用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14/16網好?
go

14/16網好? [複製鏈接]

回覆:14/16網好?

既然搬得,考慮下12網(有d地方同14網差一條街)。 選擇更多

灣仔既舊樓唔算貴,或者租一年先。

抽獎既野真系無得估,只系覺得你反正搬,點解唔搬去好d校網。女仔有瑪利曼,聖保祿天主教,聖芳濟各,男校有St Joe, 華仁2017轉14網),男女校有兩間軒小。二綫學校有李賜豪,聖雅各同寶血。呢d學校有d上埋中學,如果真系需要搬,我會搬近14,但一定要12網。

回覆:lilbabe 的帖子

寶覺學位唔算多,亦系教署指定非華裔學校。佛教黃焯奄同嘉道理官小都有非華裔學生。保良局張凝文及北角官小雲景道就屬於評價比較低。除了呢幾間之外,其他都系一二綫。

12網一綫小學
軒上、軒下(有聯繫中學-皇仁,庇理羅士,金文泰,鄧肇堅,全部band1)
st joe (有直屬中學-聖若瑟band 1)
華仁(17年轉14網,直屬中學-華仁 band 1)
瑪利曼(有直屬中學- 瑪利曼 band 1)
嘉諾撒 (有直屬中學-嘉諾撒中學 band 1)
聖保祿天主教(有直屬-聖保祿band 1)
二綫學校
聖雅各
寶血 (有聯繫中學-寶血女中)
李賜豪 (有聯繫中學-李潤田)

你有一仔一女,反正要搬,12亦系好選擇,仲可以上埋中學唔洗煩.

灣仔同大坑d舊樓無咁貴,其實可以租住先,兩房灣仔萬零蚊,到抽到咪返自己屋企,宜家交通咁方便。我都系咁做。

回覆:pekovian 的帖子

如果有留意,全港只有12網有咁多聯系及直屬既Band 1中學

我抽中左,唔洗叩

回覆:bobo101^*^ 的帖子

打少幾個字啫

‹ 上一主題|下一主題