡小組討論好少發言,又失敗咗。到收到張抽獎表至知道除咗英華有102個位,其他英中學位不多過10個。當時真係博又死,唔博又死,又聽見嗰主任話係BAND1尾,咪博攞....

其實

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-11 11:20 發表
Hi 2008mum2008,

巳試過查看你回覆我的pm郵件,按右下方"私人傳訊", 然後進入收件箱, 沒有郵件。Anyway, 非常感激!!!

很高興你囡囡扣門成功,  請問是否在放榜當天第一時間去到才有機會?  小兒是邊綠人, 扣那幾間英 ...

Hi Mummysik,

我希望以過來人身份為大家分享一d經驗。每間學校既叩門位一般都係得幾個,唔知係唔係因為今年每班學額減少2個,所以叩門位就更加緊張….
放榜當日係要第一時間出動,有d學校接受叩門申請只係得半日時間,有d就有一日多,所以放榜之前要續間學校打電話去問或上學校網址睇清楚佢哋d收生要求。

叩門階段係要考筆試,完全要睇實力,百幾人爭幾個位,真係好難講邊間較有機會,只可以話吓今年有得叩門既二線英中(男女校)有:聖公會呂明才中學、
筲箕灣官立中學、中華基金中學(直資)、港島民生書院(中中) 明年好大機會轉英中。

報讀聖士提反書院或聖保羅書院都唔錯,佢哋都收band1/band2頭學生,如果佢哋唔收,你亦可以繼續玩大抽獎,填聖類斯機會好大

2008mum2008
‹ 上一主題|下一主題