用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 龍幼的競爭力
樓主: wesbrown
go

龍幼的競爭力 [複製鏈接]

個人覺得考小一其實同你讀邊間幼稚園係冇咩太多關係....最終都係要睇家長自己點培養小朋友。

以上類似既講法係2-3年前我仔未考一前,我成日見到前人係EK依度講既,唔考過唔知,依句說話好真!

阿仔係今年應屆考小一,身邊好多朋友仔女都係應屆考小一
我仔讀龍校,其他朋友多算係九龍塘啲名幼
不同家庭既教養方法,會影響到小朋友考小一有唔同結果
有朋友讀名幼但考小一成績一般,多算係新派學校既offers
另外有啲阿媽進取啲既,教養ok, 仔女好有禮貌又醒既,就有唔少神校second in.

結論係真係睇家長點教點培養。

咁如果只論學術,龍校既程度確實係容易過冇龍既名幼既....
所以如果想出去考其他小學既龍幼生好多都有另外進補或阿媽自己教。
不過就算名幼啲野幾深或教得幾多,學到幾多野,都係個句,要睇家長有冇跟進...

所以我會覺得龍幼比冇龍既幼稚園,優勝既係,對家長黎講係考小一時冇咁大壓力,而唔係學術上既優勢。
而學術上,冇咩邊間幼稚園有優勢,因為係睇家長跟唔跟進。
反而幼稚園生活對小朋友既影響係品德培養、或校風,如果品德唔掂、冇禮貌,考小一時應該會唔多好...(不過家長身教對小朋友既品德培育更重要,始終對住父母既時間最多)

結論係:個人認為揀幼稚園時唔洗太睇學術。你要學術好谷?好谷個啲多數係家長自己在校外谷..

Soming  AGREE!!! 很有見地~  發表於 17-1-20 12:13
‹ 上一主題|下一主題