用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Paul's College
樓主: AlohaMom3
go

St. Paul's College   [複製鏈接]

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-22 00:12
我懷疑SPC特登唔in band 1A嘅,以為佢哋只係用嚟試水溫,唔係真正有心嚟讀,唔好運吉 ...
面試日都特登要撞 SPCC, SJC
用心良苦
但求非誠勿擾

786 發表於 17-1-26 20:19
另外, 有人覺得B1A無得IN. 其實, 佢地講左, 又要讀得同玩得. B1A無特異係無咩機. 我識入既成績夠TOP (APS級12) 但他有點音樂又有點體育就入到去了(當然只有點點唔夠班, 否則入左DB或SPCC). 所以即使B1A, 如果只得奧數等學術野, 唔曉玩, 都係無行.

又唔一定
阿仔冇特異功能,奧數都冇,又冇certs,又冇portfolio,今年都有得in

王家爸爸  新人事,新作風,其實前年開始已經唔同咗。  發表於 17-1-27 09:35

mcl203 發表於 17-1-27 14:58
所以我係其他浦薯都有提直資面試係未有學生組別,只係太多家長深信亮麗組別/成績表,才會有機會面試,勝於中學對不同小學既學術評估~
其實渣住張校內成績表冇得評估架wor
比你中英數常AAAA又如何?
可能級一又得,級40都可能係AAAA架wor
可能係B1A又得,根本係B2A都得

所以會唔會直資已拿呈一次第排名,咁先有得分高低架wor????

mcl203 發表於 17-1-27 16:00
如何可以取到EDB排位表?? 可以既話,部份直資和官津唔需要拖到3月先面試或出offer. 我直覺D官方機構甚少會 ...

呈一次第排名早早已available啦
問題係EDB會否提供比直資而已

王家爸爸  問題反而係有啲直資想要包括呈二既排名  發表於 17-1-28 11:01
王家爸爸  其實一定會提供  發表於 17-1-28 10:59

mcl203 發表於 17-1-27 16:10
我估,唔會有囉,有就大部份直資唔使等啦,SPCC都係3/4月先有offer~~~

...
會否用呈一來挑選面試生? 用呈一+呈二去決定收兵個?

wanmum 發表於 17-2-1 10:41
我仔英華無得in,St. Paul有得in. 我也學懂平常心面對。
我都唔明解,明明成績高於要求,可能呢d就叫緣份, ...
英華全in 架wor,典會冇得in ?
‹ 上一主題|下一主題